Здравейте,
Наскоро бях съкратен от работа и съм в активно търсене на работа. Кандидатствам по много обяви и по много сайтове в България и чужбина,където има много обяви за работа.
Случайно, попаднах на обява от раеномиран български сайт на фирма, която набира служители за работа в чужбина. Кандидатствах, защото имам възможност да се релокализирам, ако ми предложат подходящи условия и фирмата се оказа част от измамна схема, в която се опитват да излъжат кандидатите, че трябва да заплатят част от таксата в размер на 25 % или 350 щ.долара за да им се извади разрешително за пребиваване и виза, като тези пари трябва да се преведат в изключително кратки срокове посредством Money gram или Western Union.
Проучих подробно фирмата за 2 дни доколкото можах и случайно се сетих да пусна запитване в посолството на тази държава от където е фирмата да я проверя за свое лично успокоение. Оказа се, че тази фирма е част от измамническа схема и съгл. законодателството на тази държава нямат право да искат никакви пари за изваждане на визи или разрешетелни за работа. Фирмата е длъжна да поеме всичко.
На косъм бях да изпратя парите, но изпратих данните на международния си паспорт и сканирано пълномощно да ме представляват в същата държава, където щяха да ми вадят документите за пребиваване и визата. Аз съм ги дал на властите на тази държава, където се намират и сега се притеснявам за своята лична безопасност, защото те имат моите данни и могат да злоупотребят. Могат да имат сътрудници и в България и след, като ми имат адреса да тръгнат да търсят възмездие.
Въпросът ми е как да се защитя? Към коя институция да се обърна, защото съм силно стресиран и потресен да стана жертва на подобно нещо. Сега в най-голямата криза човек си търси работа и на какво попада? Просто не мога да си го представя това, че се случва. И другото, което е стресиран съм от това да не ми се случи нещо. Къде да ида? Към коя институция да се обърна?
Благодаря за отговорите предварително.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 17:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
опит за измама и кражба на лични данни
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: опит за измама и кражба на лични данни
Точно този Форум не е най подходящото място, където да споделяте такива проблеми, щото тука щъкат разни борсуци, представящи се за какви ли не специалисти, но с оглед анонимния характер на Форума никога не може да бъдете сигурен в съветите, които ви дават, колкото и доброжелателни да изглеждат. За съжаление, не само вие, но и много други хора не могат да го разберат и споделят много лични неща мнения и информация, които при определени обстоятелства могат да бъдат използвани срещу тях. Има си специални служби, обърнете се към тях.
- neutralen
- Активен потребител
doc03 написа:... гащите ... Ово е стандарт ! ... Казали сте си майчиното мляко+тапия ... Е, нЕма да стане. ... "Вход за ТПЗ"... Страхувайте си се ... редно е. (Няма да цитирам евангелието)... абе той се у....рал от всякъде ... Неутрален НеБорсук
Разбрахте ли ме, doc03?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Никой не е застрахован да попадне в подобна ситуация. Не бих се нахвърлила върху човека. Ако аз бях на негово място при свършен факт бих направила следното:
1.Бих уведомила писмено полицията и прокуратурата за случая, с копие до посолството на съответната държава
2.Пред нотариус ще оттегля пълномощното. Има такава процедура. Съмнявам се, че българско пълномощно е изобщо валидно в съответната държава без апостил или легализация по съответния ред, в зависимост от договереностите със съответната държава. Ще факсувам оттеглянето на пълномощното на фирмата за да имам доказателство.
Ще питам в МВР (Документи за самоличност) как да си сменя международния паспорт преди да му изтече срока.
Успех.
1.Бих уведомила писмено полицията и прокуратурата за случая, с копие до посолството на съответната държава
2.Пред нотариус ще оттегля пълномощното. Има такава процедура. Съмнявам се, че българско пълномощно е изобщо валидно в съответната държава без апостил или легализация по съответния ред, в зависимост от договереностите със съответната държава. Ще факсувам оттеглянето на пълномощното на фирмата за да имам доказателство.
Ще питам в МВР (Документи за самоличност) как да си сменя международния паспорт преди да му изтече срока.
Успех.
- gergana12
- Младши потребител
gergana12 написа:...с копие до посолството на съответната държава...
+1
На времето ставаше с искане до Външно нота до посолството на съответната държава. Сега - не зная.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|