Здравейте!
Искам да ви помоля за мнение и съвет относно обвинение в обсебване на автомобил.
Общо взето нещата стоят така: Преди близо година мой роднина харесва кола от автокъща и решава да я закупи. Тъй като не носи в себе си кеш пари, се разбират с човека, от който взема колата, да направят пълномощно, с което той да може да я регистрира в КАТ и да я управлява до превеждане на сумата от 5 500лв, след което продавачът ще прехвърли колата на негово име, но това е само устна уговорка, без подписан договор. На следващия ден братовчед ми регистрира колата, прави нужните застраховки, плаща и разните такси и следобяда на същия ден превежда парите по банков път на сметката на съпруга на въпросния продавач. Отива при него и той отказва да прехвърли колата, като му казва да му даде още 1000лв и тогава ще я прехвърли. Братовчед ми отказва и минават няколко месеца в уговорки да прехвърлят колата, но това така и не става. След известно време продавачът се обажда с покана да отидат да платят данъка на колата, след което той ще я прехвърли. Отиват, плащат данъка, след това отиват при нотариус, който прави договор за покупко-продажба, но след като излизат от офиса, продавачът взема част 1 от талона, както и договора, като му заявява, че ще му даде договора и талона, когато той му даде тези 1000лв. Той отново отказва. След пълно затишие от страна на продавача за няколко месеца, един ден братовчед ми разбира, че продавачът е подал жалба срещу него като го обвинява в обсебване. В жалбата описва, че му дължи 1000 лв, но не казва колко е получил и не може да докаже, че това наистина е уговорката, защото няма договор. Братовчед ми може да покаже банково извелечение за парите, които е дал, както и договор за покупко-продажба от италианския притежател на автомобила, в които пише, че той продава колата на продавачът за 1100 евро, които договор е представен пред КАТ за регистрация на колата. В обяснението братовчед ми посочва всичките тези факти и заявява, че ще даде колата, но държи сумата която е превел да бъде върната, както и да му бъдат заплатени разходите по регистрацията на автомобила.
Та въпросът ми е какво може да се случи от тук насетне ?
- Дата и час: 20 Ное 2024, 17:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обвинение в обсебване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обвинение в обсебване
Аз пък се чудех как ще излезне това обсебване, след като постващият е написал, че вече са сключили договор пред нотариус и след като излизат от нотариалната кантора, продавачът взима от братовчеда договора и талона? То вече е извършено прехвърляне на автомобила.
- nk7702n
- Старши потребител
И аз въобще не го виждам това обсебване. Дори човекът да не разполага с ДПП /така щото нали бил го взел продавача, зедно с част 1 от талона/, то в Общия регистър на нотариуса, при когото са заверили подписте си, всичко си е описано - кой, кога, на кого какъв л.а. е продал. Да не говорим, че, като задържа тези документи, продавачът пречи на купувача да изпълни задълженията си по ЗДвП и ЗМДТ в срок, което може да му навлече и вреда, пък от друга страна - прави го с цел да получи за себе си облага, та да вземе да си помисли дали няма един чл. 319 от НК, по който пък купувачът може да го разкарва:
Дали се дължат тези 1000.00 лв., като остатък от договераната продажна цена или не - чисто ГП спор.
Който унищожи, скрие или повреди чужд или не изключително нему принадлежащ документ с цел да причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго облага, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.
Дали се дължат тези 1000.00 лв., като остатък от договераната продажна цена или не - чисто ГП спор.
-
lexy21 - Активен потребител
+1 Именно, Лекси. Добро допълнение и за чл. 319 от НК. Иначе, всеки би могъл да си реши, че е прехвърлил едно МПС на много ниска цена и да си задържи талона и договора, докато не му се доплати още една прилична сума.
- nk7702n
- Старши потребител
И на мен ми е чудно как ще докаже това обсебване при положение, че :
1. Колата веднъж вече му е прехвърлена
2. Нямат договор, чрез който продавачът да докаже, че му се дължат още пари.
3. Купувачът има банково извлечение, че е превел сумата от 5 500лв на продавача.
4. А също така има и договор между италианския продавач и продавачът тук, че автомобила е закупен за 1100 евро, с който договор автомобила е регистриран в КАТ. Това не е ли един вид укриване на данъци? В КАТ го обявява за 1100 евро, пък взема 5 500лв., че и още иска?
Друг въпрос относно нотариуса, при който е направен ДПП - има ли шанс да укрие това прехвърляне, да го заличи от регистъра си ?
3. Купувачът има банково извлечение, че е превел сумата от 5 500лв на продавача.
4. А също така има и договор между италианския продавач и продавачът тук, че автомобила е закупен за 1100 евро, с който договор автомобила е регистриран в КАТ. Това не е ли един вид укриване на данъци? В КАТ го обявява за 1100 евро, пък взема 5 500лв., че и още иска?
Друг въпрос относно нотариуса, при който е направен ДПП - има ли шанс да укрие това прехвърляне, да го заличи от регистъра си ?
- secretcircle
- Нов потребител
[quote="secretcircle"]И на мен ми е чудно как ще докаже това обсебване при положение, че :
Друг въпрос относно нотариуса, при който е направен ДПП - има ли шанс да укрие това прехвърляне, да го заличи от регистъра си ?[/quote]
Абсурд, чак в такива крайности да изпадне за такава сума, не ми се вярва. Това си е очевидно нарушение на закона.
Друг въпрос относно нотариуса, при който е направен ДПП - има ли шанс да укрие това прехвърляне, да го заличи от регистъра си ?[/quote]
Абсурд, чак в такива крайности да изпадне за такава сума, не ми се вярва. Това си е очевидно нарушение на закона.
- nk7702n
- Старши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|