- Дата и час: 20 Ное 2024, 06:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за реабилитация и адвокат
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за реабилитация и адвокат
Здравейте,
преди повече от 10 години срещу мен бяха заведени две дела - по едното получих условна присъда, а по другото глоба.
Последните 8 години живях и работих в чужбина, но реших да се прибера в България. Извадих си свидетелство за съдимост и за съжаление условната ми присъда е вписана въпреки, че изпитателния срок е изтекъл началото на миналата година (делото влезе в съда чак през 2008, а деянието е от 98г.)
Оказа се, че все още имам да плащам глоба - нещо много странно, защото и аз и родителите ми присъствахме на другото дело (2000 или 2001г.) и не е възможно да не сме заплатили глобата - просто никой не си спомня вече - минаха повече от 10г. и тогава бях още дете.
Независимо от всичко заплатих глобата в НАП още веднъж и се надявах свидетелството да излезе чисто, но уви -случи се описаното по-горе и то след като чаках повече от 2 месеца НАП да прати по служебен път удостоверение на съдията от СРС за това, че не дължа суми на съда.
Знам, че мога да заведа дело за реабилитация, но много трудно получавам каквато и да е информация.
В СРС ми казаха - "трябва да изчаката да мине повече време", а пък на един от предишните ми въпроси, защо е нужно да чакаме служебен отговор от НАП ми казаха "понеже има изпитателен срок от една година след плащане на глобата" или нещо подобно - объркването за лаик по тези институции е огромно.
Ще съм много благодарен, ако някой е запознат с подобни казуси и може да ми помогне - с удоволствие бих го ангажирал за завеждане на дело - стига да имам шансове в момента, а не да водиме дело и накрая да се окаже, че трябва да чакам определено време (примерно посочената горе година) преди изобщо да мога да претендирам за реабилитация.
Вчера бях в СРС, за да подам молба за ново свидетелство нужно за процеса по реабилитация - това беше съвета на госпожите от СРС и то ще бъде готово средата на другата седмица.
Благодаря предварително!
преди повече от 10 години срещу мен бяха заведени две дела - по едното получих условна присъда, а по другото глоба.
Последните 8 години живях и работих в чужбина, но реших да се прибера в България. Извадих си свидетелство за съдимост и за съжаление условната ми присъда е вписана въпреки, че изпитателния срок е изтекъл началото на миналата година (делото влезе в съда чак през 2008, а деянието е от 98г.)
Оказа се, че все още имам да плащам глоба - нещо много странно, защото и аз и родителите ми присъствахме на другото дело (2000 или 2001г.) и не е възможно да не сме заплатили глобата - просто никой не си спомня вече - минаха повече от 10г. и тогава бях още дете.
Независимо от всичко заплатих глобата в НАП още веднъж и се надявах свидетелството да излезе чисто, но уви -случи се описаното по-горе и то след като чаках повече от 2 месеца НАП да прати по служебен път удостоверение на съдията от СРС за това, че не дължа суми на съда.
Знам, че мога да заведа дело за реабилитация, но много трудно получавам каквато и да е информация.
В СРС ми казаха - "трябва да изчаката да мине повече време", а пък на един от предишните ми въпроси, защо е нужно да чакаме служебен отговор от НАП ми казаха "понеже има изпитателен срок от една година след плащане на глобата" или нещо подобно - объркването за лаик по тези институции е огромно.
Ще съм много благодарен, ако някой е запознат с подобни казуси и може да ми помогне - с удоволствие бих го ангажирал за завеждане на дело - стига да имам шансове в момента, а не да водиме дело и накрая да се окаже, че трябва да чакам определено време (примерно посочената горе година) преди изобщо да мога да претендирам за реабилитация.
Вчера бях в СРС, за да подам молба за ново свидетелство нужно за процеса по реабилитация - това беше съвета на госпожите от СРС и то ще бъде готово средата на другата седмица.
Благодаря предварително!
- bwhite
- Нов потребител
Re: Въпрос за реабилитация и адвокат
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Благодаря много! Темата е много изчерпателна и вече я бях чел - но все още не съм сигурен дали има нещо като изпитателен срок след плащането на глобата понеже подобно нещо беше споменато от една от служителките в бюрото по съдимост.
- bwhite
- Нов потребител
Така наречения изпитателен срок от вас е една година и започва да тече от заплащане на глобата и то, ако в този срок не извършите друго престъпление от общ характер. Т.е реабилитация по право можете да очаквате след 1г.
- elgeor
- Младши потребител
elgeor написа:Така наречения изпитателен срок от вас е една година и започва да тече от заплащане на глобата и то, ако в този срок не извършите друго престъпление от общ характер. Т.е реабилитация по право можете да очаквате след 1г.
Благодаря много! А сега най-важният въпрос - как стоят шансовете ми с дело за реабилитация, понеже това е което мисля да направя?
- bwhite
- Нов потребител
Чл. 87. (1) Вън от случаите по предходния член всеки осъден може да бъде реабилитиран от съда, който е издал присъдата като първа инстанция, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намалено с работа или помилване наказание не е извършил друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание:
1. ако е имал добро поведение и
2. ако при умишлено престъпление е възстановил причинените вреди.
(2) Съдът може да реабилитира осъдения и без да е възстановил причинените вреди, ако има за това уважителни причини.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7, или пробация, за да се постанови реабилитация, трябва да е изтекъл срокът на това наказание. Когато е наложена глоба, тя трябва да е изплатена
Така, реабилитация по съдебен ред по чл.86 НК можете да поискате, вън от случаите в които реабилитацията настъпва по право. Срокът, който трябва да изтече е 3г. плюс допълнителните условия посочени в закона. Но това не е вашият случай. Моят съвет е, изчакайте си едната година и не очаквайте да получите чисто свидетелство за съдимост преди това.
(2) Съдът може да реабилитира осъдения и без да е възстановил причинените вреди, ако има за това уважителни причини.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Когато наред с наказанието лишаване от свобода е наложено и наказание лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7, или пробация, за да се постанови реабилитация, трябва да е изтекъл срокът на това наказание. Когато е наложена глоба, тя трябва да е изплатена
Така, реабилитация по съдебен ред по чл.86 НК можете да поискате, вън от случаите в които реабилитацията настъпва по право. Срокът, който трябва да изтече е 3г. плюс допълнителните условия посочени в закона. Но това не е вашият случай. Моят съвет е, изчакайте си едната година и не очаквайте да получите чисто свидетелство за съдимост преди това.
- elgeor
- Младши потребител
bwhite написа:...
Оказа се, че все още имам да плащам глоба - ...другото дело (2000 или 2001г.) ...минаха повече от 10г. и тогава бях още дете.
...
Бъдете малко по-конкретен в хронологичен ред, относно:
-Кога и на каква възраст сте извършили престъплението по едното дело (?), както и кога, и на каква възраст сте извършили престъплението по другото дело (?);
-Кога и на каква възраст, сте били осъден по едното дело (?), както и кога, и на каква възраст сте били осъден по другото дело (?);
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
И двете деяния извърших малко след навършване на пълнолетие - 98г. и 2000г.
По по-лекото от 2000г. получих глоба през 2001г. а по по-тежкото от 98г. бях осъден на 6 месеца условно с 3г. изпитателен срок чак през пролетта на 2008.
Убеден съм, че глобата беше платене веднага след делото 2001г. и учудването ми беше огромно когато се оказа, че все още дължа парите. Казах си "какво пък, ще платя още веднъж.." и я преведох преди около 2 месеца. От тогава започнаха проблемите. В момента в свидетелството ми се вписва единствено условната присъда. Защо е така? Не би ли трябвало да се вписват и двете?
Да водя ли дело или да изчакам едната година да измине? Проблемът е, че свидетелството ми трябва за започване на работа.
Благодаря!
По по-лекото от 2000г. получих глоба през 2001г. а по по-тежкото от 98г. бях осъден на 6 месеца условно с 3г. изпитателен срок чак през пролетта на 2008.
Убеден съм, че глобата беше платене веднага след делото 2001г. и учудването ми беше огромно когато се оказа, че все още дължа парите. Казах си "какво пък, ще платя още веднъж.." и я преведох преди около 2 месеца. От тогава започнаха проблемите. В момента в свидетелството ми се вписва единствено условната присъда. Защо е така? Не би ли трябвало да се вписват и двете?
Да водя ли дело или да изчакам едната година да измине? Проблемът е, че свидетелството ми трябва за започване на работа.
Благодаря!
- bwhite
- Нов потребител
bwhite написа:И двете деяния извърших малко след навършване на пълнолетие - 98г. и 2000г.
...глобата беше платене веднага след делото 2001г. ... В момента в свидетелството ми се вписва единствено условната присъда. Защо е така? Не би ли трябвало да се вписват и двете?
...
Реабилитация по право не настъпва за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което е било веднъж реабилитирано!
bwhite написа:...
Убеден съм, че глобата беше платене веднага след делото 2001г. ...
Естествено, че е било така! За това и "в момента в свидетелството Ви се вписва единствено условната присъда"! Реабилитация по право, мнооого отдавна (още 2002г.) е настъпила за първата осъдителната присъда - която е глоба.
НК-Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:
3. когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер
------------------------------------------------------------
bwhite написа:...учудването ми беше огромно когато се оказа, че все още дължа парите. Казах си "какво пък, ще платя още веднъж.." и я преведох преди около 2 месеца. ...
...Ей тази "гимнастика" с НАП, само не разбрах?! ...По какъв повод и как по-точно, се "оказа"?! ..И какво общо има това "чудо", конкретно с Вашия случай?!
П.П. ...Колко мъка има на този Свят, Господи!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
bwhite написа:...Извадих си свидетелство за съдимост и за съжаление условната ми присъда е вписана ...изпитателния срок е изтекъл началото на миналата година ...
bwhite написа:...6 месеца условно с 3г. изпитателен срок ...
bwhite написа:...В момента в свидетелството ми се вписва единствено условната присъда. ...
Да водя ли дело ...? Проблемът е, че свидетелството ми трябва за започване на работа.
...
...Относно условната присъда (която "единствено се вписва в свидетелството" Ви), съществуват два варианта:
Вариант 1: (евентуално, след началото на 2016г.)
НК - Чл. 88а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) Когато от изтърпяването на наказанието е изтекъл срок, равен на този по чл. 82, ал. 1 и осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ.
(2) Когато наложеното наказание лишаване от свобода е повече от една година и лицето не е освободено от изтърпяването му на основание чл. 66, срокът по ал. 1 не може да бъде по-малък от десет години.
(3) При условно осъждане и условно предсрочно освобождаване срокът по ал. 1 започва да тече от деня, в който е изтекъл изпитателният срок.
(4) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Когато лицето е извършило две или повече престъпления, за които не е реабилитирано, осъждането и последиците му се заличават след изтичане на предвидените в предходните алинеи срокове за всички осъждания.
(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 89 от 1986 г.) Разпоредбите на предходните алинеи не се прилагат по отношение на осъдените за тежки престъпления против Републиката и за престъпления против мира и човечеството.
НК - Чл. 82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:
1. (Изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) двадесет години, ако наказанието е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор;
2. петнадесет години, ако наказанието е лишаване от свобода повече от десет години;
3. десет години, ако наказанието е лишаване от свобода от три до десет години;
4. пет години, ако наказанието е лишаване от свобода по-малко от три години, и
5. две години за всички останали случаи.
Вариант 2: Реабилитация със съдебен акт (евентуално след началото на 2014г.)
НК - Чл. 87. (1) Вън от случаите по предходния член всеки осъден може да бъде реабилитиран от съда, който е издал присъдата като първа инстанция, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намалено с работа или помилване наказание не е извършил друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание:
...Желая Ви Успех и Весели Празници!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Въпросът се изясни - погледнах разпечатката от НАП - глобата не е от делото от 2001г., а от 2008 - толкова бързах тези дни, че просто съм отишъл да платя глобата и автоматично съм я свързал с присъдата от 2001, която беше глоба. Явно освен условна е трябвало да заплатя и допълнително глоба, но никой не ме уведомил - естествено имах адвокат
Има ли смисъл да завеждам дело за реабилитация при тези условия?
- bwhite
- Нов потребител
И още един много важен въпрос - сега само чакам да мине година от плащането на глобата, или целите 3 години изпитателен срок започват да течат едва сега?
- bwhite
- Нов потребител
bwhite написа:Въпросът се изясни - погледнах разпечатката от НАП - глобата не е от делото от 2001г., а от 2008 - толкова бързах тези дни, че просто съм отишъл да платя глобата и автоматично съм я свързал с присъдата от 2001, която беше глоба. Явно освен условна е трябвало да заплатя и допълнително глоба, но никой не ме уведомил - естествено имах адвокат
bwhite написа:И още един много важен въпрос - сега само чакам да мине година от плащането на глобата, или целите 3 години изпитателен срок започват да течат едва сега?
Реабилитация по право не настъпва за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което е било веднъж реабилитирано!
Прочетете още веднъж поста от 01:16ч.!
Весели Празници!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Благодаря на всички! В четвъртък имам час при адвокат и се надявам да изработиме план Лек ден!!
- bwhite
- Нов потребител
Здравейте, имам един много голям проблем и се надявам да ми помогне някой със съвет. От 20 години работя като учител. Обичам работата си и нямам никакви проблеми, имам и прекрасно семейство с две деца. Преди 25години получих условна присъда за една глупава младежка постъпка. Когато си вадих свидетелство за съдимост за започване на работа, в него пишеше Неосъждан. Но сега в Новия образователен закон, който влиза в сила от 1 август 2016 година, пише, че учител не може да бъде осъждано лице, ВЪПРЕКИ РЕАБИЛИТАЦИЯТА. Притерснявам се дали това няма да ме лиши завинаги от възможността да работя работата, която обичам и да се грижа за децата си. Моля, помогнете ми със съвет!
- kilova_margi
- Нов потребител
Ужас, извинете че фамилиарнича - но това е блудство направо. В Наказателният кодекс - това е уредено ясно, просто, доколкото може да е просто - но реабилитацията заличава всички последици от деянието. Ние си мрънкаме юристите - впрочем не целим нищо повече от това да имаме граждански мир, не знам какво е станало, аз посочвам за пример Брейвик от Норвегия - за 120 убити - самостоятелна килия, интернет, обслуга. Смисъл цялата правна система е насочена накъмто граждански мир. Това е само ремарка.
Но мине ли ти през главата - каква анти-реабилитация. Ние през 1996 година или там някъде се смеехме на упражнения по Наказателно право - издават свидетелство за съдимост - пише неосъждан - в скоби реабилитаран. Какъв е смисъла.
Това ако го пише във Закона за образованието е еклектика.
Реабилитацията изцяло заличава всичко. Те май и в адвокатурата ги направиха тези работи май. Ще прегледам, ще видя. Аман от еклектици. Ако ми правят санже - хубаво, таратора ми се стопли.
Ще се заема лично да проуча как е сега положението, щото това са едни мърди, сега им отнемам лиценза на една частна детска гимназия, прославена. Така че са ми на мушката. Чудеса няма да станат, но като се хвана - ще стане.
Мисълта ми е - че това е произвол отвсякъде - кое е утежняващото обстоятелство, че сте осъждани, това е неоправдано. Мигам на парцали. Робеспиер се върти около завивката си. Дори Сталин се въздържа да запали нова лула. Знам за такива абсурдизми, но за мен са пълен смях.
Това е законодателен абсурд. Това е за омбудсмана.
Но мине ли ти през главата - каква анти-реабилитация. Ние през 1996 година или там някъде се смеехме на упражнения по Наказателно право - издават свидетелство за съдимост - пише неосъждан - в скоби реабилитаран. Какъв е смисъла.
Това ако го пише във Закона за образованието е еклектика.
Реабилитацията изцяло заличава всичко. Те май и в адвокатурата ги направиха тези работи май. Ще прегледам, ще видя. Аман от еклектици. Ако ми правят санже - хубаво, таратора ми се стопли.
Ще се заема лично да проуча как е сега положението, щото това са едни мърди, сега им отнемам лиценза на една частна детска гимназия, прославена. Така че са ми на мушката. Чудеса няма да станат, но като се хвана - ще стане.
Мисълта ми е - че това е произвол отвсякъде - кое е утежняващото обстоятелство, че сте осъждани, това е неоправдано. Мигам на парцали. Робеспиер се върти около завивката си. Дори Сталин се въздържа да запали нова лула. Знам за такива абсурдизми, но за мен са пълен смях.
Това е законодателен абсурд. Това е за омбудсмана.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря Ви много за мнението, изказът Ви е уникален! Аз също мисля като Вас. Без да търся оправдание, ще кажа, че преди 20 години допуснах от глупост и самонадеяност нещата да се стекат неблагоприятно за мен. Получих 6 месечна присъда с 3 годишен изпитателен срок. Не съм престъпник! Работя от 19 години на едно и също място и много обичам професията си. Ужасявам се при мисълта, че ще я изгубя!
- kilova_margi
- Нов потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
|
|