начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Призовка за досъдебно производство - неявяване?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Призовка за досъдебно производство - неявяване?

Мнениеот noproblem » 02 Фев 2012, 14:35

Здравейте,
вчера на адреса на баба ми са ми "връчили" призовка за явяване пред дознател /дос. производство/. Никога не съм била регистрирана на този адрес, но според призовкаря учтиви съседи ги насочили. Вече живея в друг град, където е и адресната ми регистрация. По какъв начин мога да отложа явяването /става въпрос за даване на показания по случай, по който вече са ме разпитвали и нямам какво ново да им кажа/. Имам професионален ангажимент, който е невъзможно да отложа /фирмата ни чака партньори от чужбина и няма как да изляза с извинението, че съм на разпит на другият край на страната./
Интересува ме как мога да отложа разпита?
noproblem
Младши потребител

Re: Призовка за досъдебно производство - неявяване?

Мнениеот palimsest » 02 Фев 2012, 14:47

Чл. 120. (1) Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал, докато това е необходимо.

(2) Свидетел, който не може да се яви поради болест или инвалидност, може да бъде разпитан там, където се намира.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до триста лева и се довежда принудително за разпит по реда на чл. 71. Ако свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Свидетел, който извън случаите по чл. 119 и чл. 121 откаже да свидетелства, се наказва с глоба до хиляда лева.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот noproblem » 02 Фев 2012, 15:23

(2) Свидетел, който не може да се яви поради болест или инвалидност, може да бъде разпитан там, където се намира.

Това означава ли, че ако си взема болничен от личният лекар, могат да ме разпитат в града в който живея?
noproblem
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 03 Фев 2012, 01:33

noproblem написа:

Това означава ли, че ако си взема болничен от личният лекар, могат да ме разпитат в града в който живея?

не, свържете с дознателя, обяснете му как стоят нещата, той знае какво да направи, че да бъдете разпитана
в града, в който живеете ...
marek972
Потребител

Мнениеот svettoslav » 03 Фев 2012, 11:43

marek972 написа:
noproblem написа:...

...noproblem,noproblem..,но като че ще се окаже май накрая,че сериозен има тя проблем..
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот kremen » 04 Фев 2012, 15:13

Действително е редно да се обадите на дознателя и да му обясните любезно /не че той или тя не знае/, че разходката през цялата ни Родина не е като разходка в парка. Вариянтите са много, но най - добре е разследващият да Ви влезе в положение и да реагира адекватно. Позицията "аз искам да съдествам на полицията и Съда" е най - добрата. Разбирате ли? Може да Ви разпита по делегация, тоест чрез полицейско управление в града, в който имате постоянно местожителство. Аз Ви съветвам да поискате да бъдете разпитана пред Съдия, защото на по - късен етап ще се наложи да се явявате и пред съответният Съд - в града, в който се намира поделението на дознателя...
kremen
Младши потребител

Назад към Наказателно право