- Дата и час: 20 Ное 2024, 19:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл.119? чл.121?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
чл.119? чл.121?
здравейте!най-вероятно ще трябва да давам показания в полицията и да свидетелствам по дело срещу мъжа на сестра ми.при посочените членове 119,121 от нпк,мога ли да откажа да дам показания,или напротив?
- zazat
- Младши потребител
Re: чл.119? чл.121?
При тази роднинска връзка си длъжен да дадеш показания. Ако ставаше въпрос за сестра ти имаш право да откажеш, но за мъжа и не.
-
street - Потребител
zazat написа:здравейте!най-вероятно ще трябва да давам показания в полицията и да свидетелствам по дело срещу мъжа на сестра ми.при посочените членове 119,121 от нпк,мога ли да откажа да дам показания,или напротив?
Ако нещо те притеснява, или смяташ, че би могъл / могла / да уличиш себе си и близък роднина - сестра си или др., изрично посочени в НПК, имаш право да се консултираш с адвокат по време на разпита.
- nk7702n
- Старши потребител
нямам адвокат,с който да се консултирам по време на разпита. значи да разбирам,че сестра ми няма да бъде разпитвана ли? защото и тя има призовка да се яви...
- zazat
- Младши потребител
zazat написа:нямам адвокат,с който да се консултирам по време на разпита. значи да разбирам,че сестра ми няма да бъде разпитвана ли? защото и тя има призовка да се яви...
Не, щом има призовка, трябва да се яви. А адвокат можеш да си упълномощиш и той да те консултира по време на разпита, ако нещо те притеснява. Имаш това право по НПК.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:zazat написа:нямам адвокат,с който да се консултирам по време на разпита. значи да разбирам,че сестра ми няма да бъде разпитвана ли? защото и тя има призовка да се яви...
Не, щом има призовка, трябва да се яви. А адвокат можеш да си упълномощиш и той да те консултира по вре
ме на разпита, ако нещо те притеснява. Имаш това право по НПК.
да,да,разбирам,че сестра ми трябва да се яви,но дали ще трябва да дава показания,или по този член 119 може да откаже?
- zazat
- Младши потребител
А мъжът и привлечен ли е като обвиняем? Ако да, тя има право да откаже.
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа:А мъжът и привлечен ли е като обвиняем? Ако да, тя има право да откаже.
Дори да не е привлечен като обвиняем , ако делото е образувано срещу него - има право да откаже.
Ако не ми вярваш питай някой познат прокурор или разследващ.
Още повече ,че разследващия , ще и каже 100% че има право да не дава показания ако делото се води срещу мъжа и.
Последна промяна street на 15 Яну 2012, 23:36, променена общо 2 пъти
-
street - Потребител
nk7702n написа:zazat написа:нямам адвокат,с който да се консултирам по време на разпита. значи да разбирам,че сестра ми няма да бъде разпитвана ли? защото и тя има призовка да се яви...
Не, щом има призовка, трябва да се яви. А адвокат можеш да си упълномощиш и той да те консултира по време на разпита, ако нещо те притеснява. Имаш това право по НПК.
Ще консултира, но ако го пуснат вътре , щото могат да му кажат и да не влиза. Не са длъжни да пускат адвокат по време на разпит на свидетел - това зависи от преценката на разследващия , но като гледам ,че госпожата е свързана по определен начин със заподозряния много ме съмнява изобщо разследващия да пусне адвокат по време на разпита ... иначе по телефона може ...
За призовката съм съгласен ,че трябва да се яви без значение дали има право да откаже или не, да дава показания.
-
street - Потребител
street написа:nk7702n написа:zazat написа:нямам адвокат,с който да се консултирам по време на разпита. значи да разбирам,че сестра ми няма да бъде разпитвана ли? защото и тя има призовка да се яви...
Ще консултира, но ако го пуснат вътре , щото могат да му кажат и да не влиза. Не са длъжни да пускат адвокат по време на разпит на свидетел - това зависи от преценката на разследващия , но като гледам ,че госпожата е свързана по определен начин със заподозряния много ме съмнява изобщо разследващия да пусне адвокат по време на разпита ... иначе по телефона може ...
За призовката съм съгласен ,че трябва да се яви без значение дали има право да откаже или не, да дава показания.
street, всъщност нормата на чл. 119 от НПК посочва именно близки на обвиняем, та затова реших да бъда по -стриктна относно текста. Естествено, че може да се тълкува разширително. А, относно правото свидетелят да се консултира по време на разпит с адвокат, преди известно време имаше подобна тема в лекса. Всъщност, това не трябва да става по преценка на разследващия, а по смисъла на чл. 122 от НПК и във връзка с една инструкция, според която това право по никакъв начин не следва да се ограничава. Има си и начини, по които адвокатът да се защити срещу незаконосъобразни действия от страна на разследващите.
Хубаво би било колегите да си съдействат, а не да си пречат. Аз лично, много малко пъти съм срещала спънки относно правото ми да присъствам на такива разпити.
- nk7702n
- Старши потребител
точно така!делото е срещу мъжа на сестра ми,но той още не е привлечен като обвиняем...следователно тя няма да дава показания... аз не мисля да се явявам с адвокат на разпита,нито впоследствие евентуално. мисля,че нямам основания за притеснение относно разпита,но все пак за пръв път ще се явявам на подобно място и съм леко притеснена в призовките видях,че свидетелите ще влизаме на разпит през 30 мин. или това е само условно?? може би ще се проточи или пък ще бъде по-кратък...
- zazat
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|