Искам да попитам няколко неща:
1.Обвиняем съм по дело за въпросната щета,като по делото не са налични абсолютно никакви веществени доказателства,досъдебното производство е внасяно и връщано няколко пъти от съда,явно за доизасняване.като в крайна сметка се образува дело срещу мен.Близък ме посъветва,че такова дело не може да издържи в съд понеже обвинението се позовава само на фактическа обстановка,предположения и думите на пострадалия.
2.Мога ли сам да се представлявам при такъв случай?
3.Какво предвижда закона и като наказание и може ли да бъда осъден с перфектно минало и добри характеристични данни?
4.Ако ме осъдят понеже 2 седмици след делото трябва да замина извън страната за празниците,каква мярка могат да предприемат срещу мен и ще мога ли да замина и ако не как мога да изменя тази мярка?
5.Казаха ми,че каквато и присъда да ми поставят може да се обжалва пред окръжен съд,питането ми е до тогава в ареста ли трябва да бъда,докато окръжния излезе с решение?
Премислям най-черния сценарий да ми развалят заминаването,защото ми е важно.
Ако усетя,че съдията и прокурора са предубедени към мен без наличието на доказателства,мога ли да поискам смяната им и по кое време на делото,преди,повреме,след?
Изрично ме посъветваха или по-точно е въпрос на лична основа да не наемам адвокат,моля да ми кажете как да процедирам.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 17:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
За дело за средна телесна повреда чл.129 ал.2 вр.ал.1 от НК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: За дело за средна телесна повреда чл.129 ал.2 вр.ал.1 от
Нещо не се връзва - как така на лична основа да не наемате адвокат.
Тук е задължително да имате такъв адвокат. Освен това имате щети.
Не е ясно за какво е делото - поради какво е причинено.
Тук е задължително да имате такъв адвокат. Освен това имате щети.
Не е ясно за какво е делото - поради какво е причинено.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
По цитираната норма от НК се предвижда наказание л.с. до 5 год., което не изисква задължително участието на адвокат. Най-добре е, обаче да си наемете такъв (проверете в деловодството на съда, може да са ви назначили - служебен) и посредством него да сключите споразумение с прокурора. Това може да се случи и в самото съдебно заседание.
При споразумението предварително и със сигурност ще сте наясно с параметрите на наложеното наказание.
При споразумението предварително и със сигурност ще сте наясно с параметрите на наложеното наказание.
Правото е за бдящия, не за спящия!
-
crane_law - Младши потребител
"думите на пострадалия" са свидетелски показания, тежестта им е бая големичка и общо-взето си требе адвокатин за тая работа ...
- marek972
- Потребител
само да допълня л.с. от свобода за това престъпление е до 6 години.Марек е прав и особено ако е бил разпитан пред съдия. Упълномощи си адвокат за да няма неприятни изненади. Аз не бих разчитал на благосклоността на прокурора или съдията да ми назначат адвокат -те лично си преценяват дали да го направят.
Прочети в НПК кога се назначава защитник и в кои случаи там има раздел - "задължително участие на защитник".
Вероятно присъдата ти на база това което си написал , ще е условна и няма да имаш мерки - те са при пробацията , а такова наказание по това претъпление не се предвижда - т.е. ще можеш да излезеш извън Бг. За обжалването ти гарантирам на 100% ,че сам няма да се справиш, не че те смятам за неук, но има срокове и си има неща , които трябва да се напишат в жалбата - там само адв. може да ти помогне.
Прочети в НПК кога се назначава защитник и в кои случаи там има раздел - "задължително участие на защитник".
Вероятно присъдата ти на база това което си написал , ще е условна и няма да имаш мерки - те са при пробацията , а такова наказание по това претъпление не се предвижда - т.е. ще можеш да излезеш извън Бг. За обжалването ти гарантирам на 100% ,че сам няма да се справиш, не че те смятам за неук, но има срокове и си има неща , които трябва да се напишат в жалбата - там само адв. може да ти помогне.
Последна промяна street на 06 Дек 2011, 10:41, променена общо 2 пъти
-
street - Потребител
alexand написа:Искам да попитам няколко неща:
1.Обвиняем съм по дело за въпросната щета,като по делото не са налични абсолютно никакви веществени доказателства,досъдебното производство е внасяно и връщано няколко пъти от съда,явно за доизасняване.като в крайна сметка се образува дело срещу мен.Близък ме посъветва,че такова дело не може да издържи в съд понеже обвинението се позовава само на фактическа обстановка,предположения и думите на пострадалия.
2.Мога ли сам да се представлявам при такъв случай?
3.Какво предвижда закона и като наказание и може ли да бъда осъден с перфектно минало и добри характеристични данни?
4.Ако ме осъдят понеже 2 седмици след делото трябва да замина извън страната за празниците,каква мярка могат да предприемат срещу мен и ще мога ли да замина и ако не как мога да изменя тази мярка?
5.Казаха ми,че каквато и присъда да ми поставят може да се обжалва пред окръжен съд,питането ми е до тогава в ареста ли трябва да бъда,докато окръжния излезе с решение?
Премислям най-черния сценарий да ми развалят заминаването,защото ми е важно.
Ако усетя,че съдията и прокурора са предубедени към мен без наличието на доказателства,мога ли да поискам смяната им и по кое време на делото,преди,повреме,след?
Изрично ме посъветваха или по-точно е въпрос на лична основа да не наемам адвокат,моля да ми кажете как да процедирам.
Който Ви е посъветвал да не наемате адвокат, е сгрешил. Ей така, някои съдълища, уж без много доказателства,налагат осъдителни присъди.. Да не говрим, че Вие не сте наясно по какъв начин протича наказателният процес, кога можете да правите доказателствени искания и да ангажирате доказателства в своя защита, да правите отводи и т.н. Да не говорим, че може да бъде допуснат в НП и солиден ГИ.
- nk7702n
- Старши потребител
street написа:само да допълня л.с. от свобода за това престъпление е до 6 години.Марек е прав и особено ако е бил разпитан пред съдия. Упълномощи си адвокат за да няма неприятни изненади. Аз не бих разчитал на благосклоността на прокурора или съдията да ми назначат адвокат -те лично си преценяват дали да го направят.
Защо да не може по 42а, а непременно ЛС отложени в условията на чл. 66?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:street написа:само да допълня л.с. от свобода за това престъпление е до 6 години.Марек е прав и особено ако е бил разпитан пред съдия. Упълномощи си адвокат за да няма неприятни изненади. Аз не бих разчитал на благосклоността на прокурора или съдията да ми назначат адвокат -те лично си преценяват дали да го направят.
Защо да не може по 42а, а непременно ЛС отложени в условията на чл. 66?
не мисля ,че за това престъпление, ще наложат пробация. А и в интерес на питащия е да му бъде наложена условна... а много зависи и каква е средната все пак, дали е зъб, ръка, нос, крак ?... и при какви условия е било извършено деянието - предизвикан ли е бил или не... но все пак за това си има съд...
-
street - Потребител
Ще, и още как заради чл. 2 - лошото е, че само при споразумение може да иска прилагане на чл. 66, ама за това да му мисли адвокатът на обвиняемия.
- Гост.
- Старши потребител
street написа:
Вероятно присъдата ти на база това което си написал , ще е условна и няма да имаш мерки - те са при пробацията , а такова наказание по това претъпление не се предвижда - т.е. ще можеш да излезеш извън Бг.
Не е толкова сигурно. Според чл. 67 ал. 3 от НК, може да бъде наложена пробационна мярка наред с условното наказание лишаване от свобода - освен ако, разбира се, последното е под 6 месеца.
Само едно терминологично уточнение: средната телесна повреда сама по себе си не е "щети", а вреди. Двете понятия не са синоними. За питащия е разбираемо да сбърка, но за нас юристите терминологичната прецизност е важна.
- system
- Активен потребител
Делото се състоя и ме осъдиха на 3 години условно с 5 години изпитателен срок,наех си адвокат и обжалвахме,но от окръжния потвърдиха присъдата.Днес получих решението от окръжния съд.Имам ли право да напускам страната,в края на седмицата трябва да замина,никаде в това потвърждение не пише,че нямам това право,какво следва оттук нататък,трябва ли да се явя в полицията да ми направят досие,да ми вземат пръстови отпечатъци и въобще какво следва,но най-важно ми е мога ли да замина? моля за спешен отговор!Трябва да замина за Шотландия с автобус.
- alexand
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|