начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

За дело за средна телесна повреда чл.129 ал.2 вр.ал.1 от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За дело за средна телесна повреда чл.129 ал.2 вр.ал.1 от НК

Мнениеот alexand » 05 Дек 2011, 20:14

Искам да попитам няколко неща:
1.Обвиняем съм по дело за въпросната щета,като по делото не са налични абсолютно никакви веществени доказателства,досъдебното производство е внасяно и връщано няколко пъти от съда,явно за доизасняване.като в крайна сметка се образува дело срещу мен.Близък ме посъветва,че такова дело не може да издържи в съд понеже обвинението се позовава само на фактическа обстановка,предположения и думите на пострадалия.
2.Мога ли сам да се представлявам при такъв случай?
3.Какво предвижда закона и като наказание и може ли да бъда осъден с перфектно минало и добри характеристични данни?
4.Ако ме осъдят понеже 2 седмици след делото трябва да замина извън страната за празниците,каква мярка могат да предприемат срещу мен и ще мога ли да замина и ако не как мога да изменя тази мярка?
5.Казаха ми,че каквато и присъда да ми поставят може да се обжалва пред окръжен съд,питането ми е до тогава в ареста ли трябва да бъда,докато окръжния излезе с решение?
Премислям най-черния сценарий да ми развалят заминаването,защото ми е важно.
Ако усетя,че съдията и прокурора са предубедени към мен без наличието на доказателства,мога ли да поискам смяната им и по кое време на делото,преди,повреме,след?
Изрично ме посъветваха или по-точно е въпрос на лична основа да не наемам адвокат,моля да ми кажете как да процедирам.
alexand
Нов потребител

Re: За дело за средна телесна повреда чл.129 ал.2 вр.ал.1 от

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Дек 2011, 20:32

Нещо не се връзва - как така на лична основа да не наемате адвокат.

Тук е задължително да имате такъв адвокат. Освен това имате щети.

Не е ясно за какво е делото - поради какво е причинено.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот crane_law » 05 Дек 2011, 22:21

По цитираната норма от НК се предвижда наказание л.с. до 5 год., което не изисква задължително участието на адвокат. Най-добре е, обаче да си наемете такъв (проверете в деловодството на съда, може да са ви назначили - служебен) и посредством него да сключите споразумение с прокурора. Това може да се случи и в самото съдебно заседание.
При споразумението предварително и със сигурност ще сте наясно с параметрите на наложеното наказание.
Правото е за бдящия, не за спящия!
Аватар
crane_law
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 06 Дек 2011, 01:56

"думите на пострадалия" са свидетелски показания, тежестта им е бая големичка и общо-взето си требе адвокатин за тая работа ...
marek972
Потребител

Мнениеот street » 06 Дек 2011, 10:25

само да допълня л.с. от свобода за това престъпление е до 6 години.Марек е прав и особено ако е бил разпитан пред съдия. Упълномощи си адвокат за да няма неприятни изненади. Аз не бих разчитал на благосклоността на прокурора или съдията да ми назначат адвокат -те лично си преценяват дали да го направят.
Прочети в НПК кога се назначава защитник и в кои случаи там има раздел - "задължително участие на защитник".

Вероятно присъдата ти на база това което си написал , ще е условна и няма да имаш мерки - те са при пробацията , а такова наказание по това претъпление не се предвижда - т.е. ще можеш да излезеш извън Бг. За обжалването ти гарантирам на 100% ,че сам няма да се справиш, не че те смятам за неук, но има срокове и си има неща , които трябва да се напишат в жалбата - там само адв. може да ти помогне.
Последна промяна street на 06 Дек 2011, 10:41, променена общо 2 пъти
Аватар
street
Потребител

Мнениеот nk7702n » 06 Дек 2011, 10:35

alexand написа:Искам да попитам няколко неща:
1.Обвиняем съм по дело за въпросната щета,като по делото не са налични абсолютно никакви веществени доказателства,досъдебното производство е внасяно и връщано няколко пъти от съда,явно за доизасняване.като в крайна сметка се образува дело срещу мен.Близък ме посъветва,че такова дело не може да издържи в съд понеже обвинението се позовава само на фактическа обстановка,предположения и думите на пострадалия.
2.Мога ли сам да се представлявам при такъв случай?
3.Какво предвижда закона и като наказание и може ли да бъда осъден с перфектно минало и добри характеристични данни?
4.Ако ме осъдят понеже 2 седмици след делото трябва да замина извън страната за празниците,каква мярка могат да предприемат срещу мен и ще мога ли да замина и ако не как мога да изменя тази мярка?
5.Казаха ми,че каквато и присъда да ми поставят може да се обжалва пред окръжен съд,питането ми е до тогава в ареста ли трябва да бъда,докато окръжния излезе с решение?
Премислям най-черния сценарий да ми развалят заминаването,защото ми е важно.
Ако усетя,че съдията и прокурора са предубедени към мен без наличието на доказателства,мога ли да поискам смяната им и по кое време на делото,преди,повреме,след?
Изрично ме посъветваха или по-точно е въпрос на лична основа да не наемам адвокат,моля да ми кажете как да процедирам.

Който Ви е посъветвал да не наемате адвокат, е сгрешил. Ей така, някои съдълища, уж без много доказателства,налагат осъдителни присъди.. Да не говрим, че Вие не сте наясно по какъв начин протича наказателният процес, кога можете да правите доказателствени искания и да ангажирате доказателства в своя защита, да правите отводи и т.н. Да не говорим, че може да бъде допуснат в НП и солиден ГИ.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 06 Дек 2011, 12:06

street написа:само да допълня л.с. от свобода за това престъпление е до 6 години.Марек е прав и особено ако е бил разпитан пред съдия. Упълномощи си адвокат за да няма неприятни изненади. Аз не бих разчитал на благосклоността на прокурора или съдията да ми назначат адвокат -те лично си преценяват дали да го направят.
Прочети в НПК кога се назначава защитник и в кои случаи там има раздел - "задължително участие на защитник".

Вероятно присъдата ти на база това което си написал , ще е условна и няма да имаш мерки - те са при пробацията , а такова наказание по това претъпление не се предвижда - т.е. ще можеш да излезеш извън Бг. За обжалването ти гарантирам на 100% ,че сам няма да се справиш, не че те смятам за неук, но има срокове и си има неща , които трябва да се напишат в жалбата - там само адв. може да ти помогне.

Защо да не може по 42а, а непременно ЛС отложени в условията на чл. 66?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот street » 06 Дек 2011, 13:08

poli_g написа:
street написа:само да допълня л.с. от свобода за това престъпление е до 6 години.Марек е прав и особено ако е бил разпитан пред съдия. Упълномощи си адвокат за да няма неприятни изненади. Аз не бих разчитал на благосклоността на прокурора или съдията да ми назначат адвокат -те лично си преценяват дали да го направят.

Защо да не може по 42а, а непременно ЛС отложени в условията на чл. 66?

не мисля ,че за това престъпление, ще наложат пробация. А и в интерес на питащия е да му бъде наложена условна... а много зависи и каква е средната все пак, дали е зъб, ръка, нос, крак ?... и при какви условия е било извършено деянието - предизвикан ли е бил или не... но все пак за това си има съд...
Аватар
street
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Дек 2011, 14:05

Ще, и още как заради чл. 2 - лошото е, че само при споразумение може да иска прилагане на чл. 66, ама за това да му мисли адвокатът на обвиняемия.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот system » 07 Дек 2011, 00:47

street написа:
Вероятно присъдата ти на база това което си написал , ще е условна и няма да имаш мерки - те са при пробацията , а такова наказание по това претъпление не се предвижда - т.е. ще можеш да излезеш извън Бг.

Не е толкова сигурно. Според чл. 67 ал. 3 от НК, може да бъде наложена пробационна мярка наред с условното наказание лишаване от свобода - освен ако, разбира се, последното е под 6 месеца.
Само едно терминологично уточнение: средната телесна повреда сама по себе си не е "щети", а вреди. Двете понятия не са синоними. За питащия е разбираемо да сбърка, но за нас юристите терминологичната прецизност е важна.
system
Активен потребител

Мнениеот alexand » 04 Юни 2012, 23:52

Делото се състоя и ме осъдиха на 3 години условно с 5 години изпитателен срок,наех си адвокат и обжалвахме,но от окръжния потвърдиха присъдата.Днес получих решението от окръжния съд.Имам ли право да напускам страната,в края на седмицата трябва да замина,никаде в това потвърждение не пише,че нямам това право,какво следва оттук нататък,трябва ли да се явя в полицията да ми направят досие,да ми вземат пръстови отпечатъци и въобще какво следва,но най-важно ми е мога ли да замина? моля за спешен отговор!Трябва да замина за Шотландия с автобус.
alexand
Нов потребител

Назад към Наказателно право