начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

въпрос относно ПТП с пешеходец

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно ПТП с пешеходец

Мнениеот warbaby » 30 Ное 2011, 18:29

Здравейте,
имам един малко странен въпрос. В понеделник приятелят ми бутна на пешеходна пътека пешеходка или по-точно тя тичала през улицата и буквално се хвърлила на капака в момент, в който приятелят ми потеглял с колата след като дал предимство на други пешеходци. Всъщност полицаите казали, че това няма значение щом е на пешеходна пътека шофьорът е виновен.
Пешеходката избягала от ПТП-то :shock: и се наложило приятелят ми с един от полицаите да я гонят (настигнали я в тях, което е на поне 500 м), извикали линейка и тогава полицаят настоял да я прегледат в Спешна помощ. Жената се оказало че има охлузвания по ръката и разбит нос. Линейкаджията понеже се оказал познат на момчето, което било с приятелят ми им казал че нищо и нямало и да се споразумеят с нея.
Приятелят ми настоял всичко да е ок и да си я прегледа екип за да няма сътресение или нещо сериозно, дал и визитка и и казал ако има нужда от нещо да му се обади. Жената казала, че няма нужда от нищо, но той настоял да вземе визитката.
Полицаите написали акт (в който приятелят ми на възражението написал, че тя е изскочила в последния момент), взели му талона, взели му проба преди това (съответно отрицателна).
Момичето сна обяд се обадило на приятелят ми и му казала, че е размислило и има нужда от помощ и поискала да се срещнат вечерта. Показала бележки за 80 лв за доктор и лекарства. Приятелят ми и дал това, което имал в себе си (70 лв) и се уговорили, че няма проблем да поеме лечението и в рамките на разумното (жената се грижела за болната си майка и след разговор с мен решихме, че така е редно от човешка гледна точка независимо дали тя има вина или не). На тръгване обаче майката започнала да говори за обезщетения и т.н, което на мен ми замириса на чист вид изнудване, след като приятелят ми каза, че били адски внимателни и мрънкащи преди да даде парите, а след като ги дал станали нападателни. Уговорили се да отиде да даде останалите 10 лв за да покрие сумата, след което тя да му се обади, след като доктор отново я види.

Доколкото знам при подобни ПТП-та гражданската би трябвало да поеме евентуални обезщетения при завеждане на дело от нейна страна.

Склонни сме ние да поемем лечението и за да постъпим като хора, но каква е гаранцията че пак няма да реши да ни съди. Мислех да я накарам да напише една декларация, в която да декларира, че няма да има претенции към приятеля ми, след като е приключило лечението и (или фиксираме определена сума). Дали подобна декларация би имала правна сила при завеждане на дело от нейна страна (като доказателство, че е поета отговорност). Другият вариант е да поискаме разписка за дадените суми защото в момента е нашата дума срещу нейната (Лошо е това от човешка гледна точка и не бих го поискала, но се притеснявам, че ще се опитат да злоупотребят)

Не искам да съм груба с жената, но тъй като приятелят ми е бил със служебният си автомобил мисля че по "съвет " на приятели жената е решила да "изкара малко пари от този случай".

Чудя се има ли смисъл да обжалваме и акта, който трябва да излезе до няколко дни (не изключвам момента и жената да е била с алкохол, защото ми се стори адски подозрително да избяга така, въпреки че не и е взета проба).
Благодаря предварително за всички отговори и съвети
warbaby
Младши потребител

Re: въпрос относно ПТП с пешеходец

Мнениеот TheOldMan » 30 Ное 2011, 23:08

Лично моето мнение е в този случай всичко да си мине "по правилата" - разговор между страните пред адвокат и привличане на застрахователя (той би трябвало да поеме всички разумни искания на пострадалия). При изплащането пострадалия ще трябва да подпише декларация че е удовлетворен и няма да има повече претенции него, нито към водача.
Не е трябвало да се губи време, а да уведоми веднага застрахователя за инцидента. И никакви пари на ръка не е трябвало да дава. Всякакви пари дадени по този начин само разпалват алчността а и няма да е приспаднат ако се стигне до съд който определи някаква сума.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот warbaby » 30 Ное 2011, 23:29

Благодаря за бързия отговор.
Да, разбира се застрахователят е уведомен същият ден за събитието.
Аз не мисля, че би се стигнало чак до съд, но намеците и думите на майката по-скоро ме притесниха. Плащането стана по мое натояване защото приятелят ми каза,че жената не разполагала със средства и се грижела за болната си майка (но понякога нещата явно, които прави човек уж за добро и правилно не се оценяват по правилния начин).

Именно за подобен тип декларация мислех и аз, и го бях предупредила ако иска средства да и даде необходимата сума като натоява да подпише подобно нещо, но явно той се е притеснил да я накара.
Чакаме и отговора на застрахователя.
Благодаря още веднъж и приятна вечер
warbaby
Младши потребител

Мнениеот warbaby » 04 Дек 2011, 20:31

Тъй като пострадалата се обади снощи на приятелят ми да иска среща за понеделник. Бих искала да попитам имате ли престава какъв е размера на обезщетението при лека телесна повреда (формулирана от полицаите - охлузена ръка и счупена или пукната ключица на носа).

Утре и аз смятам да отида на срещата, тъй като предполага става въпрос за пари. Идеята ми е да чуем какви искания има и да и предложа да подпише декларация, в която да декларира, че няма да има претенции към приятелят ми или към застрахователя, и да дадем определена сума. Но тъй като не знам какви са обезщетенията се чудя до какъв размер да предложим (след като чеум нейните искания разбира се).

Първоначално са и дадени 70 лв, като мисля сумата да е максимум още 100 лв (което смятам, че ще покрие разходите по лечението и възстановяването и).

Също така смятам, ако не се съгласи да напише декларацията, колкото и грозно да е просто да си тръгнем без да оставим пари, защото не е гаранция че след ден -два няма да се обади отново.
warbaby
Младши потребител

Мнениеот error » 04 Дек 2011, 22:19

І - неправилно сте избрали раздела на форума. Проблемът с обезщетението не е наказателноправен, а гражданскоправен.
ІІ - ако автомобилът е с валидна застраховка "Гражданска отговорност" - всички обезщетения ги дължи застрахователя, колкото и каквито и да са. След като водачът не е употребил алкохол - няма да възстановява сумите на застрахователя.
ІІІ - ако приятелят ви е виновен за ПТП - отговорността му най-вероятно ще е административна и няма връзка с обезщетението.
ІV- ако от човещина искате да давате пари на ръка - това си го решавате лично.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот warbaby » 04 Дек 2011, 23:14

Благодаря за конкретния и изчерпателен отговор.

Да, валидна е ГО, но декларацията е искана и от застрахователя (по обясними за мен причини). Тя бе препоръчана и от него като най-благоприятен вариант - за нас и за застраховетеля.

Относно т.1 извинявам се за незнанието ми :cry:
warbaby
Младши потребител

Назад към Наказателно право