начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Има ли право полицай да ме тормози ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли право полицай да ме тормози ?

Мнениеот topsyg » 29 Ное 2011, 13:10

Здравейте , господа и дами

Моля за съвет по следният въпрос -

Преди повече от 6 месеца в къщата ни на село бе извършена кражба на няколко броя кладенчови тръби- те са обемисти и тежки. Кражбата бива забелязана от съседите от отсрещната къща, които веднага ми позвъниха. Казаха ми рег. номер на камионче, с което са били извозени тръбите, а и името на човека,който се оказа известен апаш от селото. Та позвъних аз на полицията в общината, към която се води селото ни и говорих с дежурният полицай като съобщих за случката. След което написах жалба. Така и не я разпринтирах ,защото през същото време говорих по телефона с приятели да се организират и да тръгваме за село , да го намерим този калпазанин и да връща там каквото е взел. Буквално по същото време ми звънна другият телефон, и се обади крадецът,който твърдеше,че е говорил с баща ми да закупи тези кладенчови тръби. Казах,че нищо такова не знам; заплаших го ,че ще го пребият ;че пътуваме вече за село и че има по малко от половин час да върне откраднатото.
Докато чаках приятелите да се съберат , крадецът позвъни и каза ,че връща тръбите. Малко по-късно се обади и съседката , че всичко е върнато ,да не се тревожа.
След няколко дни отидохме със семейството ми на село. Намерих момчето и говорих с него като му казах,че от сега нататък копче да липсва, той ще е виновен. Оказа се, че майка ми и майката на апаша са съученички и ми стана жал, та не пуснах ни жалба в полицията, ни в съда в областният град, както замислях. Моят проблем бе решен по най-бързият начин и най-добре за всички ни. Така мисля.

Добре, но човекът отново се забърква с кражби и след повече от половин година от полицията в общината отиват в село и вземат моят номер от съседите. Присетили се. Звънят ми и ме изискват веднага на място да ми вземели показания.Отказах, а полицаят ме заплашва ,че ако не се явя, щели да ме глобят.

Мисля,че след като не съм пуснала официално жалба , нямат право да ме изискват за да свърша тяхната работа. Аз моята съм си я свършила овреме. И му го казах на полицая, а той ми иска адреса , за да ми пратил призовка.

Прав ли е в случая полицаят и ако не е , как мога да се защитя ,за да не ме търсят за в бъдеще по този случай?

Благодаря предварително на всеки,който се отзове със съвет.
topsyg
Младши потребител

Re: Има ли право полицай да ме тормози ?

Мнениеот teogeo » 29 Ное 2011, 16:25

topsyg написа:Здравейте , господа и дами

Добре, но човекът отново се забърква с кражби и след повече от половин година от полицията в общината отиват в село и вземат моят номер от съседите. Присетили се. Звънят ми и ме изискват веднага на място да ми вземели показания.Отказах, а полицаят ме заплашва ,че ако не се явя, щели да ме глобят.

Мисля,че след като не съм пуснала официално жалба , нямат право да ме изискват за да свърша тяхната работа. Аз моята съм си я свършила овреме. И му го казах на полицая, а той ми иска адреса , за да ми пратил призовка.

Прав ли е в случая полицаят и ако не е , как мога да се защитя ,за да не ме търсят за в бъдеще по този случай?

Благодаря предварително на всеки,който се отзове със съвет.

Г-це / г-жо, никой не изисква от Вас да му вършите работата. От Вас се изисква да изпълните конкретни граждански задължения. Полицаят е напълно прав. Съдействайте и не му пречете на него да си върши работата.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот pencheva_net » 29 Ное 2011, 18:03

Здравейте , и аз така смятам, 4е трябва да си изпълните гражданските задължения :)защото другия път аз ще Ви взема скъпоценните тръбички,и тогава елате ме заплашвайте :)да видим после как си вършите "работата от време"
pencheva_net
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 29 Ное 2011, 18:10

Това пък ако е тормоз....!? Да ти запишат адреса и да искат да ти изпратят призовка, за да дадеш обяснения.... :lol: Ами, те много лоши взеха да стават тия полицаи, как смеят да се опитват да работят :mrgreen:
Последна промяна nk7702n на 29 Ное 2011, 20:52, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Ное 2011, 00:49

13 - та Божия заповед : " Ако нямаш вяра нито на полицията, нито на адвокатите, камо ли на съдебната система, веднага започни превъзпитателни действия и лична вендета срещу крадците чрез заплахи, нанасяне на телесни повреди и отнемане на имущество. :D
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот topsyg » 02 Дек 2011, 05:32

тъй, тъй. нахокали сте ме , както и очаквах
добре, че си решавам проблемите сама
topsyg
Младши потребител

Мнениеот street » 02 Дек 2011, 10:37

Не не ги решавате , просто си ги създавате. Ако бяхте написали навреме жалбата , сега нито щяха да ви викат, нито да има такива проблеми отново. И разбира се след като на вас ви е станало жал за някой, и не сте съобщили писмено за сигнала т.е. "леко" укривате кражба, и сте отправили заплахи ,сега полицията е виновна заради това.
Не ви хокат хората просто голям процент от хората постъпват по тоя начин и след това обвиняват полицията , доста модерно стана това напоследък.
А между другото имат право да ви викат по телефона и ако не се явите глобата е максимум 100 лева , а при отказ за свидетелстване глобата е максимум 500 лева.

Не приемайте това като хокане - просто вземете някаква поука и ако има подобен случай отново направте необходимото.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот topsyg » 03 Дек 2011, 02:22

Не мисля ,че е правилно , след като не съм подала жалба официално , да ходя да давам показания и да ме изискват едва ли не след 5 мин. да бъда в полицейско управление на 100 км от местоживеенето си. Подразни ме високомерието на полицаят, който ми се обади с този заповеднически тон. Днес се обади директорът на управлението, извини се за поведението на колегата си и стигнахме до компромис - да ми зададе въпросите,които го вълнуват по мейл, а аз пиша, принтирам, подписвам , сканирвам и пращам. Ако успее да се справи с писането на мейл, ще съдействам. :mrgreen:
topsyg
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 03 Дек 2011, 09:20

:mrgreen: Няма да стане точно така... Ама пробвайте. И се подгответе да си свършите ВАШАТА работа - като свидетел на престъпление ВИЕ имате ЗАДЪЛЖЕНИЯ, изписани в един Наказателно-процесуален кодекс... И ако не се явите на призовка, освен да Ви глобят, ще Ви откарат принудително до там, до където трябва да бъдете... Не разбирам защо в тази държава хората полагат толкова усилия да обяснят на някого колко по-добре би станало, ако не си свършат работата си... :roll:
sunshine_75
Потребител

Мнениеот street » 03 Дек 2011, 17:06

doc03 написа:
topsyg написа:....... Днес се обади директорът на управлението, извини се за поведението на колегата си и стигнахме до компромис - да ми зададе въпросите,които го вълнуват по мейл, а аз пиша, принтирам, подписвам , сканирвам и пращам. Ако успее да се справи с писането на мейл, ще съдействам. :mrgreen:

Е такваз щуротия не бях чувал :o ! Все съм получавал сканирани документи (гаранционни карти на вещи, фактури, призовки), ама разпит по мейла не бях.... Явно тази полицейска структура ще да е ОДМВР, щом има директор.... Доста са се модирнизирали колегите.... Похвално ! Но погледнато от практичната страна - след като понякога ползваме разпити, изпратени по факс, за бързина, защо да не е и по мейла ? Само че няма да се мине без бланка в оригинал. Все някога ще се ходи до милиционерницата :P

И не разбрах какво толкова е станало, че и "тормоз" го нарекохте ?

:) Е нали по презумпция полицаите са виновни за всичко и тормозят хората :) :) :)
Аватар
street
Потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Дек 2011, 17:11

То Вие сте започнали "тормоза" - като сте подали сигнал в дежурната част по телефона :lol: Тия неща официално си се отразяват :wink:, че и наказателна отговорност се носи за неверни повиквания. Няма начин сега, ще се работи по сигнала с Ваше дейно участие, искате - не искате :lol: И твърде вероятно няма да се разминете с едното сканиране, тъкмо ще забравите за случката и хоп - призовчица за явяването Ви за разпит в качеството на свидетел. И да призовавате тогава духа на модерните технологии - няма да стане, най-много по делегация по местоживеенето Ви да Ви разпитат, ама пак ще се наложи да отидете в полицията. Еле пък тогава, ако се запънете и не се явите за разпит - глобичка, за ушите и принудитено довеждане. Остава да се молите по някаква причина да не се образува досъдебно производство.
П.П. Към колегите - хехехех, вече сигурно под обясненията ще карат хората да пишат "Горното написах, принтирах, за верността му се подписах, сканирах и изпаритх по електронна поща на адрес proverka@neiskamdamezanimavatepoveche.com." :wink:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Дек 2011, 17:36

:lol: Лекси, тоя имейл - адрес направо ме разсмя. Ами ,нека да сме наясно какво се пише, сканира, принтира и на кого точно се изпраща... :mrgreen: Аз таман взех да се чудя откога така се принтират свидетелските показания и си се изпращат от дистанция..!? :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Дек 2011, 18:01

Абе истината е, че на хората понякога наистина им писва и не могат да разберат защо ги призовават по сто пъти да обясняват едно и също - обяснения на проверка, разпит в досъдебното, може и два :lol:, историята познава и повече :wink: , разпит в съда, понякога и на въззив се налага отново, всичко през доста голям времеви интервал, понякога с години... да не говорим колко пъти може да се разкара и да не го разпитат, защото не може да се даде ход на делото... Проблеми с излизането от работа при някои работодатели, това с разноските, които е направил свидетеля да "кацне" в софийски съд, примерно, от Варна, примерно или възнаграждението за пропуснатия работен ден - да не говорим, знаете как се получава на практика... И накрая човечецът си мисли "що си не траях". Е, как да му обясниш на този човек, че не го разкарваш за твой кеф и, че законът те задължава? Щото, в неговите очи, този, който му налага да се "разкарва" и повтаря като папагал едно и също, той е законът, не НПК, не ЗСВ, не ЗМВР...
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Дек 2011, 18:06

Така е, особено ако се налага разкарване при спряно дело пр. за 2 -3 г., понеже някой си заминал за чужбина и не могат да го разпитат навреме, и чак като забрави човек за какво става въпрос, го викат отново. Да не говорим кои разноски се поемат от бюджета и се плащат, кои - не и т.н. Ама, не може да си реши самоволно свидетелят да не дава показания, или да ги пише по имейл, защото така му било по - удобно. :P
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lexy21 » 03 Дек 2011, 18:18

Няма спор, че не може да си реши самоволно :lol: Както и, че, ако реши да си реши :wink: може да му излезе през носа... Личните ми наблюдения са, че голяма заслуга за възприемчивостта и податливостта към всякакви негативни внушения към съд, прокуратура и т.н. имат и личните преживявания на хората, от характера на описаните по-горе, които оставят един негативен привкус и без да са били страна или заинтересовани от изхода на делото. Както и да е, отклоних се нещо, за което се извинявам на дамата, инициатор на темата.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Наказателно право