Здравейте , господа и дами
Моля за съвет по следният въпрос -
Преди повече от 6 месеца в къщата ни на село бе извършена кражба на няколко броя кладенчови тръби- те са обемисти и тежки. Кражбата бива забелязана от съседите от отсрещната къща, които веднага ми позвъниха. Казаха ми рег. номер на камионче, с което са били извозени тръбите, а и името на човека,който се оказа известен апаш от селото. Та позвъних аз на полицията в общината, към която се води селото ни и говорих с дежурният полицай като съобщих за случката. След което написах жалба. Така и не я разпринтирах ,защото през същото време говорих по телефона с приятели да се организират и да тръгваме за село , да го намерим този калпазанин и да връща там каквото е взел. Буквално по същото време ми звънна другият телефон, и се обади крадецът,който твърдеше,че е говорил с баща ми да закупи тези кладенчови тръби. Казах,че нищо такова не знам; заплаших го ,че ще го пребият ;че пътуваме вече за село и че има по малко от половин час да върне откраднатото.
Докато чаках приятелите да се съберат , крадецът позвъни и каза ,че връща тръбите. Малко по-късно се обади и съседката , че всичко е върнато ,да не се тревожа.
След няколко дни отидохме със семейството ми на село. Намерих момчето и говорих с него като му казах,че от сега нататък копче да липсва, той ще е виновен. Оказа се, че майка ми и майката на апаша са съученички и ми стана жал, та не пуснах ни жалба в полицията, ни в съда в областният град, както замислях. Моят проблем бе решен по най-бързият начин и най-добре за всички ни. Така мисля.
Добре, но човекът отново се забърква с кражби и след повече от половин година от полицията в общината отиват в село и вземат моят номер от съседите. Присетили се. Звънят ми и ме изискват веднага на място да ми вземели показания.Отказах, а полицаят ме заплашва ,че ако не се явя, щели да ме глобят.
Мисля,че след като не съм пуснала официално жалба , нямат право да ме изискват за да свърша тяхната работа. Аз моята съм си я свършила овреме. И му го казах на полицая, а той ми иска адреса , за да ми пратил призовка.
Прав ли е в случая полицаят и ако не е , как мога да се защитя ,за да не ме търсят за в бъдеще по този случай?
Благодаря предварително на всеки,който се отзове със съвет.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 19:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Има ли право полицай да ме тормози ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Има ли право полицай да ме тормози ?
topsyg написа:Здравейте , господа и дами
Добре, но човекът отново се забърква с кражби и след повече от половин година от полицията в общината отиват в село и вземат моят номер от съседите. Присетили се. Звънят ми и ме изискват веднага на място да ми вземели показания.Отказах, а полицаят ме заплашва ,че ако не се явя, щели да ме глобят.
Мисля,че след като не съм пуснала официално жалба , нямат право да ме изискват за да свърша тяхната работа. Аз моята съм си я свършила овреме. И му го казах на полицая, а той ми иска адреса , за да ми пратил призовка.
Прав ли е в случая полицаят и ако не е , как мога да се защитя ,за да не ме търсят за в бъдеще по този случай?
Благодаря предварително на всеки,който се отзове със съвет.
Г-це / г-жо, никой не изисква от Вас да му вършите работата. От Вас се изисква да изпълните конкретни граждански задължения. Полицаят е напълно прав. Съдействайте и не му пречете на него да си върши работата.
-
teogeo - Активен потребител
Здравейте , и аз така смятам, 4е трябва да си изпълните гражданските задължения защото другия път аз ще Ви взема скъпоценните тръбички,и тогава елате ме заплашвайте да видим после как си вършите "работата от време"
- pencheva_net
- Младши потребител
Това пък ако е тормоз....!? Да ти запишат адреса и да искат да ти изпратят призовка, за да дадеш обяснения.... Ами, те много лоши взеха да стават тия полицаи, как смеят да се опитват да работят
Последна промяна nk7702n на 29 Ное 2011, 20:52, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
13 - та Божия заповед : " Ако нямаш вяра нито на полицията, нито на адвокатите, камо ли на съдебната система, веднага започни превъзпитателни действия и лична вендета срещу крадците чрез заплахи, нанасяне на телесни повреди и отнемане на имущество.
- nk7702n
- Старши потребител
тъй, тъй. нахокали сте ме , както и очаквах
добре, че си решавам проблемите сама
добре, че си решавам проблемите сама
- topsyg
- Младши потребител
Не не ги решавате , просто си ги създавате. Ако бяхте написали навреме жалбата , сега нито щяха да ви викат, нито да има такива проблеми отново. И разбира се след като на вас ви е станало жал за някой, и не сте съобщили писмено за сигнала т.е. "леко" укривате кражба, и сте отправили заплахи ,сега полицията е виновна заради това.
Не ви хокат хората просто голям процент от хората постъпват по тоя начин и след това обвиняват полицията , доста модерно стана това напоследък.
А между другото имат право да ви викат по телефона и ако не се явите глобата е максимум 100 лева , а при отказ за свидетелстване глобата е максимум 500 лева.
Не приемайте това като хокане - просто вземете някаква поука и ако има подобен случай отново направте необходимото.
Не ви хокат хората просто голям процент от хората постъпват по тоя начин и след това обвиняват полицията , доста модерно стана това напоследък.
А между другото имат право да ви викат по телефона и ако не се явите глобата е максимум 100 лева , а при отказ за свидетелстване глобата е максимум 500 лева.
Не приемайте това като хокане - просто вземете някаква поука и ако има подобен случай отново направте необходимото.
-
street - Потребител
Не мисля ,че е правилно , след като не съм подала жалба официално , да ходя да давам показания и да ме изискват едва ли не след 5 мин. да бъда в полицейско управление на 100 км от местоживеенето си. Подразни ме високомерието на полицаят, който ми се обади с този заповеднически тон. Днес се обади директорът на управлението, извини се за поведението на колегата си и стигнахме до компромис - да ми зададе въпросите,които го вълнуват по мейл, а аз пиша, принтирам, подписвам , сканирвам и пращам. Ако успее да се справи с писането на мейл, ще съдействам.
- topsyg
- Младши потребител
Няма да стане точно така... Ама пробвайте. И се подгответе да си свършите ВАШАТА работа - като свидетел на престъпление ВИЕ имате ЗАДЪЛЖЕНИЯ, изписани в един Наказателно-процесуален кодекс... И ако не се явите на призовка, освен да Ви глобят, ще Ви откарат принудително до там, до където трябва да бъдете... Не разбирам защо в тази държава хората полагат толкова усилия да обяснят на някого колко по-добре би станало, ако не си свършат работата си...
- sunshine_75
- Потребител
doc03 написа:topsyg написа:....... Днес се обади директорът на управлението, извини се за поведението на колегата си и стигнахме до компромис - да ми зададе въпросите,които го вълнуват по мейл, а аз пиша, принтирам, подписвам , сканирвам и пращам. Ако успее да се справи с писането на мейл, ще съдействам.
Е такваз щуротия не бях чувал ! Все съм получавал сканирани документи (гаранционни карти на вещи, фактури, призовки), ама разпит по мейла не бях.... Явно тази полицейска структура ще да е ОДМВР, щом има директор.... Доста са се модирнизирали колегите.... Похвално ! Но погледнато от практичната страна - след като понякога ползваме разпити, изпратени по факс, за бързина, защо да не е и по мейла ? Само че няма да се мине без бланка в оригинал. Все някога ще се ходи до милиционерницата
И не разбрах какво толкова е станало, че и "тормоз" го нарекохте ?
Е нали по презумпция полицаите са виновни за всичко и тормозят хората
-
street - Потребител
То Вие сте започнали "тормоза" - като сте подали сигнал в дежурната част по телефона Тия неща официално си се отразяват , че и наказателна отговорност се носи за неверни повиквания. Няма начин сега, ще се работи по сигнала с Ваше дейно участие, искате - не искате И твърде вероятно няма да се разминете с едното сканиране, тъкмо ще забравите за случката и хоп - призовчица за явяването Ви за разпит в качеството на свидетел. И да призовавате тогава духа на модерните технологии - няма да стане, най-много по делегация по местоживеенето Ви да Ви разпитат, ама пак ще се наложи да отидете в полицията. Еле пък тогава, ако се запънете и не се явите за разпит - глобичка, за ушите и принудитено довеждане. Остава да се молите по някаква причина да не се образува досъдебно производство.
П.П. Към колегите - хехехех, вече сигурно под обясненията ще карат хората да пишат "Горното написах, принтирах, за верността му се подписах, сканирах и изпаритх по електронна поща на адрес proverka@neiskamdamezanimavatepoveche.com."
П.П. Към колегите - хехехех, вече сигурно под обясненията ще карат хората да пишат "Горното написах, принтирах, за верността му се подписах, сканирах и изпаритх по електронна поща на адрес proverka@neiskamdamezanimavatepoveche.com."
-
lexy21 - Активен потребител
Лекси, тоя имейл - адрес направо ме разсмя. Ами ,нека да сме наясно какво се пише, сканира, принтира и на кого точно се изпраща... Аз таман взех да се чудя откога така се принтират свидетелските показания и си се изпращат от дистанция..!?
- nk7702n
- Старши потребител
Абе истината е, че на хората понякога наистина им писва и не могат да разберат защо ги призовават по сто пъти да обясняват едно и също - обяснения на проверка, разпит в досъдебното, може и два , историята познава и повече , разпит в съда, понякога и на въззив се налага отново, всичко през доста голям времеви интервал, понякога с години... да не говорим колко пъти може да се разкара и да не го разпитат, защото не може да се даде ход на делото... Проблеми с излизането от работа при някои работодатели, това с разноските, които е направил свидетеля да "кацне" в софийски съд, примерно, от Варна, примерно или възнаграждението за пропуснатия работен ден - да не говорим, знаете как се получава на практика... И накрая човечецът си мисли "що си не траях". Е, как да му обясниш на този човек, че не го разкарваш за твой кеф и, че законът те задължава? Щото, в неговите очи, този, който му налага да се "разкарва" и повтаря като папагал едно и също, той е законът, не НПК, не ЗСВ, не ЗМВР...
-
Така е, особено ако се налага разкарване при спряно дело пр. за 2 -3 г., понеже някой си заминал за чужбина и не могат да го разпитат навреме, и чак като забрави човек за какво става въпрос, го викат отново. Да не говорим кои разноски се поемат от бюджета и се плащат, кои - не и т.н. Ама, не може да си реши самоволно свидетелят да не дава показания, или да ги пише по имейл, защото така му било по - удобно.
- nk7702n
- Старши потребител
Няма спор, че не може да си реши самоволно Както и, че, ако реши да си реши може да му излезе през носа... Личните ми наблюдения са, че голяма заслуга за възприемчивостта и податливостта към всякакви негативни внушения към съд, прокуратура и т.н. имат и личните преживявания на хората, от характера на описаните по-горе, които оставят един негативен привкус и без да са били страна или заинтересовани от изхода на делото. Както и да е, отклоних се нещо, за което се извинявам на дамата, инициатор на темата.
-
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|