ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
НАЦИОНАЛНА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА
ИНСТРУКЦИЯ No 1
от 22 март 2004 г. от 22 март 2004 г. за работата и взаимодействието на органите на предварителното разследване
(обн.,ДВ,бр.30 от 13 април 2004 г.; попр.,бр.37 от 4 май 2004
Интересува ме дали това е актуалният текст на тази инструкция, трябва ми във връзка с правата, които имат защитниците при разпити на свидетели в РПУ- тата по време на ДП . Струва ми се старичка, щом фигурира понятието " дознател" вместо " разследващ полицай". В тоя връзка чл. 122 от НПК е ясен.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 19:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Инструкция № 1 / 2004 г.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Инструкция № 1 / 2004 г.
nk7702n написа:ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
НАЦИОНАЛНА СЛЕДСТВЕНА СЛУЖБА
ИНСТРУКЦИЯ No 1
от 22 март 2004 г. от 22 март 2004 г. за работата и взаимодействието на органите на предварителното разследване
(обн.,ДВ,бр.30 от 13 април 2004 г.; попр.,бр.37 от 4 май 2004
Интересува ме дали това е актуалният текст на тази инструкция, трябва ми във връзка с правата, които имат защитниците при разпити на свидетели в РПУ- тата по време на ДП . Струва ми се старичка, щом фигурира понятието " дознател" вместо " разследващ полицай". В тоя връзка чл. 122 от НПК е ясен.
имаш предвид защитник присъстващ с обвиняемия на разпит на свидетел или
свидетел, желаещ да се консултира с адвокат по време на разпит ?
ако е второто, никаква инструкция няма да ти помогне, всички прокуратури са тълкували
прословутото "консултира" в чл.122, ал.2, като неприсъствие на адвоката по време на разпита
а свидетеля може да се "консултира" с адвокат по телефон, факс или пощенски гълъб ...
- marek972
- Потребител
Не е точно така, marek972. Всъщност имах спор от вчера в тази насока. Общо взето, всеки си тълкува тая разпоредба на чл. 122 ал.2 по различен начин. Понякога защитникът по време на разпит на свидетел си го допускат, че даже и се вписва в протокола, в други случаи, някой друг разследващ решава, че не може да го впише като защитник, но го вписва като гражданин, и пак си присъства. Обаче, трети си решава, че трябва адвокатът да си стои пред вратата и свидетелят да притичва и да го пита за това - онова. Та, никой не говори за телефони, факсове или пощенски гълъби. Това вече ми идва в повече, определено. Търся си разни неща като тази инструкция в подкрепа на тезата ми, че тази практика трябва да се уеднакви в насока адвокатът да присъства, как иначе разбирате да консултира!? С пощенски гълъби или по телефона няма как да стане, май!?
- nk7702n
- Старши потребител
Не знам за прокуратурите( техните тълкувания може да имат задължителен х-р по отношение разследващи и прочее, ама до там), но по спомен, Наде -има съдебни актове( не казвам практика, защото не съм задълбочавала проучването си)- свидетелят има право на адвокат.
Не ми се е случвало да имам проблем в това отношение, но ако ще се позоваваме на права, пак повтарям- и свидетелят е човек. А ако ще се правим на йезуити... май не е в полза на разследването (и разследващия).
Не ми се е случвало да имам проблем в това отношение, но ако ще се позоваваме на права, пак повтарям- и свидетелят е човек. А ако ще се правим на йезуити... май не е в полза на разследването (и разследващия).
- Гост.
- Старши потребител
Точно така, Поли. Защото един човек без юридическо образование как би могъл да прецени какво да говори и какво не, съответно как да бъде спазена разпоредбата на чл. 121 ал.1 от НПК и същият да не се уличи в извършване на престъпление, ако му се ограничава възможнотта да се консултира с адвокат.
- nk7702n
- Старши потребител
Не е това актуалният текст. Има изм. ДВ. бр.63 от 4 Август 2006г.
Правото на защита е едно от основните права на гражданите. Регламентирано е в чл.56 от Конституцията на РБ, според който всеки гражданин има право на защита, когато са нарушени или застрашени негови права или законни интереси. В държавните учреждения той може да се явява със защитник. Част от основното право на защита е и правото на гражданите на адвокатска защита пред органите на съдебната власт. Основните права на гражданите не могат да бъдат дерогирани по законодателен път.Те са неотменими съгласно чл.57, ал.1 от Конституцията на РБ. Атакуваната разпоредба от Инструкция №1 противоречи на посочените норми на основния закон на държавата, тъй като лишава гражданите от право на защита, когато участват в наказателното производство в качеството си на свидетели. Свидетелят в наказателния процес има определени права, които осигуряват защитата му срещу незаконосъобразна намеса в личната му сфера. Такива са правата му по чл.121 и 123 НПК. Ползването на адвокатска защита от свидетел пред органите на предварителното разследване е гаранция за спазване на конституционното право на защита на гражданите на РБ.
-
lexy21 - Активен потребител
Благодаря ти много, Лекси! Много ми помогна, исках да имам по - солидна основа за бъдещи спорове в тази насока!
- nk7702n
- Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|