начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Забрана за напускане на страната

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Забрана за напускане на страната

Мнениеот vanstiny » 10 Ное 2011, 01:15

Здравейте драги юристи,
тъй като по професия съм икономист често чета темите по търговско право, но ето че вследствие на неправилната ми преценка в миналото съгреших и сега си плащам за сметка на бизнеса ми.
През 2009 година бях задържан и обвинен във финансова измама. Разбира се признах вината си и очаквах да ми лепнат някакво наказание и да се свършва. Все пак ми беше за пръв (и последен надявам се) път и не се бях дори облагодетелствал от деянието ми. От тогава до Февруари 2011 нищо не се случи по това дело и никои не ми се бе обаждал. Мислех, че ми се е разминало без нищо. Но при едно служебно пътуване през Април 2011 на границата установих, че от 07 февруари имам наложена забрана за напускане на страната. Тук първо бях шокиран , че след като ми е наложена забраната в рамките на 2 месеца никой не ме бе уведомил. Това едно на ръка. След няколко месеца ми се наложи важно бизнес пътуване навън и се помолих на прокурора да ми разреши да изляза. Той излезе човек и ме пусна за тези 3 дена. За учудване обаче в постановлението, че мога да напусна беше вписано и в какво ме обвиняват. В обвинението пише страшни неща. Че съм част от организирана група действала още от 2008 и др. такива. Вярно е че бях взел продукта на измамата от други, но нищо повече. Дори по времето когато тази група е действала, по техните думи, аз бях в Америка на работа. Пълен абсурд. Сега не знам какво да правя. Не мога да чакам още 2 години и да съм затворен в рамките на страната. Мога ли поне забраната да смъкна? Мога ли да ускоря делото? Кога мога да се защитя по неверните обвинения? Ако си наема адвокат той може ли да направи нещо на този етап?
vanstiny
Нов потребител

Re: Забрана за напускане на страната

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Ное 2011, 14:23

Забраната подлежи на санкция от съда.

По отношение на обвиненията, може само да чакате да се внесе делото в съда.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vanstiny » 23 Ное 2011, 17:03

1. Не мога да разбера какво имате предвид под: "Забраната подлежи на санкция от съда"?
В крайна сметка мога ли да смъкна забраната или не.?
Вкарването на обвиненията в съда има ли давност или мога още 10 години да си чакам така някой нещо да направи??
vanstiny
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Ное 2011, 21:42

Забраната може да се обжалва, а също така да се иска отмяната й от съда.

Имали сме такъв случай.

Просто всеки път се налагаше да се вадят разрешителни от съдията и поискахме пълна отмяна.

Малко е трудно, но може.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Наказателно право