начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Катастрофа след алкохол

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Катастрофа след алкохол

Мнениеот familia » 03 Ное 2011, 18:44

Моля за информация ....

Съпругът ми работи таксиметров шофьор с наша фирмена кола , която изплащахме 5 год. Беше много тежко време - 1000 лв. на месец..... Приключихме лизинга и спряхме и каското, защото едвам се издържаше финансово. Съпругът ми е перфеиктен водач, няма отнети точки, няма актове.

Миналата седмица докато е на работа го връхлита със страшен удар кола с пиян шофьор. Единствено коланите и еърбека го спасяват от най страшното. Няма травми , но има много силни болки в цялото тяло.

По липса на каско ще трябва да търсим обещетение по гражданската на другия. Не знам как ще се случат нещата, защото цялата предница на колата я няма , ремонтът ще е над 10 000 лв. Освен това - другият ми проблем е още по-голям. Тази кола след като приключи лизинга е нашата издръжка. Изплащаме още няколко кредита - по -малки и ситуацията става много тежка.

Моля за информация, дали мога да заведа дело срещу този който ни докара до тук за пропуснати ползи и вреди. Има ли смисъл или ще влезем само в приключения
familia
Нов потребител

Re: Катастрофа след алкохол

Мнениеот TheOldMan » 04 Ное 2011, 00:10

Ако водача на другата кола няма нищо - няма да вземете нищо. Така че трябва много внимателно да прецените към кого да завеждате иска. Може да се окаже, че най-накрая имате изпълнителен лист срещу човек, който няма доходи и не притежава никаква собственост.
Парите по ГО ще са малко, но ще са значително по-сигурни.
За пропуснати ползи ... не знам дали ГО покрива такива рискове.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Катастрофа след алкохол...

Мнениеот familia » 04 Ное 2011, 00:51

Много благодаря за отговора .Ние си заведохме щета към неговата ЗК ,ще заведем и за неимуществени щети, тъй като съпругът ми е с лека телесна повреда. Лошото е , че не можем да работим и финансовото ни положение става взривоопасно . Това искам да търся като обещетение / изплащаме 9 по малки, по големи кредита - ще отидем на съдия изпълнител. До сега се оправяхме ние си знаем как. А сега..............
familia
Нов потребител

Мнениеот kuzdov » 04 Ное 2011, 01:50

Мисля, че е наложително да наемете адвокат-специалист в материята, защото вероятно застрахователят на виновния водач ще откаже изплащане на каквато и да е щета. Още повече, че търсите и обезщетение за пропуснати ползи.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Ное 2011, 07:14

kuzdov написа:Мисля, че е наложително да наемете адвокат-специалист в материята, защото вероятно застрахователят на виновния водач ще откаже изплащане на каквато и да е щета. Още повече, че търсите и обезщетение за пропуснати ползи.

И аз, съм на това мнение!
Застраховка по Г.О. - няма покритие за щети, причинени от водач на МПС, който е неправоспособен (примерно, не притежава СУМПС) или управлява след употреба на алкохол. (Но дори и да има, това не бива да Ви успокоява и да Ви спира да търсите правата си!)

1/ :arrow: Съдебно-медицинско удостоверение - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

2/ :arrow: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО предявете граждански иск - по реда на ГПК! Но за това, едва ли ще се справите сами и за целта, е необходимо и наложително да си наемете адвокат!
http://srs.justice.bg/old/15/page.html

3/ :arrow: Независимо от предявяването на граждански иск - по реда на ГПК, имате право да предявите и Тъжба в съда - за образуване на НЧХД (наказателно дело от частен характер):
НК - Чл. 216. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако деянието по ал. 1, 2, 3 и 5 е извършено по непредпазливост, наказанието е лишаване от свобода до две години или глоба от сто до триста лева.
НК - Чл. 218в. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия в следните случаи:
1. за престъпления по чл. 216, ал. 4 и 6 и чл. 217, ал. 1 и 2, когато предмет на престъплението е частно имущество;

...
НК - Чл. 130. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129, се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.
НК - Чл. 161. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., предишен текст на чл. 161 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) За лека телесна повреда по чл. 130 и 131, ал. 1, точки 3 - 5, за лека и средна телесна повреда по чл. 132, за престъпленията по чл. 144, ал. 1, 145, 146 - 148а, както и за телесна повреда по чл. 129, 132, 133 и 134, причинена на възходящ, низходящ, съпруг брат или сестра, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.

...
Частен тъжител
Определена категория престъпления не се преследват по общия ред, а само при наличие на подадена от пострадалия молба – частна тъжба. С предявяването й в съда се образува наказателно дело от частен характер, а подалото я лице (което е и пострадалият) се нарича частен тъжител.
• Кога се подава частна тъжба
Подаването на частна тъжба трябва да е задължително в срок от 6 месеца от узнаването за престъплението.
• Тъжбата
задължително трябва да е писмена, с данни за подателя и този, срещу когото се подава. В нея трябва да изложите характера на престъплението, начина, по който са Ви причинени вреди, времето и мястото на извършване на престъплението. Заедно с частната тъжба може да се предяви и граждански иск. Частната тъжба се подава в съответния районен съд по мястото на извършване на престъплението заедно с препис от нея и писмените доказателства за подсъдимия, като се дължи и държавната такса.
• В образуваното дело по частна тъжба Вие осъществявате изцяло ролята на обвинител (тук прокурор не участва) и не можете да бъдете свидетел. Имате всички права на страна в производството. Неявяването Ви на делото без уважителни причини води до прекратяването му.
Резултатът
Частната жалба завършва с произнасянето на присъда. В много случаи обаче пострадалият може да постигне спогодба с подсъдимия преди приключване на делото. Частният тъжител може да оттегли тъжбата по всяко време.

http://srs.justice.bg/old/73/page.html

4/ :idea: :arrow: НЕ РАЗЧИТАЙТЕ, че на виновния водач на МПС, който е употребил алкохол, ще му бъде потърсена отговорност по общия ред и случая няма да бъде "забравен" от правоохранителните органи! В тази връзка, имайте предвид и следното:
НК - Чл. 343. (Попр. - ДВ, бр. 29 от 1968 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 1978 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) Когато с деяния по предходния член по непредпазливост са причинени:
а) (изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) значителни имуществени вреди, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация;

...За което, можете, да подадете и Жалба до Прокуратурата /с копие до КАТ-МВР/, с цел (профилактично) - случаят, да не бъде "забравен", тъй като е много вероятно, ако се интересувате по случая, да се "сблъскате" и с доста "затворени врати, очи и уши". :wink:

П.П. ...И за разноските - не се притеснявайте! Приемете разходите си, като спестовен влог в банкова институция. Тарикатът, на финала, ще плати "цялата сметка" барабар с лихвите - рано или късно! Неизбежно е! Повярвайте! 8)

Успех!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот familia » 04 Ное 2011, 11:38

Много благодаря на всички отзовали се. Явно ни предстоят съдебни дела. Имате ли представа в какви срокове се развиват тези събития. И накрая ако спечелим / в което не се съмнявам / и виновният няма пари - какво се случва - протаква ли се още във времето.....
familia
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 04 Ное 2011, 17:58

familia написа:...Имате ли представа в какви срокове се развиват тези събития. ...

Зависи. Много е относително.

familia написа:...И накрая ако спечелим / в което не се съмнявам / и виновният няма пари - какво се случва - протаква ли се още във времето.....

...Лихви текат до датата на изплащане на присъденото - в пълен размер. ...Ако трябва, докато е жив, ще плаща! 8)
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 04 Ное 2011, 23:38

........ поне си ограничил цветовата гама .
Тарикатът, на финала, ще плати "цялата сметка" барабар с лихвите - рано или късно! Неизбежно е! Повярвайте!

Може да се избегне- вярвай ми. ПовЕрвай. :lol:

Само на мен ли ми е странно- 10 кредита се погасявали с доходите от едно МПС, па макар и такси?!?
Без алтруистични жестове- това си е само за сигнатурата на г-н Балуев:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !

Точно на място.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 06 Ное 2011, 11:38

poli_g написа:........ поне си ограничил цветовата гама .
Тарикатът, на финала, ще плати "цялата сметка" барабар с лихвите - рано или късно! Неизбежно е! Повярвайте!

Може да се избегне- вярвай ми. ПовЕрвай. :lol:

Само на мен ли ми е странно- 10 кредита се погасявали с доходите от едно МПС, па макар и такси?!?
Без алтруистични жестове- това си е само за сигнатурата на г-н Балуев:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !

Точно на място.

Всяко нещо с времето си.
...И на това, за което говориш, му се вижда края! (...Колкото и да не ти се вЕрва!) 8)
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот familia » 06 Ное 2011, 14:59

Вчера имахме среща с причинителя на ПТП-то.Семейството му има желание да си поеме отговорността. Ще очакваме отговор в близките дни дали ще се съгласят на споразумение, защото ние де факто се подготвяме за иск към застрахователя им за имуществени и неимуществени щети / извадихме и медицинско на съпруга ми /. Държа си и на пропуснатите ползи .....Те знаят , че застрахователят им ще ги съди да си върне парите / заради алкохола, който между другото от 1,22 на дрегера а стана 1 на кръвната проба - досещам се по какъв начин. Надявам се на цивилизовано приключване на случая.

Хубава неделя на всички.
familia
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Ное 2011, 15:25

Всяко нещо с времето си.
...И на това, за което говориш, му се вижда края! (...Колкото и да не ти се вЕрва!)

Донеси светлина на невярващите, Диоген. Какъв край?
Гост.
Старши потребител

Re: Катастрофа след алкохол...

Мнениеот law_master » 06 Ное 2011, 22:06

familia написа:Много благодаря за отговора .Ние си заведохме щета към неговата ЗК ,ще заведем и за неимуществени щети, тъй като съпругът ми е с лека телесна повреда. Лошото е , че не можем да работим и финансовото ни положение става взривоопасно . Това искам да търся като обещетение / изплащаме 9 по малки, по големи кредита - ще отидем на съдия изпълнител. До сега се оправяхме ние си знаем как. А сега..............

На първо място търсете отговорност от застрахователя. Търсете отговорност от виновния водач в краен случай. Подайте тъжба, за да ви улесни впоследствие за претенцията пред застрахователя. Не предявявайте гр. иск в наказателния процес. Ще ви създаде проблеми ако решите да си търсите правата от застрахователя. Преодолима е, но защо да си усложнявате излишно живота. Пробвайте първо извънсъдебно. Обезщетението вероятно няма да е колкото бихте могли да вземете по съдебен ред, но ше спестите около 9-10 месеца време.

Може да си предявите пред застрахователя и иск за пропуснатите ползи. Евентуално проблем ще ви е доказването на размера на иска. Застрахователят ще ви плати и нанесените повреди. В производство ще трябва да бъде изслушана съдебно автотехническа експертиза, която да определи размера. Експертите използват различни методи за да го определят - спредни пазарни цени, методиката по наредба № 24, Шваке и накрая дават една осреднена стойност. Ако отстраните вредите преди да заведете дело, има вероятност да ви се присъди съобразно направените разходи.

Свържете се с адвокат специялист в материята по гражданска отговорност и застрахователно право.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот familia » 07 Ное 2011, 16:56

Благодаря ви !! Казвате, че застрахователя може да ни изплати и пропуснати ползи. Това е добре за нас, можем да го докажем, тъй като колата работи такси и оборотът минава през касов апарат. От 6 год. има пълна , подробна документация за приходи, разходи......Не ми се ще да стигаме до дело. Търсим споразумение, защото колкото месеца няма да работим , толкова иск ще предявим , защото през това време трябва да търсим пари на заем да обслужваме кредитите. И омагьосания кръг се затваря. :roll:
familia
Нов потребител

Мнениеот mmimi_ss » 07 Ное 2011, 17:12

Oх и ние така пострадахме преди година,добре че се отвориха аербеците и бяхме с колани.От колата нищо нищо не ставаше,а сумата която плати застрахователя не покри нищо.А моралните щети? А стреса на 12 годишната ми дъщеря,която беше на предната седалка??? Извадих медицински за телесните повреди,леки за щастие,намерих причинителя/катастрофата беше за отнемане на предимство/ и се свързах с него...Той се оказа разбран човек,срещнахме се,подписахме споразумение пред нотариус и си плати за щетите.А ако беше се запънал да се съдим,щеше да отнеме и време,и средства,а ни бяха нужни за лечението на детето.Така че,успех и във вашия случай,дано се разберете,иначе става сложно...Е,все пак не съм професионалист,но дано .
mmimi_ss
Нов потребител

Назад към Наказателно право