Здравейте колеги,
Имаме клиент, пострадал от ПТП, с който ще водим дело пред застрахователя по гражданската отговорност. Има досъдебно производство и ще ходим за предяване на разследването. Тъй като досега не съм бил на такава процедура, има някои чисто практически въпроси, които искам да си изясня, с оглед по добрата защита на клиента в последващото гражданско дело.
Ето ги и самите въпроси:
1.Ка да сме сигурни, че при предяването на материалите, някой от доказателствата не са били скрити / извадени от преписката? Има ли някакъв опис на приложените доказателства, прошнорована ли следва да е преписката?
2. Как да сме сигурни, че съдържанието на документите няма да бъде променено - подписваме ли се върху всяка страница или по някакъв друг начин да удостоверим, че именно това е бил документът, който е бил в преписката?
3. Можем ли да получим заверени копия от предявените материали?
4. Задължително ли е присъствието на пострадалия или е достатъчно само неговия повереник, тъй като пострадалият е в тежко състояние?
5. Присъстват ли едновременно на предяването пострадалият и дееца или това става в различни дни?
6. Можем ли след като сме се подписали, че сме приели материалите при предяването, пред прокурора да искаме събиране на още док-ва? за тази хипотеза ли се отнася чл. 229 НПК ?
Благодаря Ви предварително и Ви желая успешна нова седмица!
- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предявяване на разследване - практически въпрос.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Предявяване на разследване - практически въпрос.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Re: Предявяване на разследване - практически въпрос.
1.Ка да сме сигурни, че при предяването на материалите, някой от доказателствата не са били скрити / извадени от преписката? Има ли някакъв опис на приложените доказателства, прошнорована ли следва да е преписката? - все още не е прошнорована , не е задължително да има опис когато се предявява защото и протокола за предявяване се пише в описа , но поне трябва да е подредена. Няма как да скрият доказателсвта , защото е наказумо и то със затвор, трябва да е луд някой за да си позволи такова нещо.Бъди сигурен ,че ще ти покажат всичко.
2. Как да сме сигурни, че съдържанието на документите няма да бъде променено - подписваме ли се върху всяка страница или по някакъв друг начин да удостоверим, че именно това е бил документът, който е бил в преписката? - никъде не се подписвате, просто четете и казвате , каквото казвате в протокола за предявяване, ако имате искания, блежки или възражения - те се записват там.
3. Можем ли да получим заверени копия от предявените материали? - - можете единствено ако прокурора разреши , след писмена молба или искане. Само прокурора заверява материали по делото и той ги предава на вас.
4. Задължително ли е присъствието на пострадалия или е достатъчно само неговия повереник, тъй като пострадалият е в тежко състояние? - задължително сте двамата и двамата се подписвате на протокола, но ако е много зле човека, може да помолите материалите да се предявят където се намира той във ваше присъствие. Обади се на дознателя и му кажи положението какво е не вярвам да ти откаже все пак не е звяр ( просто ще напишат протокола на ръка -има бланки за това)
5. Присъстват ли едновременно на предяването пострадалият и дееца или това става в различни дни? - различни са дните - първо е пострадалия , после обвиняемия. Може и да е в един ден но последователността трябва да е същата , имал съм случаи - двамата през един час.
6. Можем ли след като сме се подписали, че сме приели материалите при предяването, пред прокурора да искаме събиране на още док-ва? за тази хипотеза ли се отнася чл. 229 НПК ? - Можете. Именно в протокола за предявяване се записват исканията ви за Експертизи, още разпити и каквото вие прецениети. Друг е въпроса дали това ще бъде уважено , след като ДП-то стигне до прокурора или дали след това ,той ще го върне.
Нямаш нужда от последващо Гражданско Дело , защото всичко се предявява в наказателното - това е хубавото на НК. ще си предявиш исковете към всеки именно в Наказателния процес!
п.с. това съм работил, може да ми вярваш ако прецениш, но няма за какво да те заблуждавам така се прави , работил съм по ПТП-та.
И ако ще предявявате гражднски иск е добре да се пише това в протокола за предявяване - като фраза примерно: ще предявим граждански иск за имуществени или неимуществени вреди (сами си го знатете какво е по делото)
Успех!
2. Как да сме сигурни, че съдържанието на документите няма да бъде променено - подписваме ли се върху всяка страница или по някакъв друг начин да удостоверим, че именно това е бил документът, който е бил в преписката? - никъде не се подписвате, просто четете и казвате , каквото казвате в протокола за предявяване, ако имате искания, блежки или възражения - те се записват там.
3. Можем ли да получим заверени копия от предявените материали? - - можете единствено ако прокурора разреши , след писмена молба или искане. Само прокурора заверява материали по делото и той ги предава на вас.
4. Задължително ли е присъствието на пострадалия или е достатъчно само неговия повереник, тъй като пострадалият е в тежко състояние? - задължително сте двамата и двамата се подписвате на протокола, но ако е много зле човека, може да помолите материалите да се предявят където се намира той във ваше присъствие. Обади се на дознателя и му кажи положението какво е не вярвам да ти откаже все пак не е звяр ( просто ще напишат протокола на ръка -има бланки за това)
5. Присъстват ли едновременно на предяването пострадалият и дееца или това става в различни дни? - различни са дните - първо е пострадалия , после обвиняемия. Може и да е в един ден но последователността трябва да е същата , имал съм случаи - двамата през един час.
6. Можем ли след като сме се подписали, че сме приели материалите при предяването, пред прокурора да искаме събиране на още док-ва? за тази хипотеза ли се отнася чл. 229 НПК ? - Можете. Именно в протокола за предявяване се записват исканията ви за Експертизи, още разпити и каквото вие прецениети. Друг е въпроса дали това ще бъде уважено , след като ДП-то стигне до прокурора или дали след това ,той ще го върне.
Нямаш нужда от последващо Гражданско Дело , защото всичко се предявява в наказателното - това е хубавото на НК. ще си предявиш исковете към всеки именно в Наказателния процес!
п.с. това съм работил, може да ми вярваш ако прецениш, но няма за какво да те заблуждавам така се прави , работил съм по ПТП-та.
И ако ще предявявате гражднски иск е добре да се пише това в протокола за предявяване - като фраза примерно: ще предявим граждански иск за имуществени или неимуществени вреди (сами си го знатете какво е по делото)
Успех!
-
street - Потребител
Много благодаря колега street, това ме интересуваше. Изобщо не мисля,че ще ме заблудите, компетентното мнение лесно може да бъде разграничено. А иначе както казах отнася се за ПТП и ще искаме наказателното да се прекрати понеже няма смисъл да чакаме година и половина мин. за условно осъждане. А и нас ни интересува да си предявим претенциите по гражданската.
Благодаря още веднъж, желая и на Вас успех!
Благодаря още веднъж, желая и на Вас успех!
...И те така...
-
Не е добра идея да искате прекратяване на делото. Не знам кой ви е казал но такива срокове година и половина са голяма рядкост за ПТП. Пуснете си гражданския иск в хода на съдебната фака на наказателното производство.
- dizhel
- Потребител
dizhel написа:Не е добра идея да искате прекратяване на делото. Не знам кой ви е казал но такива срокове година и половина са голяма рядкост за ПТП. Пуснете си гражданския иск в хода на съдебната фаза на наказателното производство.
Категорично "за" болда. При това без още да сте си уредили сметните отношения с извършителя.
Не разбирам за къде си се разбързал?
Има ТР - лихва се дължи от дата на деликта, давността ти е 5 години, дори да не предявиш ГИ в наказателното дело в съдебната фаза- все тази. Гражданско дело можеш и сега да инициираш и да спреш до приключване на наказателното, а може и после след него.
Не си прахосвай козовете- привилегиите ще даваш да се ползват едва, когато сумата ти е изпратена.
И си виж застраховката- за някои действия трябва да уведомиш и застрахователното дружество.
- Гост.
- Старши потребител
Не бързаме, но имахме подобен случай при който всичко се разреши благоприятно и без да се стига до осъждане на делинквента Не сме решили категорично да прекратяваме наказателното, наистина ние не губим нищо. Ще видим как ще се стекът нешата, има някои фактори които ни благоприятстват
...И те така...
-
law_master написа: ще искаме наказателното да се прекрати
сакън ! да не сте посмели ! ...едно за съд си е едно за съд
- marek972
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|