начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Подлежащи на осигуряване по чл. 4

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подлежащи на осигуряване по чл. 4

Мнениеот miss_iv » 10 Окт 2011, 13:56

Здравейте, бих искала да попитам, ако някой знае, дали е възможно лице регистрирало еднолично дружество, чиято дейност не е започнала и няма да започне в следващите два месеца, да се регистрира в агенцията по заетостта като безработно лице. От агенцията ми казаха, че ако не подлежа на осигуряване по чл. 4 мога да се регистрирам, въпреки дружеството, но да се консултирам с адвокат. В общи линии не знаят дали имам право. Реално аз доходи нямам, осигуровки нямам, само дружество имам, на което съм управител. Моля, ако някой може да ми отговори нека пише.
miss_iv
Нов потребител

Re: Подлежащи на осигуряване по чл. 4

Мнениеот irina » 10 Окт 2011, 14:18

проверете преди това дали не може да кандидатствате за финансиране за започване на собствен бизнес до 20 000 лв. Миналата седмица обявиха, че е безвъзмездно и условието било да не получавате помощи за безработни
irina
Младши потребител

Мнениеот miss_iv » 10 Окт 2011, 19:49

Аз заради това субсидиране се интересувам, но трябва да съм регистрирана в бюрото по труда за да имам право да кандидатствам..., преди един месец ги питах в агенцията има ли програма, която да ми помогне да стартирам собствен бизнес -те ми казаха не и скоро няма да има! Следователно аз не се регистрирах там, а месец по-късно обаче има :)
miss_iv
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Окт 2011, 20:00

Щом изпълнявате безплатно длъжността управител и не получавате заплата за това - може, нямате дейност.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот miss_iv » 11 Окт 2011, 09:21

Благодаря за отговора :)
miss_iv
Нов потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 11 Окт 2011, 09:50

Когато се започва дейност управителя на дружеството подава декларация в НАП в 7 дн. срок.
Ако такава декл-я не е подадена, съответно е подадена такава с която се прекратява дейността - тогава не попадате в категорията на задължително осигурените лица.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот miss_iv » 14 Окт 2011, 10:09

ivan_lawyer написа:Щом изпълнявате безплатно длъжността управител и не получавате заплата за това - може, нямате дейност.

Здравейте, имам друг проблем и ще се радвам да получа мнението Ви. В бюрото по труда отказаха да ме регистрират, въпреки, че тук във форума и в отдел регистрация в АЗ по телефона ми казаха, че няма проблем да се регистрирам. Но какво да се прави. Сега обаче разбирам от позната, която е работила в НАП, че трябва да подам декларация номер 7 до края на месеца, тъй като дружеството ми е регистрирано в началото на месеца и след това всеки следващ месец да подавам декларация номер 6. От друга страна бях на консултация в счетоводна къща веднага след регистрацията и те ми казаха, че мога нищо да не подавам до януари догодина, ако фирмата няма дейност. Декларация 6 пък се подава чак към 30-ти април. Декларация номер 7 била за безработни. Кое е вярното в крайна сметка. Много ще съм Ви благодарна, ако ми кажете дали съм длъжна да подавам нещо в НАП сега.
miss_iv
Нов потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 14 Окт 2011, 13:09

Не - не сте. Или ви е подвел служителя от НАП или вие не сте го разбрали. Счетоводителите са прави.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот miss_iv » 14 Окт 2011, 22:03

Мерси
miss_iv
Нов потребител

Назад към Осигурително право