начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Телесна повреда - удар с тръба в главата!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Телесна повреда - удар с тръба в главата!

Мнениеот banothewolf » 24 Юни 2011, 16:57

Здравейте!
Тази седмица стана инцидент с баба ми и комшията я е ударил с тръба. Писах обяснение на полицаите, които казаха, че щом не е изпаднала в безсъзнание (или четох другите условия за средна телесна повреда) се води слаба телесна повреда. Връчили са му писмено предупреждение, но този тормоз над нея продължава от години и мисля, че рано или късно пак ще се повтори! Баба ми иска да му заведем дело! Донякъде съм съгласен, въпреки, че съм държавен служител и нямам много време да се занимавам с това, но все пак говорим за баба ми и искам да и помогна! Четох, че съда евентуално ще го осъди от 100 до 300лв. и мисля, че може лишаване от свобода или пробация - кажете ми вярно ли е и как стои въпроса. Какви са разходите за адвокат, да ми препоръчате някой и колко време ще се проточи това по пързата процедура или ще се влачи във времето. Изобщо има ли смисъл или и аз да му нанеса една слаба телесна повреда като го шамаросам и се включа в самоуправство и да приключа с този случай! Дайте съвет от практиката Ви :) Баба ми мисля, че днес си е взела медицинското.
Благодаря!
Тайната на успеха е в постоянството към целта!
Парите и приятелите са като олиото и водата - никога не се смесват!
banothewolf
Нов потребител

Re: Телесна повреда - удар с тръба в главата!

Мнениеот marsidi » 24 Юни 2011, 17:33

Най -вероятно са Ви казалли, че е "лека", а не "слаба" телесната повреда.
Лека телесна повреда чл.130 от НК. За лека телесна повреда наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия.
marsidi
Потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Юни 2011, 17:59

Относно реда, по който се води производството, както ви е писал колегата, води се чрез подаване на частна тъжба. Наказанието е или глоба от 100 до 300 лева, или лишаване от свобода до две години, лишаване от свобода до шест месеца или пробация. Хонорарът за адвокат за едно такова дело ще си го уговорите лично с него, не може предварително да Ви се каже фиксирана сума тук във форума. Относно смисъла, сам ще трябва да си прецените дали да водите или не такова дело, но, спроед мен, си струва, може да претендирате и обезщетение за неимуществени вреди.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот banothewolf » 27 Юни 2011, 11:19

Кажете, моля Ви, как да формулирам изречението при обезщетението за неимуществената вреда и то заедно с частната тъжба ли се пише. Звучи ли правдоподобно и смислено ако напиша 5000лв.? В свободен текст ли се внася в окръжния съд тази тъжба или си има бланка. Там вероятно ще трябва да приложа протокола от полицаите и медицинското...
banothewolf
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 27 Юни 2011, 18:15

banothewolf написа:Кажете, моля Ви, как да формулирам изречението при обезщетението за неимуществената вреда и то заедно с частната тъжба ли се пише. Звучи ли правдоподобно и смислено ако напиша 5000лв.? В свободен текст ли се внася в окръжния съд тази тъжба или си има бланка. Там вероятно ще трябва да приложа протокола от полицаите и медицинското...

Идete при адвокат - пеналист, недей писа сам нищо. Не само че адвокатът знае много по-добре от теб кое как да напише, за да хване ред, ами и после адвокатският хонорар ще се лепне на бабаита, за да му държи повечко влага. Не се и съмнявайте, че отсрещната страна ще си наеме адвокат и ако се изправите сам срещу него, току-виж се оказало, че бабата сама се е ударила с тръбата. Иначе 5000лв за лека телесна повреда са прекалено на prima vista. Опитайте със сума около 500-800лв. Размерът на обезщетението зависи изключително от написаното в медицинското.

Отговорът на ЛЕКА телесна повреда със същата по интензитет (пак ЛЕКА) такава се нарича "реторсия", но
в случая това е неприложимо по ред причини. Не го правете, или ако го направите, поне гледайте да няма свидетели. Потърсете правна защита. Хонорарът на защитника Ви вероятно ще е в диапазона 200-400лв.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот banothewolf » 29 Юни 2011, 16:02

Благодаря Ви за изчерпателните отговори и своевременната намеса. Ще Ви държа в течение със случая и дано го осъдят по бързата процедура, че наистина нямам нерви. Лошия момент е, че трябва да заделям време и с това да се занимавам, но ще го направя.
Аз мисля да го почна и от постройките му на село, тъй като това го работя и съм запознат, имам практика и познания и ако баба ми се съгласи направо на стари години ще му стъжня животеца и ще го атакувам от всякъде. Вероятно няма да му съборят две жилищни сгради и една от допълващо застрояване, но поне ще го притесняват :)
Благодаря Ви още веднъж и ползотворна работа!
banothewolf
Нов потребител

Мнениеот banothewolf » 15 Авг 2011, 12:10

Подновявам темата, тъй като обещах да пиша за развитието по случая :) И така накратко - съдебна процедура няма.
С баба ми малко се поскарахме, защото говорих с юриста ни в работата ми (държавна служба) и той доста добре ми представи нещата как стоят и и казах да не се занимава, но баба изобщо не искаше и да чуе и затова отиде в районния съд по местонахождение и там прокурорката, която е била я е разубедила и и е казала, че няма смисъл, тъй като цитирам "щяла да го осъди за 200лв. най-много и затова няма смисъл да се занимавате с такъв случай". Сега тук опира въпроса, че и на тях няма да им се занимава с такъв казус. Резултата е, че баба се кротна, въпреки че я е яд де, но пък ако има процедура това следва много нерви и ангажименти във време и финанси както от нейна страна, така и от моя (или пък на някои от роднините ми).
Благодаря Ви за взетото отношение :)
banothewolf
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 15 Авг 2011, 19:35

banothewolf написа:Подновявам темата, тъй като обещах да пиша за развитието по случая :) И така накратко - съдебна процедура няма.
С баба ми малко се поскарахме, защото говорих с юриста ни в работата ми (държавна служба) и той доста добре ми представи нещата как стоят и и казах да не се занимава, но баба изобщо не искаше и да чуе и затова отиде в районния съд по местонахождение и там прокурорката, която е била я е разубедила и и е казала, че няма смисъл, тъй като цитирам "щяла да го осъди за 200лв. най-много и затова няма смисъл да се занимавате с такъв случай". Сега тук опира въпроса, че и на тях няма да им се занимава с такъв казус. Резултата е, че баба се кротна, въпреки че я е яд де, но пък ако има процедура това следва много нерви и ангажименти във време и финанси както от нейна страна, така и от моя (или пък на някои от роднините ми).
Благодаря Ви за взетото отношение :)

Виж, това с "прокурорите" е остаряло понятие. Актуалното е "споразумители" (споразумител - за мъж и споразумителка - за жена). Иначе все едно викаш на шефа си "чорбаджия"... Някак си не е в крак с времето :lol:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Наказателно право