- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
срокове за задържане в ареста
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
срокове за задържане в ареста
няма да влизам в подробности относно случая на мъжа ми които е задържан в ареста вече 10 месец и все още няма официално обвинение ,група са така ги водят независимо че накои не се познават но нали сега това е модерно и вече 10 месеца са задържани в следствения арест -града няма да го споменавам по нататък може но възмотени сме от простотията на нашта държава държат момчетата там никои не ходи да ги погледне да ги разпита дори и прокурора се янатил що защото мишките да лежат там апак ни ще намерим за какво да ги обвиним ,експертизите излезли и там нищо доказателства хванати на местопрестъпление или с нещо незаконно няма и кво правим срста как си кво си що си и те са група взети от домовете им и вече 10 месеца там с чисти съдебни досиета и стоиш и чакаш това е положението що за държава за правосъдие ,че имат деца и семнеиства и заеми и др ангажименти кои му пука че мисълта ми е следната можеби повечето ще ме оплуят кво ги защетаваш тези бандити но в повечето случаи накои лежат само за броиката неможе да лепнеш петно на някои без да се докаже че това което е обвинен работно не офицялно е така в прекия смисъл на думата ,цалата ни система и държава е сбъркана .Въпроса ми е следния спазвали се законното задържане в ареста самия срок на задържане които е 1 година и седен дена или като мини и това време пак си стоиш и чакаш следствен това поне спазват ли го прокурорите в България и за какви престъпления се дава удължава за престъпления над 15 години ,обикновено какъв е края държат ги до последно да ги сгърчат и после аиде приклучваме даите им там на лежаното или прекратено дело поради липса на доказателства и да са живи и здрави нали лежаха една година ,няма да се оправим никога
- litalneni
- Младши потребител
Re: срокове за задържане в ареста
до една година може да е задържан на фаза досъдебно производство ако е обвинен за тежко умишлено престъпление и до две години ако се предвижда минимум 15 години затвор. Тези срокове важат само за ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО, влезе ли делото в съда може да стоят с години следствени!
- ufijd
- Младши потребител
можели малко пояснение по подробно относно влезели делото в съда може да стоят с години следствени как така то влезели в съда вече трабда да ги обвинят нали да си имат примерно присъда и да ги пратят в затвор не в ареста
- litalneni
- Младши потребител
"Да влезе делото в съда" означава, че прокурорът внася в съда обвинителен акт, придружен с материалите по делото. Когато се образува съдебното производство, то се разпределя на съдия-докладчик, който насрочва делото и разпорежда да се изпратят на страните (една от които е подсъдимият) преписи от обвинителния акт. Съдията докладчик може да върне делото на прокурора, ако са допуснати съществени процесуални нарушения довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или на неговия защитник, на пострадалия или на неговите наследници. Нарочно не се разпростирам по другите процесуални възможности, защото те едва ли биха били приложими в случая на мъжа Ви.
Що се отнася до болния проблем арест - затвор, когато досъдебното производство приключи, прокурорът разпорежда изпращането на задържания обвиняем от ареста в затвора, където обвиняемият (без да е осъден) чака насрочването и разглеждането на делото.
Що се отнася до болния проблем арест - затвор, когато досъдебното производство приключи, прокурорът разпорежда изпращането на задържания обвиняем от ареста в затвора, където обвиняемият (без да е осъден) чака насрочването и разглеждането на делото.
- di_jenzie
- Младши потребител
Благодаря за изчерпателния отговор сигурно сте в системата или сте адвокат или прокурор ,да ви попитам относно затвора и все пак трабва да има и там някакъв срок след като не си осъден мисля че беше един месец помогнете ми неможе да се 4ака в затвора за насрочване на дело дълго нали ,спазват ли се тези срокове ,другото което да ви попитам прокурора за да реши да даде делото в съда трабва да има доказателства нали така че тези хора са извършели това деяние и какви трабва да са тези доказателства в смисъл изчерпателни то все пак зависи от случая де ,съда работи и преценя по закон нали така според правилата говорим за дело не за мярка дело на което се решава съдбатати там важи ли тос казал ония и третия и това че не си осъждан от значение ли е и ако почваш от 1-6 години при чисто съдебно какво могат да ти дадат .Благодаря предварително
- litalneni
- Младши потребител
Срок, в който трябва да завърши съдебното производство, няма (освен давностните срокове, с чието изтичане делото се прекратява, но едва ли в случая биха допуснали това). Срокът за разглеждане и приключване на делото със съдебен акт (напр. присъда) трябва да е "разумен", но критерий за това е фактическата и правната сложност на делото. За да не последва веднага обвинение в мудност на съда, ще вметна, че така е в европейските страни и в този смисъл е практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург - помня едно дело срещу Испания (в ммента не мога да го цитирам), при което Европейският съд приема, че в конкретния случай 5-годишен срок за разглеждане и приключване на наказателното дело в Испания е разумен срок по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека.
Според нашия Наказателно-процесуален кодекс, съдията докладчик трябва да насрочи делото в двумесечен срок, а при дела с фактическа или правна сложност - в срок до 3 месеца. Ако след като започне съдебното заседание по делото, се наложи да се отложи за друга дата (поради неявяване на някоя от страните, на свидетели, на вещи лица, други доказателствени искания и т. н.), то се насрочва в срок до 3 месеца. През това време задържаният подсъдим е в затвора, а за разглеждането на делото го транспортират до следствения арест и оттам - в съда (освен ако, разбира се, затворът и компетентният съд са в едно населено място). Подсъдимият може да направи искане за изменение на мярката му за неотклонение. По това искане преди насрочването на делото се произнася съдията докладчик, а след като съдебното засезание започне, се произнася съдебният състав, който разглежда делото.
Според нашия Наказателно-процесуален кодекс, съдията докладчик трябва да насрочи делото в двумесечен срок, а при дела с фактическа или правна сложност - в срок до 3 месеца. Ако след като започне съдебното заседание по делото, се наложи да се отложи за друга дата (поради неявяване на някоя от страните, на свидетели, на вещи лица, други доказателствени искания и т. н.), то се насрочва в срок до 3 месеца. През това време задържаният подсъдим е в затвора, а за разглеждането на делото го транспортират до следствения арест и оттам - в съда (освен ако, разбира се, затворът и компетентният съд са в едно населено място). Подсъдимият може да направи искане за изменение на мярката му за неотклонение. По това искане преди насрочването на делото се произнася съдията докладчик, а след като съдебното засезание започне, се произнася съдебният състав, който разглежда делото.
- di_jenzie
- Младши потребител
абе какви 20 години то за убииство недават толкова 1-6 му е работното и не е усъждат лежи вече 10 месеца кво ще стане след като мини и година в ареста
- litalneni
- Младши потребител
Нали Ви отговорихме вече. На досъдебно производство срокът за задържане е 1 година. Няма специални срокове за насрочване на делото в съда в зависимост от това осъждан ли е или не. Доказаността няма да я коментирам, защото не съм запознат с делото - обикновено при всяко дело полицията винаги, а прокурорът в повечето случаи са уверени в безспорната доказаност на престъплението, а олбвиняемите/подсъдимите в повечето случаи са също толкова сигурни в неговата недоказаност. Само че задържането (като първоначална мярка за неотклонение) се постановява без да е необходима безспорна доказаност на деянието, а само при наличие на т. нар. "обосновано предположение" за извършено от обвиняемия престъпление. Ако в хода на делото обосноваността на предложението не е разколебана, лично аз съм скептичен към възможността лицето да изчака приключването на делото другаде, освен в ареста или затвора.
- di_jenzie
- Младши потребител
можели да попитам di_jenzie какъв сте по професия,благодаря за отговорите но много лесно определяте съдбата на хората да стоят в ареста или затвора съгласна съм че ако е хванат накои да върше нещо незаконно ок или е убил или друго но еитака неможе това са хора даи да вкараме вас вътре че да видите как е деца имат отговорности ,браво на тези които стигат до страсбург браво в повечето случаи прекратено поради липса на доказателства ииииииии кво правим с лежаното скоро едно момче лежа два месеца обаркали го прекратиха го и кои ще му оправдае 2 месеца в ареста много ви е лесно и един ден неможете да издаржите вътре няма правосъдие
- litalneni
- Младши потребител
litalneni написа:можели да попитам di_jenzie какъв сте по професия,благодаря за отговорите но много лесно определяте съдбата на хората да стоят в ареста или затвора
По професия съм юрист, а това, което Ви написах, не го "определям" аз, а чл. 63 от Наказателно-процесуалния кодекс.
litalneni написа: съгласна съм че ако е хванат накои да върше нещо незаконно ок или е убил или друго но еитака неможе това са хора даи да вкараме вас вътре че да видите как е деца имат отговорности
Когато ме вкарат вътре, госпожо, ще лежа и ще видя как е. След това ще напиша мемоари "Един магистрат в ареста", може да изпратя един екземпляр на мъжа Ви да се забавлява. Какво искате да чуете от нас ? Съпричастност към Вашето възмущение, че точно мъжът Ви е в ареста и пълна увереност, че е невинен ? Е, никой юрист няма да Ви каже това, без да познава делото.
Апропо, децата най-често имат и майка, а който има отговорности, се старае да формира отговорно поведение.
litalneni написа:браво на тези които стигат до страсбург браво в повечето случаи прекратено поради липса на доказателства ииииииии кво правим с лежаното скоро едно момче лежа два месеца обаркали го прекратиха го и кои ще му оправдае 2 месеца в ареста много ви е лесно и един ден неможете да издаржите вътре няма правосъдие
Иииии, няма угода. Когато съдът освобождава, недоволни. Когато съдът задържа, пак недоволни. Добре де, госпожо, ако оправдаят мъжа Ви, нека осъди държавата в Страсбург, ние, данъкоплатците, ще му платим. И лично аз публично (форумно) ще Ви се извиня от името на съдебната система. Но ако осъдят мъжа Ви, ще се появите ли във форума и ще кажете ли "Сбърках, мъжът ми е виновен"? Или пак с приказките, че нямало правосъдие и нищо не сме разбирали.
- di_jenzie
- Младши потребител
ок,извинявам се ако съм ви засегнала всеки си гледа работата аз се възмущавам че се прекалява понакога държат се с хората все едно че са нищо силата е в тах но елементарен пример да ви дам моя адвокатка иска да изтегли внесена гаранция през 2008 делото приклучи 2010 маи месец до днес неможе адвокатката да я изтегли защото съдииката постояно се заяжда и намира пречини това ме възмощава 5 месеца една маршава гаранция неможе да се изтегли заради съдията която отхвърля молбите да се преведе по банков пат или да се опълномощи дръг местен адвокат да я изтегли понеже адвокатката е от друг град и жената неможе да идва за 1000 лева гаранция да чака 3-4 дена и подаде молба по неината сметка да се преведат или да упълномощи местен колега да я вземи е права ли е в този случаи да не говорим че разходите по делото не се удържат от гаранция и може да искаме лихви дето ни бават толкова време ако човек разчита на тея пари ,има и други примери но аз несъм в позиция да съдя а вие като адвокат не се ли борите да оправдаете клиента си и схемата е ясна дознател-прокурор-адвокат един отбор.малко съм директна но всепак сме във форум
- litalneni
- Младши потребител
до- litalneni да според мен си във форум и имаш право да си изказваш мнението както и всеки които прочете темата която си пуснала . Аз не съм юрист и ти казвам мнението си като участник във форума щом е вътре значи има защо и вие не казахте каква е причината там и не искам да ви засягам защото изводите са много .както се оплаквате за парите ,че не ви стигат а съпругът ви да е правил такива неща ,че да е лишавал други деца от такова нещо за да ви издържа вас затова може би трябва да потърсите и малко морален казус в някои решения
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
ТОВА СА ГЛУПОСТИ НЕ СЕ ЗАЯЖДАИ С ХОРАТА И БАЗИКАИ МОЛИ СЕ ДА НЕ ТИ СЕ СЛУЧИ КОЛЕЛОТО СЕ ВЪРТИ И ПАК КАЗВАМ И МНОГО ДРУГИ МЕ ПОДКРЕПЯТ ПЪЛНО Е В АРЕСТИТЕ С НЕВИННИ СТАВАТ ГРЕШКИ В НАШТА ДЪРЖАВА ТОВА Е БРОИКИ СА НУЖНИ ПОНАКОГА ЗА БРОИКИ ТАКА ЧЕ НЕ БЪДЕТЕ СИГУРНИ ЧЕ СА ИЗРОДИ ХОРАТА ТАМ АЗ НЕЗАЩЕТАВАМ НИКОИ НО В АРЕСТ МОЖЕ ДА ПОПАДНЕ ВСЕКИ ГАРАНЦИЯ НЯМА ,МОЖЕ КОМШИЯТА ТИ ДА НЕ ТЕ ХАРЕСВА И ДА КАЖЕ ЧЕ СИ МУ УБИЛ КУЧЕТО И ДА ЛЕЖИШ В ЗАТВОРА ТАИ ЧЕ ВЕЧЕ И ЗА ОДКРАДНАТ ШОКОЛАД СИ ВЪТРЕ НЕ БЪДЕТЕ ТАКА БЕЗКРУПОЛНИ СПРЯМО ХОРАТА В АРЕСТА ТЕ СА ХОРА УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ВИШИСТИ И ЪЧЕНИ ТАИ ЧЕ МЕРЕТИ СИ ПРИКАЗКИТЕ МОЛЯ.
- litalneni
- Младши потребител
да права сте днес ако убиеш куче може да лежиш повече отколкото за човекlitalneni написа:ТОВА СА ГЛУПОСТИ НЕ СЕ ЗАЯЖДАИ С ХОРАТА И БАЗИКАИ МОЛИ СЕ ДА НЕ ТИ СЕ СЛУЧИ КОЛЕЛОТО СЕ ВЪРТИ И ПАК КАЗВАМ И МНОГО ДРУГИ МЕ ПОДКРЕПЯТ ПЪЛНО Е В АРЕСТИТЕ С НЕВИННИ СТАВАТ ГРЕШКИ В НАШТА ДЪРЖАВА ТОВА Е БРОИКИ СА НУЖНИ ПОНАКОГА ЗА БРОИКИ ТАКА ЧЕ НЕ БЪДЕТЕ СИГУРНИ ЧЕ СА ИЗРОДИ ХОРАТА ТАМ АЗ НЕЗАЩЕТАВАМ НИКОИ НО В АРЕСТ МОЖЕ ДА ПОПАДНЕ ВСЕКИ ГАРАНЦИЯ НЯМА ,МОЖЕ КОМШИЯТА ТИ ДА НЕ ТЕ ХАРЕСВА И ДА КАЖЕ ЧЕ СИ МУ УБИЛ КУЧЕТО И ДА ЛЕЖИШ В ЗАТВОРА ТАИ ЧЕ ВЕЧЕ И ЗА ОДКРАДНАТ ШОКОЛАД СИ ВЪТРЕ НЕ БЪДЕТЕ ТАКА БЕЗКРУПОЛНИ СПРЯМО ХОРАТА В АРЕСТА ТЕ СА ХОРА УМНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ВИШИСТИ И ЪЧЕНИ ТАИ ЧЕ МЕРЕТИ СИ ПРИКАЗКИТЕ МОЛЯ.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
litalneni написа:няма да влизам в подробности относно случая на мъжа ми които е задържан в ареста вече 10 месец и все още няма официално обвинение ,група са така ги водят независимо че накои не се познават но нали сега това е модерно и вече 10 месеца са задържани в следствения арест -града няма да го споменавам по нататък може но възмотени сме от простотията на нашта държава държат момчетата там никои не ходи да ги погледне да ги разпита дори и прокурора се янатил що защото мишките да лежат там апак ни ще намерим за какво да ги обвиним ,експертизите излезли и там нищо доказателства хванати на местопрестъпление или с нещо незаконно няма и кво правим срста как си кво си що си и те са група взети от домовете им и вече 10 месеца там с чисти съдебни досиета и стоиш и чакаш това е положението що за държава за правосъдие ,че имат деца и семнеиства и заеми и др ангажименти кои му пука че мисълта ми е следната можеби повечето ще ме оплуят кво ги защетаваш тези бандити но в повечето случаи накои лежат само за броиката неможе да лепнеш петно на някои без да се докаже че това което е обвинен работно не офицялно е така в прекия смисъл на думата ,цалата ни система и държава е сбъркана .Въпроса ми е следния спазвали се законното задържане в ареста самия срок на задържане които е 1 година и седен дена или като мини и това време пак си стоиш и чакаш следствен това поне спазват ли го прокурорите в България и за какви престъпления се дава удължава за престъпления над 15 години ,обикновено какъв е края държат ги до последно да ги сгърчат и после аиде приклучваме даите им там на лежаното или прекратено дело поради липса на доказателства и да са живи и здрави нали лежаха една година ,няма да се оправим никога
Знаем, че всички в арестите, са "невинни"! В това, не е нужно, да ни убеждавате!
Имате нужда от адвокат, който да се заеме с Вашия случай, ...естествено срещу адвокатско възнаграждение!
ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ
НАРЕДБА № 1
от 9 юли 2004 г.
за минималните размери на адвокатските възнаграждения
(Обн., ДВ, бр. 64 от 23.07.2004 г.; изм. и доп., бр. 2 от 2009 г.; доп., бр. 43 от 08.06.2010 г.)
Раздел I
Общи разпоредби
Чл. 1. Размерът на възнаграждението за оказваната от адвоката правна помощ се определя по свободно договаряне въз основа на писмен договор с клиента, но не може да бъде по-малък от определения в тази наредба минимален размер за съответния вид помощ.
Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.)
(1) При липса на писмен договор размерът на възнаграждението се определя от адвокатския съвет по реда на чл. 36, ал. 3 от Закона за адвокатурата.
(2) В случаите по чл. 38, ал. 2 от Закона за адвокатурата полагащото се адвокатско възнаграждение се определя от съда или органите на досъдебното производство съгласно тази наредба.
Чл. 3. Когато се постигне доброволно уреждане на спора или делото приключи със спогодба, помирение или споразумение, внесеното възнаграждение не се връща.
Чл. 4. Когато клиентът се откаже без основателни причини от сключения договор, внесеното от него възнаграждение не се връща.
Чл. 5. Адвокатите могат да оказват безплатна правна помощ на:
1. материално затруднени лица;
2. лица, които имат право на издръжка;
3. близки и роднини, както и на юристи.
Раздел II
Възнаграждения за съвет, справки, изготвяне на книжа и договори
Чл. 6. Възнагражденията за съвет, справка, изготвяне на книжа и договори са следните:
1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за устен съвет и справка в съдебни и административни места и др. - 20 лв.;
2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за писмена консултация - 40 лв.;
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за проучване на дело с даване на мнение по него - 60 лв.;
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за тъжби до прокуратурата и полицията - 50 лв.;
5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за нотариални покани, за молба за приемане или отказ от наследство, за изготвяне на книжа за нотариално вписване, за молба за опрощаване на дължими суми и за други молби - 50 лв.;
6. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за молба за отказ или възстановяване на българско гражданство - 200 лв.;
7. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за съставяне на завещание - 150 лв.;
8. за съставяне на: писмен договор, нотариални актове за собственост, продажба, замяна, дарение, ипотека, суперфиция и сервитути, извънсъдебна спогодба, както и за извършване и съставяне на акт по обстоятелствена проверка на база цената на съответния договор или акт:
а) (отм., предишна б. "б", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес до 1000 лв. - 50 лв.;
б) (предишна б. "в", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 1000 до 10 000 лв. - 150 лв. + 1 на сто за горницата над 1000 лв.;
в) (предишна б. "г", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 10 000 до 50 000 лв. - 250 лв. + 0,5 на сто за горницата над 10 000 лв.;
г) (предишна б. "д", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 50 000 до 100 000 лв. - 500 лв. + 0,2 на сто за горницата над 50 000 лв.;
д) (предишна б. "е", изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес над 100 000 лв. - 700 лв. + 0,1 на сто за горницата над 100 000 лв.;
9. за учредяване и регистриране на:
а) (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) едноличен търговец - 150 лв.;
б) (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) събирателно дружество - 180 лв.;
в) (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) командитно дружество - 200 лв.;
г) (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) дружество с ограничена отговорност - 300 лв.;
д) (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) акционерно дружество - 600 лв.;
е) (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) кооперативно сдружение - 250 лв.;
ж) (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) жилищностроителна кооперация - 250 лв.;
з) (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) фондации и сдружения с нестопанска цел - 350 лв.;
10. за изготвяне на книжа за вписване в търговския регистър на съда на промени в случаите по т. 9 - 1/2 от посочените в същата възнаграждения;
11. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за текуща правна помощ по договор с юридическо лице или едноличен търговец - 400 лв. месечно, като за явяване по дела на съответното юридическо лице или едноличен търговец на адвоката се дължи отделно възнаграждение;
12. (нова, ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за уговорена почасова консултантска дейност - 60 лв. на час.
Раздел III
Възнаграждения по граждански и административни дела за една инстанция
Чл. 7. (1) За защита по граждански дела възнагражденията са следните:
1. (изм. и доп., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за трудови дела - 150 лв. По дела за отмяна на уволнение и възстановяване на работа възнаграждението е не по-малко от размера на минималната месечна работна заплата за страната към момента на сключване на договора за правна помощ или към момента на определяне на възнаграждението по реда на чл. 2;
2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за прекратяване на брак по исков ред - 500 лв., а за развод по взаимно съгласие - 300 лв., като при уреждане на имуществени отношения за изготвяне на споразумението се прилага и ал. 4;
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за бащинство и оспорване на бащинство - 250 лв.;
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за други неоценяеми искове - 150 лв.;
5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за охранителни производства и производство за обезпечение на доказателства - 200 лв.;
6. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) на адвоката повереник на ответник по дело за издръжка - 100 лв.;
7. (нова, ДВ, бр. 2 от 2009 г.) в производства по частни жалби - 1/3 от минималния размер за една инстанция според предмета на делото и интереса на страната, но не по-малко от предвиденото в чл. 11.
(2) За защита по дела с определен интерес възнагражденията са следните:
1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес до 1000 лв. - 100 лв.;
2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 1000 до 5000 лв. - 200 лв. + 6 % за горницата над 1000 лв.;
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 5000 до 10 000 лв. - 450 лв. + 4 % за горницата над 5000 лв.;
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес над 10 000 лв. - 650 лв. + 2 % за горницата над 10 000 лв.
(3) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) За защита по дела за несъстоятелност възнаграждението се изчислява на базата на стойността на предявените вземания по методиката на ал. 2, но не по-малко от 400 лв.
(4) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) За защита по дела за делба възнаграждението се определя съобразно интереса на представляваната страна според правилата на ал. 2, но не по-малко от 400 лв.
(5) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) За защита в производства за обезпечаване на бъдещ иск, в производства по издаване на изпълнителен лист по чл. 405, ал. 3 и 4 ГПК и в производства за издаване на заповед за изпълнение възнаграждението се определя по правилата на ал. 2 на базата на половината от стойностите на претендираните суми.
(6) (Отм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.).
Чл. 8. За защита по административни дела възнаграждението се определя съобразно разпоредбите на чл. 7, ал. 1, т. 4 и ал. 2.
Чл. 9. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.)
(1) За изготвяне на въззивна или касационна жалба без явяване в съдебно заседание, както и за проучване на гражданско дело и приподписване на касационна жалба по чл. 284, ал. 2 ГПК, когато не е изготвена от приподписващия адвокат, възнаграждението е в размер 3/4 от възнаграждението по чл. 7 или 8, но не по-малко от 150 лв.
(2) За изготвяне на молба за отмяна на влязло в сила решение без явяване в съдебно заседание възнаграждението е в размер 3/4 от възнаграждението по чл. 7 или 8, но не по-малко от 150 лв.
Чл. 10. За защита по изпълнително дело възнаграждението е:
1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за образуване на изпълнително дело - 100 лв.;
2. за водене на изпълнително дело и извършване на действия с цел удовлетворяване на парични вземания - 1/2 от съответните възнаграждения, посочени в чл. 7, ал. 2;
3. при защита по изпълнителни дела, които имат за предмет въвод или опразване на недвижим имот - 1/2 от възнагражденията, определени в чл. 7, ал. 2, на база стойността на имота;
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за извършване на изпълнителни действия извън посочените случаи - 100 лв.
Чл. 11. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) За съдебни поръчки, за изготвяне на частни жалби, за обжалване на действията на съдия-изпълнителя или на нотариуса възнаграждението е 100 лв., а когато жалбите се разглеждат в открито заседание - 150 лв.
Раздел IV
Възнаграждения по наказателни и административнонаказателни дела за една инстанция
Чл. 12. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) Възнаграждението за защита в досъдебното производство е 300 лв., а при извършване на процесуални действия в различни дни - по 60 лв. за всеки ден.
Чл. 13. (1) За защита на подсъдимия, частния обвинител или частния тъжител възнаграждението е:
1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) по дела, при които за престъплението се предвижда наказание пробация или глоба - 250 лв.;
2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) до 5 години лишаване от свобода - 300 лв.;
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) до 10 години лишаване от свобода - 500 лв.;
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) до 15 години лишаване от свобода - 800 лв.;
5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) над 15 години лишаване от свобода - 1200 лв.;
6. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) доживотен затвор - 1800 лв.;
7. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при споразумение, ако адвокатът не е участвал в наказателното производство - 300 лв.;
8. (отм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.);
9. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за явяване пред съд по мерки за процесуална принуда, ако адвокатът не е участвал в наказателното производство по пълномощие - 200 лв.;
10. (изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) за проучване на дело без участие в наказателното производство - 100 лв.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) За защита на гражданския ищец или гражданския ответник - 200 лв.
Чл. 14. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) Когато съдебното заседание по наказателно дело продължи повече от един ден, допълнителното възнаграждение за всеки следващ ден е по 60 лв.
Чл. 15. За изготвяне на въззивна или касационна жалба без явяване в съдебно заседание възнаграждението е в размер 3/4 от възнаграждението по чл. 13.
Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) За частни жалби по наказателни дела възнаграждението е 100 лв., а когато жалбите се разглеждат в открито заседание - 200 лв.
Чл. 17. Недопустимо е договаряне на резултативен хонорар по наказателни дела, включително и за граждански иск, предявен в наказателния процес.
Чл. 18. (1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) За защита по дела от административнонаказателен характер възнаграждението е 150 лв.
(2) (Доп., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) Ако административното наказание е под формата на глоба, имуществена санкция и/или е наложено имуществено обезщетение, възнаграждението се определя по правилата на чл. 7, ал. 2 върху стойността на санкцията, съответно обезщетението.
Раздел V
Възнаграждения за участие в специално уредени със закон производства за една инстанция
(Нов раздел, ДВ, бр. 2 от 2009 г.)
Чл. 19. (Отм., нов, ДВ, бр. 2 от 2009 г.) За защита в производства по Закона за здравето минималното възнаграждение е 150 лв.
Чл. 20. За защита в самостоятелните съдебни процедури по Закона за закрила на детето минималното възнаграждение е 200 лв.
Чл. 21. За защита в производства по чл. 70 и 72 от Семейния кодекс минималното възнаграждение е 200 лв.
Чл. 22. За защита в производства по Закона за домашното насилие минималното възнаграждение е 200 лв.
Чл. 23. За защита в производства по Закона за екстрадиция и европейска заповед минималното възнаграждение е 250 лв.
Чл. 24. За защита в производства по Указа за борба с дребното хулиганство минималното възнаграждение е 150 лв.
Чл. 25. За защита в производства по екзекватура минималното възнаграждение е 150 лв.
Чл. 26. За защита в производства по делегация, когато адвокатът не е ангажиран с цялото дело, минималното възнаграждение е 150 лв.
Чл. 27. За правна помощ и защита на свидетел по чл. 122 от Наказателно-процесуалния кодекс, когато адвокатът не е ангажиран с цялото дело, минималното възнаграждение е 150 лв.
Чл. 28. За защита в производство по мярка за неотклонение, когато адвокатът не е ангажиран с цялото дело, минималното възнаграждение е 200 лв.
Чл. 29. За защита в производства за комулация минималното възнаграждение е 200 лв.
Чл. 30. За подготовка на искането по чл. 368 от Наказателно-процесуалния кодекс минималното възнаграждение е 250 лв.
Чл. 31. За защита в производства по възобновяване на наказателни дела възнаграждението е не по-малко от минимума за една инстанция.
Чл. 32. За защита в производства по въпросите за изпълнение на присъда на чуждестранен съд по чл. 457, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс минималното възнаграждение е 1/2 от минимума за една инстанция, съобразен с вида и размера на наказанието.
Допълнителни разпоредби
§ 1. За непредвидените в тази наредба случаи възнаграждението се определя по аналогия.
§ 2. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2009 г.) В случаите по чл. 64 от Гражданския процесуален кодекс (отм.), както и в случаите на чл. 78, ал. 5 от Гражданския процесуален кодекс присъденото възнаграждение не може да бъде по-ниско от трикратния размер на възнагражденията, посочени в тази наредба.
§ 2а. (Нов, ДВ, бр. 43 от 2010 г.) Размерът на възнагражденията по тази наредба е без включен в тях данък върху добавената стойност. За случаите, в които клиентът дължи този данък, същият се начислява към адвокатското възнаграждение съобразно изискванията на данъчните закони.
Заключителна разпоредба
§ 3. Тази наредба е приета с решение на Висшия адвокатски съвет от 9.VII.2004 г. и се издава на основание чл. 121, ал. 1 във връзка с чл. 36 и 38 от Закона за адвокатурата (ДВ, бр. 55 от 2004 г.) и отменя Наредба № 1 от 1999 г. за размера на минималните адвокатски възнаграждения (ДВ, бр. 93 от 1999 г.).
Успех!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Първо по въпроса за задържането - на всеки два месеца или ако се съберет нови доказателства може да се иска промяна на мярката за неотклонение. Както вече са ви казали максималния срок за тежки престъпления е 2 години, а за останалите 1 година, когато производството е в досъдебна фаза.
Когато делото се внесе за разглеждане в съда, съдията - докладчик, който разглежда съдебното производство се произнася по задържането, като това може да се прави във всяко съдебно заседание и няма срок за продължителността на задържането.
Практиката познава случай, когато подсъдимия си стои в затвора и чака оправдателна присъда
По въпроса с гаранцията: Молбата се подава до органа, по чиято сметка е внесена от лицето посочено като вносител. Самото "освобождаване" първо се извършва с физическото връщане на вносния документ, на чийто гръб се посочва основанието за освобждаване. След като се получи платежния документ с него се отива в счетоводството на съответната служба и там вече може да поискате да ви преведат парите по съответната сметка. Това е реда и няма друг начин, за да ви върнаг гаранцията.
Когато делото се внесе за разглеждане в съда, съдията - докладчик, който разглежда съдебното производство се произнася по задържането, като това може да се прави във всяко съдебно заседание и няма срок за продължителността на задържането.
Практиката познава случай, когато подсъдимия си стои в затвора и чака оправдателна присъда
По въпроса с гаранцията: Молбата се подава до органа, по чиято сметка е внесена от лицето посочено като вносител. Самото "освобождаване" първо се извършва с физическото връщане на вносния документ, на чийто гръб се посочва основанието за освобждаване. След като се получи платежния документ с него се отива в счетоводството на съответната служба и там вече може да поискате да ви преведат парите по съответната сметка. Това е реда и няма друг начин, за да ви върнаг гаранцията.
- denni_law
- Младши потребител
litalneni написа:няма да влизам в подробности относно случая на мъжа ми които е задържан в ареста вече 10 месец и все още няма официално обвинение ,група са така ги водят независимо че накои не се познават но нали сега това е модерно и вече 10 месеца са задържани в следствения арест -града няма да го споменавам по нататък може но възмотени сме от простотията на нашта държава държат момчетата там никои не ходи да ги погледне да ги разпита дори и прокурора се янатил що защото мишките да лежат там апак ни ще намерим за какво да ги обвиним ,експертизите излезли и там нищо доказателства хванати на местопрестъпление или с нещо незаконно няма и кво правим срста как си кво си що си и те са група взети от домовете им и вече 10 месеца там с чисти съдебни досиета и стоиш и чакаш това е положението що за държава за правосъдие ,че имат деца и семнеиства и заеми и др ангажименти кои му пука че мисълта ми е следната можеби повечето ще ме оплуят кво ги защетаваш тези бандити но в повечето случаи накои лежат само за броиката неможе да лепнеш петно на някои без да се докаже че това което е обвинен работно не офицялно е така в прекия смисъл на думата ,цалата ни система и държава е сбъркана .Въпроса ми е следния спазвали се законното задържане в ареста самия срок на задържане които е 1 година и седен дена или като мини и това време пак си стоиш и чакаш следствен това поне спазват ли го прокурорите в България и за какви престъпления се дава удължава за престъпления над 15 години ,обикновено какъв е края държат ги до последно да ги сгърчат и после аиде приклучваме даите им там на лежаното или прекратено дело поради липса на доказателства и да са живи и здрави нали лежаха една година ,няма да се оправим никога
Честно, където и по какъвто и повод да пишете, с този отвратителен правопис е грехота да мъчите хората!!!!!!
Хайде, първо се научете на български език (който предполагам Ви е майчин език) и после губете времето да толкова хора, които Ви разясняват ситуацията !!!! Не мога да се въздържа просто, на нищо не прилича това!
- omertaomega
- Нов потребител
Здравейте,
внимателно прочетох проблема на г-жата и компетентните отговори на юристите и тъй като моят случай е горе- долу идентичен си позволявам да поискам от Вас мнение по случая. Съпругат ми е дадържан в Полша на 03.08.2010 г. от тогава до сега през 3 месеца му удължаваха мярката за задържане под стража. Но дори и след като мина 1 година няма насрочено дело. / Някои Ваши колеги юристи ми казаха, че за всички европейски държави и членки на европейския съюз не могът да задържат без обвинение повече от 1 год./ Той няма право на телефонно обаждане вече 1 година , и тъй като е диабетик а не ми дават да пращам лекарства от тук аз до ден днешен незнам в какво състояние е.
Моля Ви да ми помогнете и да ми кажете кой тук в България може да ми даде някакво компетентно мнение , тъй като нашите представители там като консул , посланник и тн. не ги интересува какво се случка.
Благодаря Ви предварително!!!
внимателно прочетох проблема на г-жата и компетентните отговори на юристите и тъй като моят случай е горе- долу идентичен си позволявам да поискам от Вас мнение по случая. Съпругат ми е дадържан в Полша на 03.08.2010 г. от тогава до сега през 3 месеца му удължаваха мярката за задържане под стража. Но дори и след като мина 1 година няма насрочено дело. / Някои Ваши колеги юристи ми казаха, че за всички европейски държави и членки на европейския съюз не могът да задържат без обвинение повече от 1 год./ Той няма право на телефонно обаждане вече 1 година , и тъй като е диабетик а не ми дават да пращам лекарства от тук аз до ден днешен незнам в какво състояние е.
Моля Ви да ми помогнете и да ми кажете кой тук в България може да ми даде някакво компетентно мнение , тъй като нашите представители там като консул , посланник и тн. не ги интересува какво се случка.
- kkemalova
- Нов потребител
kkemalova написа:Здравейте,
И тук е много важно да бъдем честни с публиката - за какво точно е задържан?
Да не е случайно с "пластики", защото там ги бавят така задържаните докато се размърдат банки, това-онова, други потърпевши... просто повече време отнема събирането на необходимия доказателствен материал.
-
teogeo - Активен потребител
Сори , явно аз съм от по непросветените и "пластики" не ми говори нищо !!!! ама пак е свързано с банки така че май е едно и също . Благодаря за отговора все пак !
- kkemalova
- Нов потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|