начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

Дело по 343в НК ..... отново

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дело по 343в НК ..... отново

Мнениеот chinchilla » 02 Авг 2011, 10:54

Здравейте отново , днес разбрах ,че дело водено срещу мен по 343в ,не е прекратено вече седми месец . Излагам случая ,за да чуя мненията ви ,защото ,въпреки че си имам адвокат ,съм свикнал да знам какво може и какво не може да се случи.
Спират ме за проверка преди време и ми пишат акт . В акта първо ми е сбъркан постоянния адрес по лична карта ,второ акта е написан за превишена скорост ,а не затова че управлявам без СУмпс.Няколко месеца по- късно ,след излизане на постановление от кат ,ми правят делото ( там установявам горепосочените факти).
Тук е момента да спомена ,че карам без книжка поради факта ,че същата е загубена . През 2008 година също беше заведено дело срещу мен ,което беше и прекратено с постановление от прокуратурата ,която се обоснова с факта ,че е направила нужната проверка в КАТ и СУМПС никога не ми е било отнемано ,а аз съм правоспособен водач. От тогава карам с това постановление (може би от мързел ,не съм ходил втори път в КАТ за дубликат на книжката)
Днес разбрах от адвоката ми ,че делото е прекратено от съда и върнато на прокуратурата за отстраняване на някакви процесуални нарушения (не разбрах много от прочетеното ) ,но не се споменаваха гореизложените факти ,а именно че акта не е написан за шофиране без сумпс ,както и че адреса е сбъркан . Имало някакви неточности по дати и така нататък. Мнението на адвоката ми е ,че наистина би трябвало да прекратят делото ,но прокуратурата дори била внесла обв акт . Също така искам да спомена ,че Постановлението ,с което карам в момента е издадено от прокурора ,който е и по това дело . Кажете мненията си ,какво да очаквам

П.П. Аз очаквах това дело да бъде прекратено от покуратурата ,без въобще да се внася обв акт (както делото ,от окето имам постановление)
Към делото съм приложил копие от постановлението за прекратяване по предишното аналогично дело
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: Дело по 343в НК ..... отново

Мнениеот Гост. » 02 Авг 2011, 15:52

Като за начало- може би да излекувате, макар и с временен характер, мързела.

А по темата, при тези факти, за да се отговори трябва да опиша възможните варианти. Но е топло, а аз съм човек... въпреки това, за да повдига обвинение прокуратурата трябва да има данни по ДП, че сте осъществил състава на 343в.
Няма да намерите прокурор, който просто за спорта пише ОА, очаквайки отменително решение, щото после небето ще е лист, а морето мастило.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот glubomirov » 02 Авг 2011, 18:08

chinchilla написа:Здравейте отново , днес разбрах ,че дело водено срещу мен по 343в ,не е прекратено вече седми месец . Излагам случая ,за да чуя мненията ви ,защото ,въпреки че си имам адвокат ,съм свикнал да знам какво може и какво не може да се случи.
Спират ме за проверка преди време и ми пишат акт . В акта първо ми е сбъркан постоянния адрес по лична карта ,второ акта е написан за превишена скорост ,а не затова че управлявам без СУмпс.Няколко месеца по- късно ,след излизане на постановление от кат ,ми правят делото ( там установявам горепосочените факти).
Тук е момента да спомена ,че карам без книжка поради факта ,че същата е загубена . През 2008 година също беше заведено дело срещу мен ,което беше и прекратено с постановление от прокуратурата ,която се обоснова с факта ,че е направила нужната проверка в КАТ и СУМПС никога не ми е било отнемано ,а аз съм правоспособен водач. От тогава карам с това постановление (може би от мързел ,не съм ходил втори път в КАТ за дубликат на книжката)
Днес разбрах от адвоката ми ,че делото е прекратено от съда и върнато на прокуратурата за отстраняване на някакви процесуални нарушения (не разбрах много от прочетеното ) ,но не се споменаваха гореизложените факти ,а именно че акта не е написан за шофиране без сумпс ,както и че адреса е сбъркан . Имало някакви неточности по дати и така нататък. Мнението на адвоката ми е ,че наистина би трябвало да прекратят делото ,но прокуратурата дори била внесла обв акт . Също така искам да спомена ,че Постановлението ,с което карам в момента е издадено от прокурора ,който е и по това дело . Кажете мненията си ,какво да очаквам

П.П. Аз очаквах това дело да бъде прекратено от покуратурата ,без въобще да се внася обв акт (както делото ,от окето имам постановление)
Към делото съм приложил копие от постановлението за прекратяване по предишното аналогично дело

Чл. 343в. (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) Същото наказание се налага и на този, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние.

Чудех се на аватара, ама сега се сетих....

Или си лишаван от право да управляваш, или не си, средно положение няма. Какво не е ясно на тоз мишок, не знам :P

А и дали си заявил в МВР-то, че ти я няма книжката ? И колко акта имаш за без СУМПС ? това не е съотносимо към делото ти, но... дори и да не притежаваш самото картонче, наречено СУМПС могат да те лишат от право да управляваш, като дори и при неотнето СУМПС (откраднато, изгубено) нещата пак опират до факта на лишаването
glubomirov
Потребител

Мнениеот chinchilla » 03 Авг 2011, 13:29

glubomirov , заявено е в полицията ,че ми липсва физически книжката. За лишаване ,не съм лишаван от право да управлявам ( според същата прокурорка ).
Интересно ми е ,как аджеба ми пишат акт за превишена скорост (не за без книжка) , бъркат данни в акта и ,в същото време въз основа на този акт ми правят дело за без книжка...
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот glubomirov » 03 Авг 2011, 18:42

Нещо ниииииииикак не е така.
Ама не разбирам какво.
Сори. :(
По принцип - не могат !
glubomirov
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Авг 2011, 19:04

Няма търкания между граждани и прокуратура - просто се очаква от изпълнителите на закона - в случая МВР да действат стриктно и според закона.

Но, задължение на администрацията е да осигури достатъчно грамотни полицаи, водещи преписки, актосъставители, прокурори и следователи, за да не остават с впечатление гражданите, че са под властта на неграмотни държавни чиновници.

Според мен един объркан акт за установяване на административно нарушение не може да предизвика санкция, би трябвало административно - наказващият орган да не се произнася и да не постановява постановления.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Наказателно право