начало

ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата ВСС търси осем щата за административни съдии от прокуратурата

измама, чрез лаптоп

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

измама, чрез лаптоп

Мнениеот aleks88 » 13 Юли 2011, 17:26

Здравейте, както е в заглавието става въпрос за един лаптоп. Историята е такава: една моя приятелка се е съгласила на нейна приятелка, да вземат лаптоп от мтел на нейно име, а вноските да се изплащат от приятелката й. Приятелката й взима лаптопа и след известно време с нейния приятел продават лаптопа, на едно момче, което от своя страна пък го продава на друго от Асеновград. Това става около новогодишните празници, но моята приятелка разбира в последните 2 седмици че вноските не са изплащани на лаптопа, откакто е взет. Ние сме намерили данните лаптопа, т.е. серийният номер. Въпросът е такъв може ли да се направи нещо, дали да подаде жалба за измама, че да може да не го изплаща тя. Защото лаптопа се води на нейно име и дефакто мтел ще търсят нея за вноските, а в случая тя се договорила с нейната уж приятелка устно. Има ли смисъл да се почне дело за измамата, която е извършена и дали тази нейна приятелка може да получи наказине върху постъпката си. Също така преди два дена намерих в един форум, тема в която се предлага за продажба същия лаптоп: http://forum.laptop.bg/index.php?showtopic=14498 .Благодаря ви предварително
aleks88
Нов потребител

Re: измама, чрез лаптоп

Мнениеот svettoslav » 13 Юли 2011, 18:51

Аз имах подобен случай,само че се касаеше за измама чрез вибратор.
Дала и го уж да го ползва,а тя го присвоила.
Спечелихме делото,но обжалват пред ВКС.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот aleks88 » 13 Юли 2011, 20:02

Интересен случай.
aleks88
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Юли 2011, 22:14

При всички случаи си подайте жалба, ама престъплението не е измама.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот aleks88 » 14 Юли 2011, 16:41

nk7702n написа:При всички случаи си подайте жалба, ама престъплението не е измама.

Благодаря, но като не е измама какво може да бъде престъплението. Казаха ни, че при подписването на договора ако има свидетели може да се постигне нещо. За свидетел можел и да бъде служителят от мтел, като той е и от другата страна на договора.
aleks88
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 14 Юли 2011, 22:38

aleks88, пак евтино сте се отървал/а.
Ако ще разписвате за автомобил на лизинг, обадете се, че мисля да сменям колата. Даже ще ви подаря старата :wink:

Един лаптоп струва има няма 1000лв, тези пари се изкарват, но ще ви бъдат за добър урок, че "доверие всекиму, вяра никому"!
Свидетели, съдебни дела, години.... и на края нерви, пари, че може и разочарование от резултата.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот dterziev » 27 Юли 2011, 12:16

Пий една студена вода, и не върши такива услуги на "приятели".
Аз така купих GSM, уж за приятел. Първоначалната вноска беше 120 лева, като въпросният "приятел" плати 70, аз му дадох 50 с условието "после да ми ги върне". Е, след това не плати нито една вноска за GSM-a, нито ми даде въпросните 50 лева. И така, 24 месеца плащах по 19 лева... миналия месец беше последната вноска.
Изобщо не съм се разправял, просто забравям, че тоя човек съществува, и да не ме търси никога и за нищо повече, както и разказвам на всичките му приятели и познати що за стока е.

Така действа един познат с камера в магазина си, като му гепят нещо... обикновено се крадат дребни неща - пакетче бадеми, няколко вафли и т.н., и тъй като сме малко населено място, всички се познаваме, та той вместо да занимава полиция слага един телевизор в магазина, и пуска записите да се въртят там. Е, направи го само веднъж, от тогава и една дъвка не са му пипнали :) А някои хора умряха от срам за по 2 вафли...
dterziev
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 28 Юли 2011, 18:52

СРС-та, а? :wink:
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот dterziev » 29 Юли 2011, 14:12

nikiboy написа:СРС-та, а? :wink:

Не.
Има на поне 3 места лепенки "обекта е под непрекъснато видеонаблюение", "обекта се охранява със записващи видео камери" и т.н.
И наистина - това пускане на записите е много ефективна мярка, особено ако населеното място е по-малко, и хората се познават.
dterziev
Младши потребител

Назад към Наказателно право