- Дата и час: 20 Ное 2024, 21:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Един стар случай
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
57 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Един стар случай
Може ли да попитам колегите, ако някой разполага с информация - да я сподели, относно случая със седемнадесетгодишната Даниела Станева от с. Красен Дол, която през 2007 година беше отвлечена, изнасилвана, принуждавана да проституира и бита от двама мъже 20 дни в Нови пазар. Тя се опита да се самоубие, хвърляйки се през терасата от четвъртия етаж.
След това на 6. 03. 2009 година Шуменският ОС ги осъди на по (по някакви нелогични причини) 7 (?!) години лишаване от свобода.
Сле това, през месец Май 2009 година, през Варненския апелативен съд, тя се отрече от показанията си и каза, че всичко е било доброволно.
Та, някой от колегите има ли възможност да каже какво е по-нататъшното развитие, тъй като аз не мога да намеря линк за по-нататъшни събития?
След това на 6. 03. 2009 година Шуменският ОС ги осъди на по (по някакви нелогични причини) 7 (?!) години лишаване от свобода.
Сле това, през месец Май 2009 година, през Варненския апелативен съд, тя се отрече от показанията си и каза, че всичко е било доброволно.
Та, някой от колегите има ли възможност да каже какво е по-нататъшното развитие, тъй като аз не мога да намеря линк за по-нататъшни събития?
- magistrat1988
- Младши потребител
Re: Един стар случай
В края на миналата година присъдата е потвърдена от ВКС.
- darryy
- Младши потребител
С много малка присъда са се разминали подсъдимите. Кой знае,може да са били неосъждани, да има и други смекчаващи отговорността обстоятелства.
- nk7702n
- Старши потребител
някой знае ли номера на решението,за да го прочета?
- judex
- Младши потребител
Аз също бих искал да го прочета.
- magistrat1988
- Младши потребител
сега проверих,номерът на делото във ВАС е бил 115 от 2009 г., а в сайта на вкс и в сайта на вас решенията не са публикувани.
- judex
- Младши потребител
в мотивите на присъдата,пастановена от Шуменския окръжен съд е посочено,че не е била отвлечена, а що се касае за опита за самоубийство -че се е опитала да слезе през терасата.
- judex
- Младши потребител
Хм, това е нелеп намек, който исках да подмина, но не мога!
Познавате ли делото? Чел ли сте мотивите (19 страници )?
Наясно съм, че не сте. В противен случай изобщо нямаше да си позволите тази инсинуация.
Делото е интересно- от правна страна.
Изобщо не смятам, че решаващия съд е бил "благосклонен", бих казала- при тези доказателства- справедлив.
judex написа:в мотивите на присъдата,пастановена от Шуменския окръжен съд е посочено,че не е била отвлечена, а що се касае за опита за самоубийство -че се е опитала да слезе през терасата.
Трябва да е защото пострадалото лице го е твърдяло през цялото време в хода на съдебното следствие или за "пореден път съдът превратно тълкува доказателствата". Удобно, ама не.
Да, и черешката- същото това пострадало лице, депозира нот. заверена декларация, в която прави изявление, че няма претенции към подсъдимите, тъй като "всичко, което се е случило е станало с нейно съгласие".
- Гост.
- Старши потребител
Не се занимавам с наказателната материя, но с удоволствие се запознах с присъдата и мотивите към нея, произнесени от ШОС. Не се съмнявах, че съставът на ВКС ще намери някакъв пропуск, за да я отмени/измени.
ХвалА на такива магистрати, които с оглед доказателствения материал съдят по съвест и в рамките на закона! И още нещо, когато ВКС потвърди решение на второинстанционен съд, това си е едно признание към състава за професионализъм.
ХвалА на такива магистрати, които с оглед доказателствения материал съдят по съвест и в рамките на закона! И още нещо, когато ВКС потвърди решение на второинстанционен съд, това си е едно признание към състава за професионализъм.
-
Melly - Старши потребител
poli_g написа:След това на 6. 03. 2009 година Шуменският ОС ги осъди на по (по някакви нелогични причини) 7 (?!) години лишаване от свобода.
Хм, това е нелеп намек, който исках да подмина, но не мога!
Познавате ли делото? Чел ли сте мотивите (19 страници )?
Наясно съм, че не сте. В противен случай изобщо нямаше да си позволите тази инсинуация.
Е, аз пък нито искам, нито ще подмина това.
Аз нелепи намеци нямам навика да правя, нито инсинуации, нито подобни други.
Изнасилването е особено тежък случай и по тази причина присъдата трябва да е между 10 и 20 години лишаване от свобода. След като е 7 години лишаване от свобода квалификацията за нея е такава, каквато съм написал.
Мотивите при първа възможност ще ги прочета.
poli_g написа:След това на 6. 03. 2009 година Шуменският ОС ги осъди на по (по някакви нелогични причини) 7 (?!) години лишаване от свобода.
Да, и черешката- същото това пострадало лице, депозира нот. заверена декларация, в която прави изявление, че няма претенции към подсъдимите, тъй като "всичко, което се е случило е станало с нейно съгласие".
Да, съдът, казва judex, ги е признал за виновни. Значи са виновни. Без значение, че потърпевшата е подписала декларация, че са я биели и нея това ѝ е харесвало. Всъщност точно това ме ужаси - скочила през терасата (или пък се опитала да слезе от 4-ия етаж) и после казва, че е "доброволно бита с кабел". Какво е нужно, за да кажеш, че ти е харесвало, когато си мислел да се самоубиеш?? Та така с "нот. заверената декларация"...
- magistrat1988
- Младши потребител
Адмирации към poli_g! Колежке,аз само съобщих кои са фактите.Мотивите към присъдата ще прочета тези дни, но така и така стана дискусия,ще си позволя да коментирам. Считам,че е ноторно известно,че Нови пазар не е сред големите български градове. Не съм го посещавал,но считам,че по-голямата част от жителите му се познават.Относно нотариално заверената декларация -да,направен е опит делото да бъде прекратено. Смятам,че сте достатъчно интелигентна,за да прочетете какви са новините в нета,а именно,че е възможно кметът на града да е бил запознат със съществуването на канала за бели робини, както и че,ако не греша,бащата на единия от осъдените е известен политик.Възможно е да е имало натиск по отношение на жертвата.Не ви пожелавам,колежке и вие да сте лишена от свобода двадесет дни,да упражняват върху вас секстактика на практика и накрая да си въобразите,че сте като Батман и да решите да слезете от терасата на четвърти етаж.Апропо,ако не ме лъже паметта, при делото "Кузов" също имаше отричане в последващ момент от страна на жертвата и накрая върховните ни съдии съобразиха,че независимо от всичко,на лицето не са причинени психични и физически травми.Сигурно едва ли не му е харесало да бъде анално подаливо.Интересно ми е какво ще коментирате!
- judex
- Младши потребител
Точно същото имах и аз впредвид.
- magistrat1988
- Младши потребител
magistrat1988 написа:... Е, аз пък нито искам, нито ще подмина това.
Аз нелепи намеци нямам навика да правя, нито инсинуации, нито подобни други.
Изнасилването е особено тежък случай и по тази причина присъдата трябва да е между 10 и 20 години лишаване от свобода. След като е 7 години лишаване от свобода квалификацията за нея е такава, каквато съм написал.
Мотивите при първа възможност ще ги прочета...
Четете преди да коментирате нещо, защото отново сте в грешка- обвиняемите са признати за виновни по чл. 152 ал. 1 т. 2, ал. 2 т. 1 и ал. 3 т. 4 във вр. ..........от НК, което е далеч под минимума, който вие сочите.
За ал.4 не достигат доказателства( ако не ви затруднява опреснете знанията си и за т.8 на 93).
Без да проверявам историята ви, с оглед наистина нелепите намеци( защото са такива, колега - правите опит да внушите неща неверни без дори да сте си направил труда да прочетете мотивите)... и се сетих, че сте все още студент. Този факт никога, преди, не ме е възпирал да участвам по темите, но напоследък сериозно загубих желание.
Включително и по тази. Случващото е потвърждение и на друга истина- не бива да се коментира дело, по което не си взел участие в процеса, така щото емоцията надделява за сметка на фактологията и разбирането.
Не ме разбирайте погрешно.
п.п. ноторно = общоизвестно, колега.
Да, дали съм, или не, интелигентна е под въпрос , но като юрист - публичното пространство не ползвам( и невъзможно е) като извор за факти и обстоятелства, когато чета мотивите и последващите проверки на апелативен и касация.
Относно нотариално заверената декларация -да,направен е опит делото да бъде прекратено.
Не, присъдата е била протестирана и производството е следвало своя ход. Пред Апелативен е представена декларацията( тук поднасям извинения, ако съм подвела някого за по-ранна дата) и по отношение депозираната от нея жалба, в к` и на ЧО и ГИ, е прекратено производството.
Прочетете мотивите и ще се убедите лично защо решаващия съд е оправдал обв. по ал.4 ( до тогава реплики за Батман са малко преждевременни ).
По делото Кузов изобщо не мога да взема отношение.
- Гост.
- Старши потребител
Разбира се, че няма да Ви разбера погрешно, само това липсваше
Вероятно, Поли, виждаш, че съм пуснал именно аз темата. От първия ми пост е видно, че не съм чел делото, още по-малко решението на ВКС (иначе нямаше да има нужда да питам, все пак). Причината за това не е, че ме мързи. Така че некоретен е изразът "дори не си си направил труда да прочетеш мотивите". Причината е дооооста по-тривиална и проста... нямам Апис и Сиела и не мога да намеря решението. Това обяснява и въпроса с това за какво точно са признати за виновни.
Относно опресняването на знанията по т. 8, 18, 88, 108 и т.н. - не ме затруднява, но нямам необходимост да го правя, тъй че ще Ви помоля да не ме съветвате кое да опреснявам и кое не, че някак си ми е несериозно...
И за втори и последен път - нямам навика да правя нелепи намеци, инсинуации и подобни на тях. За сметка на това Вие, Поли, се постарайте да бъдете малко по-балансирана в изказванията си и предлаганите оценки (особено когато не сте запозната - както мъдро ме съветвате ).
От изборените точки по отношение присъдата - не забелязвам т. 1 на ал. 3.
Потърпевшата е изнасилвана 20 дни и е била пребивана, и, доколкото зная, държана в някои случени заключена в килер. Като се имат впредвид тези работи, не на последно място и че е продължавано квалифицирано изнасилване по ал. 3 - мисля, че, макар и да не съм чел мотивите , е налице ал. 4, т. 4.
В едно от средставата за масово осведомяване (чак ме е срам да го напиша ) ставаше ясно, че и прокуратурата затова претендира - ал. 4 - без съмнение - на основание т. 4.
Но пък, наистина, щом може да се слиза от 4-ия етаж (под влияние на хубави преживявания, сигурно) направо през терасата - нито опит за самоубийство има, още по-малко пък тежък случай. Да не забравяме, че е декларирано, че всичко е доброволно.
Вероятно, Поли, виждаш, че съм пуснал именно аз темата. От първия ми пост е видно, че не съм чел делото, още по-малко решението на ВКС (иначе нямаше да има нужда да питам, все пак). Причината за това не е, че ме мързи. Така че некоретен е изразът "дори не си си направил труда да прочетеш мотивите". Причината е дооооста по-тривиална и проста... нямам Апис и Сиела и не мога да намеря решението. Това обяснява и въпроса с това за какво точно са признати за виновни.
Относно опресняването на знанията по т. 8, 18, 88, 108 и т.н. - не ме затруднява, но нямам необходимост да го правя, тъй че ще Ви помоля да не ме съветвате кое да опреснявам и кое не, че някак си ми е несериозно...
И за втори и последен път - нямам навика да правя нелепи намеци, инсинуации и подобни на тях. За сметка на това Вие, Поли, се постарайте да бъдете малко по-балансирана в изказванията си и предлаганите оценки (особено когато не сте запозната - както мъдро ме съветвате ).
Потърпевшата е изнасилвана 20 дни и е била пребивана, и, доколкото зная, държана в някои случени заключена в килер. Като се имат впредвид тези работи, не на последно място и че е продължавано квалифицирано изнасилване по ал. 3 - мисля, че, макар и да не съм чел мотивите , е налице ал. 4, т. 4.
В едно от средставата за масово осведомяване (чак ме е срам да го напиша ) ставаше ясно, че и прокуратурата затова претендира - ал. 4 - без съмнение - на основание т. 4.
Но пък, наистина, щом може да се слиза от 4-ия етаж (под влияние на хубави преживявания, сигурно) направо през терасата - нито опит за самоубийство има, още по-малко пък тежък случай. Да не забравяме, че е декларирано, че всичко е доброволно.
- magistrat1988
- Младши потребител
magistrat1988 написа:Разбира се, че няма да Ви разбера погрешно, само това липсваше
Потърпевшата е изнасилвана 20 дни и е била пребивана, и, доколкото зная, държана в някои случени заключена в килер. Като се имат (в) предвид тези работи, не на последно място и че е продължавано квалифицирано изнасилване по ал. 3 - мисля, че, макар и да не съм чел мотивите , е налице ал. 4, т. 4.
За тогава, когато сега ще бъде някога.
Би ми било приятно да си спомните този коментар и да се замислите дали и тогава ще потвърдите това изявление.
Не съм била "небалансирана" - някога ще установите, че съм ви дала добър съвет(не само за чл. 93).
- Гост.
- Старши потребител
Да, случвало се е след години да видя какво съм мислел преди време в писмен вид и да ми стане забавно. В случая обаче трудно може да се каже, че правя някакво изявление. Просто пресичам овреме всеки опит за оценителна дейност по отношение на себе си от всеки, който не може да я извършва - нещо, което ми е принципна позиция в живота.
Естествено не бих оспорил, че най-добре, най-прецизно е човек да се запознае детайлно с това, за което говори. Просто по-ребро, един вид, го каза, Поли.
П. П. Аз харесвам хората да имат добро самочувствие, така че оценявам положително преценката, която сама си дала на съвета си
Естествено не бих оспорил, че най-добре, най-прецизно е човек да се запознае детайлно с това, за което говори. Просто по-ребро, един вид, го каза, Поли.
П. П. Аз харесвам хората да имат добро самочувствие, така че оценявам положително преценката, която сама си дала на съвета си
- magistrat1988
- Младши потребител
знам много добре какво означава "ноторно известно". Благодаря,все пак,че ни осведомихте.Не знам какво ще стане,ако ви нямаше в този форум,за да давате мнения,къде трябва и къде не.В България, колежке,за съжаление, жертвите на престъпления са най-онеправдани.Доколкото си спомням от мотивите,тези двамата, които така смело защитавате,при все,че и вие не знаете какъв е бил конкретният случай,дори са намерили клиент за момичето и после са я пребили,тъй като тя отказала и заради нея загубили сто лева.Но това явно е отбягнало от безпристрастния Ви поглед!
- judex
- Младши потребител
Обвиненията срещу двамата подсъдими са били следните:
1. за отвличане с цел предоставяне за развратни действия, като лицето не е навършило 18 години, било е предоставено за развратни действия и целта е била предоставяне за развратни действия извън страната - престъпление по чл. 156 ал. 2 т. 1, 2 и 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 от НК;
2. за изнасилване при условията на продължавано престъпление, на ненавършила 18 години, с цел въвличане на пострадалата в развратни действия, с последвал опит за самоубийство и представляващо особено тежък случай - престъпление по чл. 152 ал. 4 т. 4 във вр. с ал. 3 т. 3 и 4 във вр. с ал. 2 т. 1 във вр. с ал. 1 т. 2 във вр. с чл. 26 от НК;
3. за противозаконно лишаване от свобода на непълнолетно лице, продължило повече от две денонощия - престъпление по чл. 142а ал. 4 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 от НК.
В съдебно заседание пред първата инстанция прокурорът е поддържал обвинението, но не го е поддържал в частта относно опита за самоубийство (понеже някой тук твърдеше, че пострадалата "се опитала да се самоубие").
Първоинстанционният съд с присъда от 06.03.2009 г. е признал подсъдимите за виновни в следните престъпления:
1. Изнасилване на ненавършила 18 години с цел въвличане на пострадалата в развратни действия - престъпление по чл. 152 ал. 3 т. 4 във вр. с ал. 2 т. 1 във вр. с ал. 1 т. 2 от НК. За това престъпление наказанието е от 3 до 15 години лишаване от свобода. Съдът е наложил на двамата подсъдими наказания под средния размер - 7 години лишаване от свобода.
2. Противозаконно лишаване от свобода на непълнолетно лице, продължило повече от две денонощия - престъпление по чл. 142а ал. 4 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 от НК. За това престъпление наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години. СКъдът е наложил на двамата подсъдими наказания в минималния размер - 3 години лишаване от свобода.
Съдът е оправдал подсъдимите в частта относно опита за самоубийство - чл. 152 ал. 3 т. 3 от НК, и квалификацията на деянието като особено тежък случай - чл. 152 ал. 4 т. 4 от НК.
Съдът е оправдал подсъдимите и по обвинението в отвличане с цел предоставяне за развратни действия - престъпление по чл. 156 ал. 2 т. 1, 2 и 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 от НК.
Присъдата е била обжалвана от подсъдимите и протестирана от прокурора. С решение на Варненския апелативен съд от 05.06.2009 г. присъдата е била потвърдена изцяло.
Решението на ВАпС е било обжалвано от подсъдимите. С решение от 12.11.2009 г. по Наказателно дело № 440/2009 г. ВКС е оставил в сила решението на апелативния съд.
Присъдата е приведена в изпълнение.
1. за отвличане с цел предоставяне за развратни действия, като лицето не е навършило 18 години, било е предоставено за развратни действия и целта е била предоставяне за развратни действия извън страната - престъпление по чл. 156 ал. 2 т. 1, 2 и 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 от НК;
2. за изнасилване при условията на продължавано престъпление, на ненавършила 18 години, с цел въвличане на пострадалата в развратни действия, с последвал опит за самоубийство и представляващо особено тежък случай - престъпление по чл. 152 ал. 4 т. 4 във вр. с ал. 3 т. 3 и 4 във вр. с ал. 2 т. 1 във вр. с ал. 1 т. 2 във вр. с чл. 26 от НК;
3. за противозаконно лишаване от свобода на непълнолетно лице, продължило повече от две денонощия - престъпление по чл. 142а ал. 4 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 от НК.
В съдебно заседание пред първата инстанция прокурорът е поддържал обвинението, но не го е поддържал в частта относно опита за самоубийство (понеже някой тук твърдеше, че пострадалата "се опитала да се самоубие").
Първоинстанционният съд с присъда от 06.03.2009 г. е признал подсъдимите за виновни в следните престъпления:
1. Изнасилване на ненавършила 18 години с цел въвличане на пострадалата в развратни действия - престъпление по чл. 152 ал. 3 т. 4 във вр. с ал. 2 т. 1 във вр. с ал. 1 т. 2 от НК. За това престъпление наказанието е от 3 до 15 години лишаване от свобода. Съдът е наложил на двамата подсъдими наказания под средния размер - 7 години лишаване от свобода.
2. Противозаконно лишаване от свобода на непълнолетно лице, продължило повече от две денонощия - престъпление по чл. 142а ал. 4 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 от НК. За това престъпление наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години. СКъдът е наложил на двамата подсъдими наказания в минималния размер - 3 години лишаване от свобода.
Съдът е оправдал подсъдимите в частта относно опита за самоубийство - чл. 152 ал. 3 т. 3 от НК, и квалификацията на деянието като особено тежък случай - чл. 152 ал. 4 т. 4 от НК.
Съдът е оправдал подсъдимите и по обвинението в отвличане с цел предоставяне за развратни действия - престъпление по чл. 156 ал. 2 т. 1, 2 и 3 във вр. с ал. 1 във вр. с чл. 20 ал. 2 от НК.
Присъдата е била обжалвана от подсъдимите и протестирана от прокурора. С решение на Варненския апелативен съд от 05.06.2009 г. присъдата е била потвърдена изцяло.
Решението на ВАпС е било обжалвано от подсъдимите. С решение от 12.11.2009 г. по Наказателно дело № 440/2009 г. ВКС е оставил в сила решението на апелативния съд.
Присъдата е приведена в изпълнение.
- system
- Активен потребител
-
magistrat1988 написа: .... След това на 6. 03. 2009 година Шуменският ОС ги осъди на по (по някакви нелогични причини) 7 (?!) години лишаване от свобода.
Надявам се сам да откриеш логиката, прочитайки мотивите към потвърдените от ВКС присъди.
-
57 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|