- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
колко трудов стаж за платен отпуск по майчинство?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
колко трудов стаж за платен отпуск по майчинство?
Здравейте приятели!
Искам да ви помоля за отговор на следните въпроси.Предварително ви благодаря!
-момиче,което е здравноосигурено и е с непрекъснати здравноосигурителни права е бременно.Работило е 3 месеца ( декември 2010,януари и февруари 2011 г) на трудов договор и е осигурявано на 285 лв.След това тр.договор е прекратен по взаимно съгласие.От 01.03.2011 г е назначено за 6 месеца също на 285 лв.(в новата фирма лицето ще работи до датата на термина-октомври 2011 ).Въпросът ми е колко месеца трудов стаж назад връщат,за да може лицето да получава платен отпуск по майчинство?Каква сума ще получава лицето и за какъв период?
Искам да ви помоля за отговор на следните въпроси.Предварително ви благодаря!
-момиче,което е здравноосигурено и е с непрекъснати здравноосигурителни права е бременно.Работило е 3 месеца ( декември 2010,януари и февруари 2011 г) на трудов договор и е осигурявано на 285 лв.След това тр.договор е прекратен по взаимно съгласие.От 01.03.2011 г е назначено за 6 месеца също на 285 лв.(в новата фирма лицето ще работи до датата на термина-октомври 2011 ).Въпросът ми е колко месеца трудов стаж назад връщат,за да може лицето да получава платен отпуск по майчинство?Каква сума ще получава лицето и за какъв период?
- safai84
- Нов потребител
Re: запитване
Една година осигурителен стаж, за да придобие правото на обезщетения за бременност и раждане (без значение дали е прекъснат или не) и доходите за 18 месеца (последователни), предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане за изчисляване размера на обезщетението. За месеците, в които не е осигурявана за бременност и раждане, но има 12 месеца осигурителен стаж, се взима нулев доход.
- dessys
- Потребител
Сега видях, че бременната няма да има 12 месеца осигурителен стаж към датата на болничния за 45 дни преди раждане. В случая изплащането на обезщетението се отлага до тогава, до когато бъдат придобити тези 12 месеца т.е. няма да получава обезщетение няколко месеца. По време на отпуск за бременност и раждане също се придобива осигурителен стаж (чл. 9, ал. 2, т. 2 КСО) и когато стане 12 месеца, ще започне изплащането на обезщетението до края на ползване на отпуска.
- dessys
- Потребител
safai84 написа: От 01.03.2011 г е назначено за 6 месеца също на 285 лв.(в новата фирма лицето ще работи до датата на термина-октомври 2011)
Ако трудовият договор е прекратен преди да е започнало ползването на отпуска за бременност и раждане, няма как лицето да е в отпуск, ерго - няма да "тече" осигурителен стаж по времето на майчинството.
Само лице, на което трудовият договор не е прекратен може да ползва отпуск.
- rts
- Активен потребител
Ако договорът се прекрати пак има виариант да получава обезщетение - ако има 9 месеца осигурителен стаж (а тя ще ги има към датата на прекратяване) и се запише в бюрото по труда за минимум 4 месеца (които ще и се зачетат за трудов и осигурителен стаж).
Последна промяна dessys на 11 Мар 2011, 15:40, променена общо 1 път
- dessys
- Потребител
Десис, не ме четеш, май. Ако лицето не е в трудово правоотношение, няма кой да му даде отпуск за отглеждане на дете. Осигурителният стаж от борсата няма как да се ползва за отпуск, защото борсата не е работодател.
- rts
- Активен потребител
Лицето има право на майчинство. Времето, през което то /лицето/ получава обезщетение от борсата се зачита за трудов и осигурителен стаж. Сумите, които му биват изплащани се взимат в предвид при изчисляване размера на обезщетението. След като лицето няма работодател, то поема само (ударението да се чете на О) ангажимента да внася болничните си листове в НОИ. Oсигурителните вноски за държавно обществено осигуряване се внасят от държавата, която играе ролята на осигурител.
В случая: бременната евентуално ще има 9 месеца трудов стаж (ако въобще договорът и се прекратява или пишещият е имал предвид, че 6 месеца ще работи до излизането в болничен). След записване на борсата за 4 месеца ще се събере необходимия осигурителен стаж за придобиване правото на обезщетение за бременност и майчинство. Размерът на обезщетението обаче няма да е задоволителен заради това, че се гледат доходите 18 месеца назад. Т.е. за 6 месеца ще и се вземе нулев доход.
Схемата е изпитана...
В случая: бременната евентуално ще има 9 месеца трудов стаж (ако въобще договорът и се прекратява или пишещият е имал предвид, че 6 месеца ще работи до излизането в болничен). След записване на борсата за 4 месеца ще се събере необходимия осигурителен стаж за придобиване правото на обезщетение за бременност и майчинство. Размерът на обезщетението обаче няма да е задоволителен заради това, че се гледат доходите 18 месеца назад. Т.е. за 6 месеца ще и се вземе нулев доход.
Схемата е изпитана...
- dessys
- Потребител
цитат от КСО:
Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
Когато лицето е регистрирано на борсата като безработно, държавата не го осигурява за фонд "ОЗМ", т.е. не осигурява лицето за риска "бременност и раждане", така, че осигурителният стаж, придобит на борсата важи само при пенсиониране.
Чл. 48а. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
Когато лицето е регистрирано на борсата като безработно, държавата не го осигурява за фонд "ОЗМ", т.е. не осигурява лицето за риска "бременност и раждане", така, че осигурителният стаж, придобит на борсата важи само при пенсиониране.
- rts
- Активен потребител
Re: колко трудов стаж за платен отпуск по майчинство?
Здравейте,
аз съм в подобна ситуация и се опитвам да разбера дали ще имам право на 1 година платен отпуск по майчинство или не, както и в какъв размер ще бъде то.
Ситуацията ми е следната: Имам общо около 8 години трудов стаж, напълно осигурена съм за този период, имам кратки прекъсвания покрай смяната на работодателите. За последните 20 месеца съм осигурена на 2000 лв. Бременна съм началото на 7-ми месец. 6-месечният ми изпитателен срок изтича на 11.04. Днес ми прекратиха договора на основание чл.71/1 от КТ, тъй като договорът ми е изцяло в полза на работодателя. Какво се случва с правото ми на платен отпуск по майчинство?
Моля ако някой има информация по въпроса - да сподели мнение.
Благодаря предварително.
аз съм в подобна ситуация и се опитвам да разбера дали ще имам право на 1 година платен отпуск по майчинство или не, както и в какъв размер ще бъде то.
Ситуацията ми е следната: Имам общо около 8 години трудов стаж, напълно осигурена съм за този период, имам кратки прекъсвания покрай смяната на работодателите. За последните 20 месеца съм осигурена на 2000 лв. Бременна съм началото на 7-ми месец. 6-месечният ми изпитателен срок изтича на 11.04. Днес ми прекратиха договора на основание чл.71/1 от КТ, тъй като договорът ми е изцяло в полза на работодателя. Какво се случва с правото ми на платен отпуск по майчинство?
Моля ако някой има информация по въпроса - да сподели мнение.
Благодаря предварително.
- radost109
- Нов потребител
Ми имате си го правото на отпуск за бременност, раждане и отглеждане на дете до 410-тия (календарен) ден, за след това ще трябва работодател да си намерите (фиктивен). Болничните ще трябва сама да си ги носите в НОИ. Само помислете какъв доход ще имате до излизането ви в 45-дневния болничен, защото този период ще ви бъде включен в базата за изчисляване размера на майчинството.
- dessys
- Потребител
Трябваше да изляза в 45-дневния отпуск преди термина на 7 май.
Днес обаче ми казаха, че ако съм безработна (както де факто съм от днес), то значи не съм осигурена за ОЗМ към момента на излизане в тези 45 дни преди термин, както и към очаквания момент на раждане, респективно нямам право на обезщетение (изобщо, пък камо ли на 90% от среднодневното за 18 месеца назад).
Днес обаче ми казаха, че ако съм безработна (както де факто съм от днес), то значи не съм осигурена за ОЗМ към момента на излизане в тези 45 дни преди термин, както и към очаквания момент на раждане, респективно нямам право на обезщетение (изобщо, пък камо ли на 90% от среднодневното за 18 месеца назад).
- radost109
- Нов потребител
Намерете си някой да ви назначи на фиктивен договор, за да излезете в болнични (но не тези за бременност и раждане), иначе социално майчинство.
- dessys
- Потребител
Не успях да разбера съвета - ок, ако намеря нов работодател, ще ме назначи, но защо болнични, различни от тези за майчинство?
- radost109
- Нов потребител
Включете си лични.
- dessys
- Потребител
Включих си лични.
- radost109
- Нов потребител
Здравейте! В периода - август - октомври 2010 съм работила на трудов договор и ме осигуряваха на 450 лв. След това напуснах и от 01.03.2011 започнах друга работа , като ме осигуряват на 390 лв. Термина ми е на 13 октомври 2011. Въпросът ми е ще ми имам ли право на обезщетения за бременност и раждане? След навършване на 12 месеца осигурителен стаж ли ще придобия това право на обезщетение? За месеците, в които не съм осигурявана за бременност и раждане, но имам 12 месеца осигурителен стаж, не се ли взема минималната работна заплата - 240 лв , а не нулев доход. Някъде пишат минималната работна заплата, другаде - нулев доход.
- stells87
- Нов потребител
След навършване на 12 месеца осигурителен стаж ли ще придобия това право на обезщетение?
Да... Ако това което сте посочили е целия осигурителен стаж, който имате, ако смятам правилно първите 1-2 месеца от майчинството ще достигнете необходимия 12-месечен праг и тогава ще придобиете правото на обезщетение.
- microfinance
- Потребител
За месеците, в които не съм осигурявана за бременност и раждане, но имам 12 месеца осигурителен стаж, не се ли взема минималната работна заплата - 240 лв , а не нулев доход.
Вземат се предвид последните 18 месеца, като за тези месеци, за които не сте осигурена за общо заболяване и майчинство се взема минималната работна заплата 240 лева.
- microfinance
- Потребител
Искам да попитам нещо, което не ми е много ясно. Осигурявам се от 01 август месец 2011 за този риск ( общо заболяване и майчинство) и трябва да имам задължително 12 календарни месеца трудов стаж преди термина. Това значи, че мога да забременея едва ноември месец 2011, така ли е? А какво ще стане ако бременността ми обхване няколко дни и от октомври месец?
- marinela88
- Нов потребител
Това значи, че мога да забременея едва ноември месец 2011, така ли е?
Физиологично погледнато, повечето от факторите, които водят до забременяване, не са свързани с осигурителното право.
А какво ще стане ако бременността ми обхване няколко дни и от октомври месец?
Четете внимателно отговорите по-нагоре, хората са отговорили ясно...
- microfinance
- Потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|