начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точковата

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точковата

Мнениеот insider » 03 Яну 2011, 00:32

Преди въвеждане на точковата система ПЪРВА КРЕМИКОВСКА категория беше 10.5 стаж+ някакъв друг стаж трета категория + възраст 52 години . И въведе Нейков точковата система и трябваше да се направят 100 точки. Сега като отпадна точковата система пак ли е в сила старото положение? Питам понеже съм на 56, имам 12.2 години Първа Кремиковска /3 за 5 години при приравняване/, а имам и десетина години трудов стаж Трета категория. Ще се радвам ако ми отговорите, за което предварително Ви благодаря!
Щастлива Нова Година!
insider
Младши потребител

Re: Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точковата

Мнениеот chima » 04 Яну 2011, 12:08

С промените в КСО стана такава каша за пенсионирането на работещите при първа и втора категория. Изчакайте малко, за да се дадат тълкувания и тогава някой ще Ви отговори.
chima
Потребител

Re: Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точковата

Мнениеот insider » 04 Яну 2011, 16:00

chima написа:С промените в КСО стана такава каша за пенсионирането на работещите при първа и втора категория. Изчакайте малко, за да се дадат тълкувания и тогава някой ще Ви отговори.

Благодаря за отговора!
Ровейки се в нета, KARIERI.bg дава следното талкование, което не ме устройва:
"Съгласно &4, ал.1 от ПЗР на КСО, До 31 декември 2014 г. включително лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд и 15 години при условията на втора категория труд, могат да се пенсионират, ако са навършили 47 години за жените и 52 години за мъжете при първа категория труд и 52 години за жените и 57 години за мъжете при втора категория труд и ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете."

Ако действително точките са в сила за I-ва категория, нямам никакъв шанс :( :cry: Изчислил съм, че събирам 87 точки. Значи ще чакам да навърша 67 години /ако дочакам/ за да получа някъква пенсия. На 56-годишни работа не дават, стари сме били вече. И все пак надеждата умира последна......
insider
Младши потребител

Re: Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точков

Мнениеот alcek » 09 Яну 2012, 17:07

Измина една година от питането на insider,но отговор няма.Толкова ли е голям батака,че един поне не отговори?
Имам 11години 6 месесеца и 9 дни 1-ва категория,7 години 1 месец и 6 дни от 2-ра категория и 12 години 9 месеца и 0 дни 3-та категория труд .Възраст 52 години 4 месеца и 11дни,това е към 21 02 2011г. Едната година на борсата не е включена по-горе.Съкратен съм на 25. 11. 2010г. и до сега съм на борсата.Отпадат ли точките за първа категория труд и мога ли да се пенсионирам?
Последна промяна alcek на 12 Яну 2012, 19:06, променена общо 1 път
alcek
Нов потребител

Re: Пенсиониране при Първа категория след отпадане на точков

Мнениеот tanas » 12 Яну 2012, 16:46

За съжаление точковита система за сега не е отпаднала за І - ва и ІІ - ра категория труд само дето ще се вдигат годините и почти няма да има разлика при пенсионирането нищо, че сте работил в специфични условия и рискове за здравето и живота които не могат да бъдат отстранени но да изчакаме да видим какъв Правилник или Наредба за прилагането ще измъдрят но не очаквам нещо положително да е. :-(
И аз имам 3 год. - І - ва '' а '' категория, 12 год. и 09 мес. - ІІ - ра и към 12 год. - ІІІ - трета категория но както вървят нещата тези поколения които изнасят реформата на пенсионната система точно те няма да могат да се пенсионират а що се отнася не Иван Костов и Иван Нейков я правят такава. Приетият нов чл. 46а от Закона за пенсиите изменен и допълнен 01.март 1996 год. обнародван в Държавен вестник бр.22 от 1996 година когато министър председател беше Жан Виденов а министър на труда и социалната политика беше Минчо Коралски.
Ще чакаме или ще гласуваме през Терминал 1 - 2 както прави подрастващото бъдеще на България та ние сме си още дърти тинеджърчета дето вика един мой познат. :-)
tanas
Младши потребител

Назад към Осигурително право