начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Изпълнение на съдебно решение

Дискусии на тема съдебната власт в България

Изпълнение на съдебно решение

Мнениеот parte_lesa » 14 Юли 2010, 21:21

Уважаеми магистрати, отскоро съм държавен служител и се натъквам на необясним за мен подход при изпълнението на влезли в сила съдебни решения. Съгласно устни указания на Правната дирекция към висшестоящата организация е наложена следната практика: при депозиране на заявление за изплащане на присъдени съдебни разноски с приложено влязло в сила съдебно решение не се дава ход на преписката до представяне на изпълнителен лист. По мое скромно мнение съдебните решения подлежат не само на принудително, но и на доброволно изпълнение. Моля Ви, помогнете ми, аз ли греша?
parte_lesa
Младши потребител

Re: Изпълнение на съдебно решение

Мнениеот kalahan2008 » 14 Юли 2010, 21:55

Чл. 519. (1) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2010 г.) Не се допуска изпълнение на парични вземания срещу държавни учреждения и общини.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 13 от 2010 г.) Паричните вземания срещу държавни учреждения и общини се изплащат от предвидения за това кредит по бюджета им. За тази цел изпълнителният лист се предявява на финансовия орган на съответното учреждение. Ако няма кредит, висшестоящото учреждение предприема необходимите мерки, за да се предвиди такъв най-късно в следващия бюджет.

Мисля, че се презастраховат :D
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Изпълнение на съдебно решение

Мнениеот parte_lesa » 14 Юли 2010, 22:58

Уважаеми Калахан, в интерес на истината точно тази разпоредба ми беше посочена неофициално, но аз не намерих в нея нужния ми аргумент. Притеснява ме чл. 304 АПК и споделих това си притеснение, но ми отговориха, че няма нищо общо.
Благодаря Ви за отзивчивостта.
parte_lesa
Младши потребител

Назад към Съдебна власт