начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Предложения за изменение на НПК

Дискусии и предложения по проекти за закони

Предложения за изменение на НПК

Мнениеот kenn4o » 07 Ное 2009, 20:47

Колеги, случайно да знае някой от вас за дискутираните предложения за промените в НПК? За какви промениш става въпрос?
kenn4o
Потребител

Re: Предложения за изменение на НПК

Мнениеот marek972 » 07 Ное 2009, 21:30

в общи линии са тези ...

http://www.justice.government.bg/new/Pa ... ntid=25816
marek972
Потребител

Мнениеот marek972 » 30 Ное 2009, 15:17

marek972
Потребител

Мнениеот sokrat » 03 Дек 2009, 21:41

Така чаканите промени в НПК се оказаха буря в чаша вода.Отново по никакъв начин не се разтоварват разследващите полицаи от прекалената формалност на процеса.Напротив даже се затруднява работата им още повече.Пример-възможността разследващите полицаи да се явяват като свидетели в съда по делата,които са водили.На кого е нужно това,като и сега не е проблем да се призоват другите служители на полицията,които са били на огледа или претърсването.Честно казано изобщо не съм наясно какво целят с тази промяна,освен това че ще трябва да си губим по половин ден ,за да свидетелстваме.Не е премахната фигурата на поемните лица.Остава разпита пред съдия,също така прекалената формалност при повдигане на обвинение.Стария вариант отпреди април 2006 г беше много по-удачен-обвинението и разпита са в един протокол.Също така по отношение на промените в НК отново остава чл.343,ал.1,буква"А".За мен това деяние трябва незабавно да се декриминализира.Според този текст всеки шофьор е потенциален престъпник.Да не говорим че не може да счупиш фара на колата на някоя мутра и това да е пръстъпление,а ако потрошиш изцяло колата на някой обикновен човек да не е престъпление.Освен това много често образуваме дела срещу шофьори поради причина,че управляваните от тях автомобили са лизингови.И в 100 процента от случаите тези дела се прекратяват.Излишно хабене на време,енергия и най-вече нерви.
sokrat
Младши потребител

Мнениеот Star_doznatel » 04 Дек 2009, 07:45

Цели се заетост/щатове/доходи за юристи и основание за съществуване на юридически факултет към всеки ВУЗ
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот dino6506 » 08 Дек 2009, 01:06

:? може би ... но по ми се вярва да не могат да се разберат нещо - хем им се иска ... хем пък е неудобно :roll:
§§§ вместо неизяснени гимнастики с разпити в СЗ , май и преди си говорехме че е редно/като по филмите/ полицейския доклад да е доказателствено средство - със засилена отговорност на съставителя/за невярни данни и т.п./ -/ :mrgreen: малеей що полицай ще затъне/
от друга страна може само с копи пейст да пренесат члена за предварителната проверка от закона дето беше преди 2000г./втората алинея стига - чл.191 ал.2 - по памет.../ - иии всичко ще е ОК.
НО има и друго - от ефективен процесуален закон кой ще спечели ?!!!....:
- със сигурност не тия дето ще бъдат съдени / става ясно че вече ще има и бивши депутати министри и др."наши хора" / а те сегашните стават след години бивши ...
- прокуратурата ще се позадръсти - там това си е традиция ,
- съда ще се понатовари още - и там са свикнали
- ще се натовари най вече редовия и началнически полицейския състав - към тях в такъв случай ще има нови изисквания / за обективност например - ужас :mrgreen: /
- ще се облекчи ЕВЕНТУАЛНО само разследването - що пък да го правим , те и без туй търпят/де ще идат/.... търпяли са и ще търпят още своята "независимост" .... докато поотмине кризата :evil:
е просто ме е яд че "реформата" не става "бързо и яростно" , както ми се е искало .... но пък те , хубавите неща ставали баавно :wink:
все си мисля че има политическа воля , а сега има и политическа възможност /нямам илюзии и пристрастия! но все пак политическата отговорност сега има ясен адресат - няма "коалиционно размиване".../
така де - ще ми се да съм оптимист :oops:
Последна промяна dino6506 на 30 Дек 2009, 23:38, променена общо 1 път
dino6506
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 11 Дек 2009, 14:56

"може би ... но по ми се вярва да не могат да се разберат нещо - хем им се иска ... хем пък е неудобно ...."
Могат, могат и не им е неудобно. Много добре се разбират. Даже са се разбрали ... ако съдя по предлаганите законодателни промени. А относно "...полицейския доклад да е доказателствено средство - със засилена отговорност на съставителя/за невярни данни и т.п./ -/ малеей що полицай ще затъне/....." Не се притеснявай. След като това, което го твърди пред прокурор ще трябва да го твърди и в съда .... бързо ще си седне на Д-то
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот dino6506 » 12 Дек 2009, 19:29

така де - ще ми се да съм оптимист :arrow:
dino6506
Потребител

Мнениеот marek972 » 16 Дек 2009, 19:23

от днешния "Сега"

Депутатите излизат във ваканция с 50 висящи законопроекта

. ...Основната част от висящите закони обаче ще бъде оставена за догодина, тъй като депутатите се готвят да излязат в дълга коледна ваканция. Сред тях има доста важни - като промените в НК и в НПК, които ГЕРБ обеща да подготви спешно, за да ускори наказателните процеси и да премахне пречките пред разследващите. Поправките минаха на 1-во четене в правна и вътрешна комисия, но едва ли трите оставащи работни дни ще стигнат за окончателното им приемане. Очаква се работата по тях да започне веднага след празниците, за да могат да влязат в сила преди поредната мисия на европейските експерти у нас през януари ...

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000201
marek972
Потребител

Мнениеот dino6506 » 16 Дек 2009, 22:10

при такива важни законопроекти , по добре е депутатите да бързат бавно - наистина е възможно и докато почиват да "изчистят" идеите за промени - като ще се променя нещо , поне да е за по дълго - може и да се замислим за местоизвършването на интелектуална дейност и местоработата на депутати и др. работещи с главите си. Мисля че е важен резултата - ще почакаме още малко.
dino6506 написа:така де - ще ми се да съм оптимист :arrow:
dino6506
Потребител

Мнениеот batko » 01 Фев 2010, 22:33

Долното мнение по погрешка го написах в друга тема и се извинявам на тези които го четат за втори път.
Да плача ли, да се смея ли.
Да се декриминализира пил - карал. Не е ли по добре да им се завиши наказателната отговорност. Например наказанието да стане от 1 до 3 години. Така няма да има пробация и при повторно пиене - марш в затвора.
Оправдание е, че прокуратурата не смогвала да се справи поради наличието на много такива дела. Смехориии. Тези дела се "появиха" преди години и тогава в прокуратурата при щат 8 човека в голям окръжен град имаше супер успеваемост. Падаха се средно по 1200 дела и преписки на човек годишно. Тук включвам и влизания по дела - свои и чужди, ходене при следователите за стиковане на работата и пак се справяхме. Сега щатът е три и повече пъти и реват, че имали много работа. Нямам думи.
Приеха да се приключват делата със споразумение или съкратено. Вместо да се пишат актове, първата приказка на прокурора е "Няма ли да се споразумеем" при съгласие втората - "Напиши споразумението". Като влезе делото в съда първата приказка е "Няма ли да има споразумение или съкратено", втората е "дайте го на дискета, флашка, диск." Да не казвам, че така се провеждат и разпити на свидетели. Вместо да се разпита свидетеля се прави копи пейст и разпита пред съдия е готов. Браво.
Я политиците да кажат кой от тяхната партия или техен близък са го хванали да кара пиян като кирка натоварил два кубика крадени дърва?
Истината е, че проблемът на прокуратурата е в хората, с които работят. Разкараха следствието и хвърлиха тежки и сложни дела да се разследват от прясно завършили дознатели или такива с малко опит. И при разследването се правят грешки, грешки и грешки. Няма лошо, ама ако обвиняемият забие краката и не иска споразумение или съкратено, тогава става проблем.
Ами другата смехория - запасен защитник. Ха, че аз може да искам да ме защитава адвоката Х и само той. Не ща адвоката У, дето е пред пенсия и кодекса му е първото издание от 68г. Не искам и адвоката Z дето е завършил вчера и според него ВКС нищо не разбира.... И какво пречи ако основният защитник има ангажимент да се разбере с резервния и той да не може да се яви по делото? Викам да има поне 5 запасни защитника. Някъде практикуват по следния начин: първи път - отлагане , втори път - отлагане и на третия се назначава служебен защитник и това е. Явно някой не може да приеме, че някои адвокати имат повече работа от други и са търсени от хората, а техните протежета гладуват.
Искат да се увеличи наказателната отговорност за престъпления, извършени срещу полицаи. Ок съгласен, ама нека и обратното да стане. И нека да се върне военна прокуратура, че то сега тези, които разследват полицаите утре работят с тях по други дела. Как да ги дадат на съд?
Съкратеното било лошо, споразумението било лошо, че наказанията били ниски. Ами тогава защо ги изполвате, господа ? Ето ви идея: Имаме извършител на каквото и да е престъпление. На извършителя се дава възможност да сключи споразумение с прокуратурата преди да се проведе разследване само и въз основа на данните по полицейската преписка. Наказанието в този случай е примерно задължително под минимума предвиден в закона. Споразумението да се одобрява задължително от съда, освен ако договореното наказание е прекалено занижено. Пести се време и пари. Всички са доволни. При второ подобно престъпление, даже още по-добре при извършването на второ умишлено престъпление, да не може да се сключва споразумение. /може да мине на съкратено/ Продължаваме. Лицето е отказало сключването на споразумение и е проведено разследване. Преди делото да се внесе в съда на бъдещия подсъдим му се предлага да се мине на съкратено. Наказанието в тези случаи да не може да бъде под предвиденото в закона, а да е между минимума и средния размер на предвиденото в закона наказание. Ако не иска - съставя се протокол - делото на съд и да се гледа по общия ред. Влезе ли делото в съда няма вече искам съкратено или споразумение - само общ характер. Да е мислил. Както и при споразумението - правото на съкратено съдебно следствие да се ползва само веднъж. И понеже има всякакви изроди - ползваш ли веднъж съкратено или споразумение това е. Третият път и всички следващи само по общия ред.
И за да облекчим работата на прокурорите - за повечко престъпления да се работят само ако имат подадена жалба от пострадалия.
batko
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 02 Фев 2010, 07:45

... и ако може жалбата да струва поне 4.99 , за да спрем хилядите тсигански такива :wink:
проблемът при алкохолите е, че изобщо не трябва да се води разследване, а като по цял свят ... още махмурлия и пред съдия ...
marek972
Потребител

Мнениеот marek972 » 02 Фев 2010, 21:37

marek972
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 27 Фев 2010, 20:14

Висшият адвокатски съвет ще направи всичко необходимо да се предотврати приемането на промените на Наказателно процесуалния кодекс.

Според адвокатите, те ще доведат до осъждането на невинни граждани в името на популизма, съобщи БНР.

На годишното си общо събрание, адвокатите приеха специално обръщение до Народното събрание, в което остро възразяват срещу обсъжданите промени в Наказателно - процесуалния кодекс.

Според адвокатите ограничаването на правата на защита е основна тенденция в готвените промени. Адвокатите предупреждават депутатите, че проектът крие опасностите в този му вид и води до негативни законодателни и политически последици.
...

27.02.2010, Адвокати скочиха срещу промените в НПК
http://news.ibox.bg/news/id_1930091883

Висшият адвокатски съвет се обяви против промените в НПК

... "В становището на Висшия адвокатски съвет се сочи, че основна тенденция в законопроекта е ограничаване правото на гражданите на защита. Проектът предлага да отпадне задължителното участие на защитник пред Върховния касационен съд. Създава се възможност за постановяване на осъдителна присъда въз основата на тайни доказателства", посочи председателят на Висшия адвокатски съвет. Според Доковска промените в НПК целят да се засили репресивната мощ на държавата за сметка на правото на защита. "Възниква сериозна опасност от множество дела за отговорността на държавата и осъдителни решения на Съда по правата на човека в Страсбург", добави още Доковска. ...

27 февруари 2010
http://www.cross-bg.net//balgariya/88/1104233
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот dino6506 » 28 Фев 2010, 23:09

нали за НПК а не за НК говорихме ....
та тогава - наистина , дори и "доброто" връщане на предварителната проверка , ако не е направено читаво , може да доведе до още по размита граница между процесуални и оперативни дейности. Не че някой прави разлика и сега .... Не е направена ясна диференциация на функции и отговорности - пак ще е хаос в предварителното производство ... :evil:
dino6506
Потребител

Мнениеот dino6506 » 09 Мар 2010, 22:09

и кво стана върнаха проекта и той се отечеее ... бива да се пипа внимателно , но май забравиха за приоритетие .... кво стана и във форума ли спря да се говори за ефективен процес - май наистина хем... хемм...
моето мнение продължава да е че процесуалния закон следва да е по принципа "... НЕ РАБОТИ МНОГО, а РАБОТИ ЕФЕКТИВНО !...." /е от доктор Хаус май го копнах.../
обори ме бе "стар дознател" /едва ли си по стар от мен :lol: / темата не заслужава да зелезе ....
Последна промяна dino6506 на 10 Мар 2010, 21:46, променена общо 1 път
dino6506
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 10 Мар 2010, 08:02

"... НЕ РАБОТИ МНОГО, а РАБОТИ ЕФЕКТИВНО !...." / - Абсолютно съгласен. Игра с едно докосване на топката - му викам аз. А в системата съм от 82-ра. Тогава бях на 24 ....
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот kenn4o » 25 Мар 2010, 00:17

Какво стана с новия НПК, мина ли вече на второ четене? Първото беше на 27.01.2010г.
kenn4o
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 25 Мар 2010, 09:50

Депутатите ще разгледат промените в НПК...

Народното събрание ще гледа на второ четене промените в Наказателно процесуалния кодекс.
Една от идеите е разследванията на ОЛАФ да бъдат приемани за доказателства в съда.
Предлага се полицаите да участват в разследванията на престъпления, а СРС-та да са основание за присъди. От адвокатската гилдия предупредиха, че промените ще ограничат правото на гражданите на защита. ...

25 март 2010, 07:43
http://www.cross-bg.net//balgariya/88/1111161
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот dizhel » 25 Мар 2010, 22:10

Дайте някой линк да ги прочетем тия промени. В сайта на НС има само общи приказки.
dizhel
Потребител

Следваща

Назад към Обсъждане на законопроекти