- Дата и час: 20 Ное 2024, 15:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба на ЕТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Продажба на ЕТ
Чудя се дали при продажба на ЕТ с неплатени осигуровки на собственика, купувача получава ЕТ-то с тези задължения или те са лични и остават дължими от предишния собственик?
- blumenthal
- Младши потребител
Re: Продажба на ЕТ
Осигуровките на собственика на ЕТ, както и на съдружниците в търговски дружества, са лични задължения, само администрирането им (внасяне, деклариране и др.) се извършва чрез фирмите. От счетоводна гледна точка това са разчети, а не задължения на фирмите.
- tsolova
- Младши потребител
Аз пак нещо неразбрах.Някъде в учебниците по търговско бях прочел ,че тези задължения се поемат солидарно,но май беше за търговските дружества
- blumenthal
- Младши потребител
Това се отнася само до акцизи, мита и ДДС - солидарната отговорност. Преките данъци (ЗДДФЛ) и осигуровките не се "продават".
Вие все едно питате "мога ли да си продам правото на държавна пенсия"
Вие все едно питате "мога ли да си продам правото на държавна пенсия"
- prnedev
- Активен потребител
blumenthal написа:Аз пак нещо неразбрах.Някъде в учебниците по търговско бях прочел ,че тези задължения се поемат солидарно,но май беше за търговските дружества
Важи за всички търговци, но само за онези задължения, които се смятат за част от търговското предприятие - защото търговецът физическо лице, за разлика от търговските дружества, има и права и задължения като "обикновено" физическо лице. Та осигурителните вноски се броят за такива, независимо, че доходът, заради който се дължат, е от търговска дейност.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
"Важи за всички търговци, но само за онези задължения, които се смятат за част от търговското предприятие" ,но осигуровките са лични задължения т.е приобритателя не е солидарно задължен.
- blumenthal
- Младши потребител
Благодаря за отговорите много ми помогнахте.
- blumenthal
- Младши потребител
Тук изниква още един въпрос... дали ако след подаването на декларация/уведомление по чл.77 ДОПК към НАП, изпратят към АВ информация, че ЕТ-то има задължения, може да ми бъде отказано прехвърляне и заличаване? Според мен не би трябвало, защото прехвърлям самото предприятие, а задълженията си остават за търговеца - физическо лице. Имам предвид задължения към НОИ, не данъчни.
- blumenthal
- Младши потребител
Защо не купиш само активите на този Едноличен търговец ? (ако само НОИ са му задълженията )
- p_dyan
- Потребител
Продажбата на активите е най-простият вариат, обаче може да бъде и много неизгодна в данъчно отношение, в сравнение с прехвърлянето:
Чл. 33 (11) (Предишна ал. 10 - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход при прехвърляне на предприятието на едноличния търговец със заличаване на едноличния търговец е положителната разлика между определената с договора продажна цена и собствения капитал на предприятието.
Чл. 33 (11) (Предишна ал. 10 - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход при прехвърляне на предприятието на едноличния търговец със заличаване на едноличния търговец е положителната разлика между определената с договора продажна цена и собствения капитал на предприятието.
- tsolova
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|