начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

Продажба на ЕТ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на ЕТ

Мнениеот blumenthal » 08 Дек 2009, 15:26

Чудя се дали при продажба на ЕТ с неплатени осигуровки на собственика, купувача получава ЕТ-то с тези задължения или те са лични и остават дължими от предишния собственик? :?
blumenthal
Младши потребител

Re: Продажба на ЕТ

Мнениеот tsolova » 10 Дек 2009, 15:43

Осигуровките на собственика на ЕТ, както и на съдружниците в търговски дружества, са лични задължения, само администрирането им (внасяне, деклариране и др.) се извършва чрез фирмите. От счетоводна гледна точка това са разчети, а не задължения на фирмите.
tsolova
Младши потребител

Мнениеот blumenthal » 11 Дек 2009, 13:17

Аз пак нещо неразбрах.Някъде в учебниците по търговско бях прочел ,че тези задължения се поемат солидарно,но май беше за търговските дружества :oops:
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 11 Дек 2009, 14:15

Това се отнася само до акцизи, мита и ДДС - солидарната отговорност. Преките данъци (ЗДДФЛ) и осигуровките не се "продават".
Вие все едно питате "мога ли да си продам правото на държавна пенсия"
prnedev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 11 Дек 2009, 14:38

blumenthal написа:Аз пак нещо неразбрах.Някъде в учебниците по търговско бях прочел ,че тези задължения се поемат солидарно,но май беше за търговските дружества :oops:

Важи за всички търговци, но само за онези задължения, които се смятат за част от търговското предприятие - защото търговецът физическо лице, за разлика от търговските дружества, има и права и задължения като "обикновено" физическо лице. Та осигурителните вноски се броят за такива, независимо, че доходът, заради който се дължат, е от търговска дейност.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот blumenthal » 11 Дек 2009, 15:46

"Важи за всички търговци, но само за онези задължения, които се смятат за част от търговското предприятие" ,но осигуровките са лични задължения т.е приобритателя не е солидарно задължен. :oops:
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот portokal » 11 Дек 2009, 15:47

Да.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот blumenthal » 11 Дек 2009, 16:00

Благодаря за отговорите много ми помогнахте. :D
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот blumenthal » 11 Дек 2009, 16:55

Тук изниква още един въпрос... дали ако след подаването на декларация/уведомление по чл.77 ДОПК към НАП, изпратят към АВ информация, че ЕТ-то има задължения, може да ми бъде отказано прехвърляне и заличаване? Според мен не би трябвало, защото прехвърлям самото предприятие, а задълженията си остават за търговеца - физическо лице. Имам предвид задължения към НОИ, не данъчни.
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 14 Дек 2009, 19:17

Защо не купиш само активите на този Едноличен търговец ? (ако само НОИ са му задълженията )
p_dyan
Потребител

Мнениеот tsolova » 15 Дек 2009, 14:44

Продажбата на активите е най-простият вариат, обаче може да бъде и много неизгодна в данъчно отношение, в сравнение с прехвърлянето:
Чл. 33 (11) (Предишна ал. 10 - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Облагаемият доход при прехвърляне на предприятието на едноличния търговец със заличаване на едноличния търговец е положителната разлика между определената с договора продажна цена и собствения капитал на предприятието.
tsolova
Младши потребител

Назад към Данъчно право