начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

Данък на МПС

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък на МПС

Мнениеот prottos » 18 Сеп 2009, 20:43

искам да попитам каква е санкцията за НЕдеклариране на придобито МПС тип лека кола с цел избягване плащане на данък и също така какъв е срока за подаване на декларацията
prottos
Младши потребител

Re: Данък на МПС

Мнениеот frontmen » 23 Сеп 2009, 14:41

срок: 2 месеца от придобиване

санкция: за физически лица - от 20 до 200 лв.; за юридически лица и еднолични търговци - от 100 до 500 лв.
frontmen
Потребител

Мнениеот m_polly » 04 Дек 2009, 18:04

А давността 2г ли е както пише в ЗАНН, или 5 - по ДОПК?
m_polly
Потребител

Мнениеот nasko_69 » 05 Дек 2009, 20:24

по ЗАНН е
nasko_69
Младши потребител

Мнениеот nikoafg » 10 Дек 2009, 20:39

Интересно,на какво би се позовал закона ако купя едно МПС с договор за ПП но не го пререгистрирам в КАТ, примерно 1година и няколко месеца.А след това, преди да го продам му сменя талоните ,.и го продам на някого,а той го регистрира в общината но от цялата галимация е минало 2години?Някой може да каже а данъка пред нотариус (не всички го изискват) и кво' мдаа селски хитрини но явно деистват.Явно нещо куца :?: демек,хем виновен а не наказан типично по български защо трябва когато изтекат 2години да се опрощават нечий глоби :shock:
nikoafg
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 23:56

nikoafg написа:Някой може да каже а данъка пред нотариус (не всички го изискват)

Е тея нотариуси дето "не го изискват" от тях ще си го прибере държавата - нищо не се губи в природата ;) ... не си мислете, че законите са толкова елементарни ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот valentor » 11 Дек 2009, 22:11

тЕА се наричат „необходими нотариуси” ...
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Дек 2009, 23:46

nikoafg написа:Интересно,на какво би се позовал закона ако купя едно МПС с договор за ПП но не го пререгистрирам в КАТ, примерно 1година и няколко месеца.А след това, преди да го продам му сменя талоните ,.и го продам на някого,а той го регистрира в общината но от цялата галимация е минало 2години?Някой може да каже а данъка пред нотариус (не всички го изискват) и кво' мдаа селски хитрини но явно деистват.Явно нещо куца :?: демек,хем виновен а не наказан типично по български защо трябва когато изтекат 2години да се опрощават нечий глоби :shock:

Е да де, няма да ви глобят, но ще ви регистрират колата на ваше име от датата на покупко продабата и пак ще си дължите данъка за периода.
Разликата е, че ще се забавите във времето.
Според вас ако си купите автомобил с договор за ПП на 01.01.2010 и отидете да го регистрирате на 15.02.2010г - от коя дата ще дължите данък? От 01.01.2010г. :D
nikiboy
Потребител

Мнениеот todorst » 09 Яну 2010, 19:52

стува ми се, че въпросът е -да купя на 01.01.2008 г и да регистрирам пред КАТ и общината на 05.01.2010 г. т.е. след 2 години? Защто не пробваш? Регистрация в КАТ без платен данък МПС - нЕма да стане. Отиваш в общината-искаш да платиш за 2010 -ще ти търсят и 2008 и 2009. Като не платиш няма и удостоверението. Опитай с платежно, подробно описано за какво плащаш. Може и да мине за тех.преглед и КАТ И после продай!
todorst
Потребител

Мнениеот birina » 10 Яну 2010, 11:50

Аз искам да запитам за подобна ситуация! Януари месец 2009 година си купих кола, при прехвърлянето момчето от което я купих представи бележка за платен данък. Този данък за кой период е бил платен? Предходната годиан или за настоящата? Данъка ми е около 150 лв, а бележката беше за 65 лв. Ако е бил на разсрочено плащане трябвало ли е да плащам нещо или чак вече за тази година?
birina
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 10 Яну 2010, 23:39

Плащате данък само за времето, през което сте собственик на вещта. Т.е. От януари 2009-та нататък. За предишни периоди данъчните да си търсят предишния собственик.
А бележката - щом е предоставена януари 2009-та, вероятно е за 2008-а. Но на самата бележка трябва да пише за какво са дадени тия пари.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот pockooo » 26 Яну 2010, 15:57

Малко да вдигна темата с по-различно питане. Ситуацията е следната - имам автомобил на името на инвалид, като е направено завещание, че след смъртта му, автомобилът става моя собственост ( в завещанието е посочена сумата за мпс-то, която съм изплатил на инвалида). Инвалидът умира, завещанието се отваря и...след три години реших да регистрирам колата на мое име в КАТ. От КАТ ми издадоха голям и малък талон и сега ще ходя в общината за вписване на колата. И тука вече не ми е много ясно коя декларация трябва да попълня ( по чл.32 или чл. 54 от ЗМДТ), съответно дали ще трябва да се плаща глоба в размер 20-200 лв., данък за колата от предишните три години...Дано някой може да хвърли светлина по този казус :D
pockooo
Нов потребител

Назад към Данъчно право