начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

българско гражданство

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

българско гражданство

Мнениеот pravotoenedostuzno » 26 Авг 2009, 01:08

Аз сЪм бЪлгарски гражданин ЕГН 4712016665 ,софийско жителство, а с постояно пребиваване в Сърбия. Имам съпруга и две дъщери ,едната с навършени 18 години а другата с навършени 12 години ,които все още не са български граждани. Какво трябва да прибавя от необходимите документи да бих им узаконил българското гражданство и дали могът да запазят при това и сръбското гражданство. Двойното гражданство по сръбските закони е допуснато.
ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Re: българско гражданство

Мнениеот devilchos » 26 Авг 2009, 01:39

Двойното гражданство по сръбските закони е допуснато

но по българското- не!
devilchos
Потребител

Мнениеот pravotoenedostuzno » 26 Авг 2009, 02:52

Добро утро драги приятелю,
ето твоята правна помощ и тук ми е добре дошла и пак ти благодаря от сърце.
Но едно не ми е ясно да една ''европейска'' България е задржала соц-ком законите да българското гражданство исклјючва всјякое друго гражданство.Значи съпругата ми може да придобие българско гражданство чрез натурализация с доказване на най малко тригодишен брачен стаж с мене т.е.българсият гражданин, а децата ми веднага след доказването на моето отчинство, при положение че се откажат от сръбското.
Благодаря на такав галантен жест, но гражданство придобито на такав начин не е схватлив за моите деца и съпруга. НЯКОГА СЪРБИТЕ ИМАХА СЪЩИЈЯТ ЗАКОН ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ГРАЖДАНСТВО, НО АЗ НЕ СИ ПРОДАДОХ 40 ГОДИНИ СВОЕТО ГРАЖДАНСТВО, ЧАК ПРИ ФАКТА ДА ИМАМ ТОГАВА ВСЕМОГЪЩИЈЯ ПАСПОРТ НА ТОГАВАШНАТА ЈУГОСЛАВИЈА,
Още един пйт благодаря и на тебе и на бйлгарският закон за гражданство

П.С. Моите деца перфектно говорят и пишат и на двата езика родителски, макар че нямат възможност за две гражданства
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 27 Авг 2009, 19:56

Как в България да не е разрешено двойното гражданство?

Не пишете глупости.

Разрешено е двойното гражданство.

Вие на какво основание сте придобил българско гражданство? Преди това без гражданство ли сте бил? Как сте с постоянно пребиваване в Сърбия, като български гражданин ли?

Нещо не разбирам и се оплетох малко с информацията ви.

Ами най-малкото, ако сте от българска народност няма проблеми децата ви също да придобият българско гражданство.

Дайте подробности на какво основание сте го придобил и после вече може да ви посъветват. От кога сте БГ, децата ви тук ли живеят, от кога живеят тук, с какво пребиваване са, майка им също.....
nikiboy
Потребител

Мнениеот pravotoenedostuzno » 27 Авг 2009, 21:47

Драги пријателю nikiboy,
аз съм бългрин и по произход, и по местораждане от двама родителя-българи, ЕГН 471201665, 40 години живея в Сърбия, оженен със сръпкиня по произход и месторождение., запазил сам си българското гражданство и имам постоянно пребиваване в Сърбия лична карта за чужденец с постояно пребиваване с неограничено важене, две дъщери 12 и 18 години само с сръбско гражданство. търсјя съвет как да трите ми най важни същества в живота ми да придобият и българско гражданство а при това да запазят сръбското гражданство.
благодарен от сърце за оправията
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 27 Авг 2009, 23:01

за българско гражданство се кандидатства в Министерство на правосъдието гр. София. http://www.justice.government.bg/new/Pa ... GGFqeGc%3d
погледнете тук и ако имате други въпроси.... заповядайте..питайте.
nikiboy
Потребител

Мнениеот anamariq » 27 Авг 2009, 23:25

Искам просто да изкажа мнение по въпроса за българското гражданство...Реално хора които имат доказан български произход и са на територията на страната ,трябва да са с приоритет ,но техните молби чакат по 4-5 години ,за да бъдат разгледани :?: Това не е нормално толкова време да ти задържат оригиналния акт за раждане !Извинявам се, но всички изисквания на които трябва да се отговори -изследванията, свидетелството за съдимост и документ от прокуратурата ,след 2-3 годишно отлежаване в канцеларията на дирекцията губят своята давност и се обезмисля идеята от която се изхожда в този закон!
''СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТ ВСЯКЪДЕ''
anamariq
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 28 Авг 2009, 17:00

искате ли да ви дам егн-то на един руснак влязъл в БГ преди година две и до дни ще е българин? Знаете как става... какво ни е наред, че давате на гражданство да е?
nikiboy
Потребител

Мнениеот pravotoenedostuzno » 28 Авг 2009, 17:47

драги пријателю nikiboy,
благодаря за изчерпателните отговори и съвет и за сайта на Министерството,само не разбрах нешто за съпругата. Аз като българин, запазил своето гражданство през всичките години на соц-ком Югославия смятам да продължа своят живот с постоянно местоживеене в Сърбия където съпругата ми и аз имаме работа и препитание а аз сам гол като пиштов в Балгарија.гражданството тарсјяза нејя само да би имала български паспорт, заради безвозовия режим за пътуване в ЕС. Въпросът ми е ,може ли да задаржи сръбското си гражданставо и да придобие българсо.
пак покорно благодарен за оправията.
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 28 Авг 2009, 20:10

като вземат децата българско гражданство, и тя ще вземе. В смисъл, ще е по-лесно според мен така, не наведнъж. Още повече едното щом е на 12 - малолетно няма проблеми... ама се бави... години... дочух че около 60 000 молби чакат за проучване и подпис.... поне година две.....
живи здрави да сте, другото става с чакане.
Последна промяна nikiboy на 28 Авг 2009, 22:18, променена общо 1 път
nikiboy
Потребител

Мнениеот anamariq » 28 Авг 2009, 20:49

Да си българин е голяма работа ,беше казал Ангел Марин....Хора тук които са дошли от СССР,преди повече от 22 години и тук живеят учили са в българско училище и тук са хората които обичат -се борят с бюрокрацията и законите ....Нали уж имаше някаква алинея ако си пристигнал преди 1998 год и живееш тук евентуално имаш някакво основание да искаш българско гражданство по натурализация?Или бъркам нещо?
anamariq
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 28 Авг 2009, 22:15

Някакво основание да иска българско гражданство има всеки човек, ако ще и от Танзания, въпроса е на какво законово основание може да стъпи.

Да не ми се разсърди горе господина, но моето лично мнение е, че получаването на българско гражданство от хора, неживеещи в България е голяма грешка, все пак в България има над 30 000 постоянно пребиваващи чужденци, които имат български документи, работят, плащат данъци тук, пазаруват тук и стимулират икономиката поне малко, и те не получават БГ, докато хора като семейството на господина, целящи единствено облаги от гражданството и освен че ще платят 10лв за лична карта друг лев на държавата няма да дадат, получават без проблем БГ. Нищо лично, да не се обидите pravotoenedostuzno , имате си гражданството, българин сте си, искате и децата ви да са българи - но по този начин с тези хватки и недобросъвестни хора стават българи....

anamariq - по-горе бях писал..... цифрата чакащи е 60 000.. аз там съм объркал, sorry. А и в линка на МП пише основанията :D
nikiboy
Потребител

Мнениеот anamariq » 30 Авг 2009, 22:11

Защо са 60 000 молби се пита тук и защо се разглежат молби от 2005 година?Представете си някой който е получил примерно входящ номер миналия месец кога ще му бъде разгледана молбата за получаване на българско гражданство??Голям парадокс не знам няма ли законова рамка- срок в който трябва да ти отговорят от това министерство?Истината е една където има голяма бюрокрация има и голяма корупция няма нищо случайно и няма какво да се учудваме че сме най -корумпирани
anamariq
Младши потребител

Търся Адвокат за съдебен процес срещо ДАБЧ

Мнениеот cikk » 14 Апр 2011, 12:45

Търся Адвокат, да ме представя в Съда срещо не кадърни служител на ДАБЧ . Неговите умишлени действия доведаха до отказ на издаване Българско Гражданство .

Подробности по Email.cikk@lex.bg
Или Skype : office.bg1
cikk
Нов потребител

Re: Търся Адвокат за съдебен процес срещо ДАБЧ

Мнениеот nikiboy » 22 Апр 2011, 08:22

cikk написа:Търся Адвокат, да ме представя в Съда срещо не кадърни служител на ДАБЧ . Неговите умишлени действия доведаха до отказ на издаване Българско Гражданство .

Подробности по Email.cikk@lex.bg
Или Skype : office.bg1

Ееее, ДАБЧ нямат нищо общо с получаване на гражданство. Само ще си изхарчите парите и никой няма да осъдите.
http://www.aba.government.bg/?show=13

За българско гражданство всичко минава през Министерство на правосъдието. Просто нямат допирни точки.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот darknessfairy » 05 Юли 2011, 23:49

МНОГО ХОРА ЧАКАТ БЕЗКРАЙНО ЗА БЬЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ,НО АЗ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ НЕЩО РАЗЛИЧНО -А ИМЕННО " КАК НАЙ БЬРЗО МОГА ДА ИЗГУБЯ ИЛИ ДА МИ СЕ ОТНЕМЕ БЬЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО "ПОНЕЖЕ НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЬМ БЬЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН?
darknessfairy
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 08 Юли 2011, 23:14

darknessfairy написа:МНОГО ХОРА ЧАКАТ БЕЗКРАЙНО ЗА БЬЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО ,НО АЗ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ НЕЩО РАЗЛИЧНО -А ИМЕННО " КАК НАЙ БЬРЗО МОГА ДА ИЗГУБЯ ИЛИ ДА МИ СЕ ОТНЕМЕ БЬЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО "ПОНЕЖЕ НЕ ЖЕЛАЯ ДА СЬМ БЬЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН?

С молба в министерство на правосъдието, след което ставате "лице без гражданство". Всички българи получили германско гражданство първо се отказват от нашето, защото властите там казват " щом искаш да си германец, значи вече няма нужда да си българин - избирай".
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство