начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

въпрос - превод на хонорар?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос - превод на хонорар?

Мнениеот ivonage » 06 Юли 2009, 17:24

Добър ден.
Бих се радвала ако някой може да ме посъветва в следната ситуация:
Работя във фирма на постоянен трудов договор. Данъците и осигуровките ми се удържат от заплатата всеки месец. Но сега ми предстои да извърша няколко езикови превода към една агенция (на хонорар). Въпросът ми е следният: би следвало да подам данъчна декларация в началото на следващата година, но в нея какво да се съдържа: всички доходи за годината (включително тези от трудовия ми договор, върху които вече са ми удържани от заплатата сумите за данъци и осигуровки) или само хонорарите за преводите (върху които евентуално ще дължа данъци). Просто бих искала да имам по-ясна представа доста по-рано. Съжалявам за елементарния въпрос, но за пръв път изпадам в подобна ситуация и не знам как да постъпя, а в същото време се притеснявам дали няма да имам проблеми ако нещо не е изрядно. Моля за съвет. Благодаря на всички, които желаят да помогнат.
ivonage
Нов потребител

Re: въпрос - превод на хонорар?

Мнениеот prnedev » 06 Юли 2009, 19:22

Всички доходи - включително и тези на трудов договор.
Единственото, което трябва да направите, е да поискате от счетоводителя на фирмата, където работите "Служебна бележка за изплатени суми" до 31 януари догодина, преди да е извършил годишното изравняване.
Изтеглете си една декларация от сайта на НАП - има много добре направени pdf-и, при които когато се сбърка дава ориентация къде е грешката.
В нея ще видите, че се попълват всички доходи, върху които се дължат (или са платени) данъци, като за платените има кутийка, където се посочват и се вадят ;-)
Същото е и с осигуровките.

Ако се притеснявате, че работодателя ви ще ви задава неудобни въпроси от рода "Защо ти е това, работиш и някъде другаде, без да ме питаш?", винаги можете да кажете, че сте имали квартиранти, а сте честен данъкоплатец :wink:
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право