начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

Доход от чужбина

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Доход от чужбина

Мнениеот ititit » 03 Юни 2009, 12:49

Здравйте,

Трябва да получа приход от чужбина като ФИЗИЧЕСКО лице. Става дума за консултанска IT услуга. Какво дължа като данъци и осигуровки, и по какъв ред се плаща? Трябва ли да подавам данъчна декларация или директно плащам 10% окончателен данък? Какви осигуровки дължа? - по принцип съм самоусигуряваща се, но съм под максималния осигурителн праг.

Предварително благодаря.
ititit
Нов потребител

Re: Доход от чужбина

Мнениеот twist » 03 Юни 2009, 16:51

По-трудно е да се опише какво се прави, отколкото да се направи :)
В началото на 2010 една консултация и помощ от счетоводител по попълването на данъчната декларация няма да е никак излишна. Ако не ви се ще да ви се помага, просто си вземете данъчната декларация за 2009 г. и попълвайте внимателно приложение № 3 като следвате инструкциите.
Все пак няколко думи за поощрение :) :
След като сте самоосигуряваща се, следва да внасяте всеки месец осигуровки върху избран месечен осигурителен доход (най-вероятно 260 лв, което е равно на 3120 лв годишен размер). В края на годината декларирате всичките си доходи, включително и този въпросния. В зависимост от техния вид приспадате определен процент необходимо присъщи разходи (най-често 25%). Разликата сравнявате с горната сума (3120 лв). Ако сумата на реално получените доходи, намалена с 25-те % е по-голяма от 3120 лв, е необходимо да довнесете осигуровки върху разликата (но до не повече от 2000 лв на месец).

Указанията за попълване на Приложение № 3 от годишната данъчна декларация и таблици 1 и 2 за определяне на окончателния размер на осигурителния доход ще отговорят на много от въпросите ви. Може да си свалите от сайта на НАП декларацията за 2008 година. През 2009 няма да има съществени разлики, предполагам.

Има и един момент, че във вашия случай данък се дължи авансово. Има и опции за ползване на данъчни облекчения.
Но да се преразказват законите не си е работа. Има толкова много "ако" и "зависи"
twist
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 03 Юни 2009, 17:00

Има и още нещо.... възможно е в чужбината, откъдето ви изпращат парите, да са удържали данък. Ако се е случила подобна случка, тамошните ще трябва да ви пратят още хартийки.
Тогава е възможно и нищо да не плащате тук като данък (прилага се спогодба за избягване на двойното данъчно облагане), ако разбира се, имаме спогодба.

А иначе, да, абсолютно съм съгласен с Туист, че е по-трудно да се обясни, отколкото да се направи.
В най-общият случай :wink: , данъка ви ще е 7.5% от сумата грубо, която ще получите, но се плащат изравнителни осигуровки, които също намаляват данъчната основа, така че ефективният данък върху тази сума ще е още по-малък от тези 7.5%

Затова и аз, като Туист да кажа - догодина, между средата на януари и средата на февруари, покажете нещата на колежка счетоводител, за да се декларират като хората. А за момента просто прибирайте парите. И пазете всички бележки - преводи, копие на чек (преснимайте го, преди да го дадете на банката за осребряване), ако плащането е такова, пощенският плик с който е дошъл чека (заради пощенското клеймо), всякакви хартийки, които може и да ви се струват глупави.

Данъчна декларация при всички случаи ще има
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ititit » 03 Юни 2009, 21:17

Благодаря за отговорите! Да, при всички положения ще се консултирам със счети, просто в момента исках да си изясня ситуацията с осигуровките. За мен дохода е еднократен, и така както си представях нещата, си мислех, че би следвало осигуровките да са върху 2000 лв. а не в/у 12х2000 =24000 лв.?

т.е. ако единственият ми доход през годината е този, да кажем 100,000 лв платени еднократно, аз дължа осигуровки в/у 12х2000=24000 лв.

грубо :
Приспадам 25% НПР от 100,000 = 75,000 основа
- платените осигуровки
= Данъчна основа
*10% = дължим данък

Така ли е сметката? (за по-просто приемаме, че други осигуровки не плащам и няма да има изравняване)

Предварително благодаря.

ППС// който мисли, че го занимавам "нахално" с проблмите си не е длъжен да отговаря в крайна сметка.
ititit
Нов потребител

Мнениеот twist » 03 Юни 2009, 22:04

ititit написа:.е. ако единственият ми доход през годината е този, да кажем 100,000 лв

Лелееее, тия 100 000 лв реални ли са или наистина са "да кажем 100 000". Щото има и закон за ДДС и ако са наистина 100 000 лв, облагането по ЗДДФЛ ще ти се стори песен.

Май схвана механизма на облагането по ЗДДФЛ, ако разбирам правилно какво имаш предвид под "- платените осигуровки".
twist
Младши потребител

Мнениеот ititit » 03 Юни 2009, 22:35

twist написа:
ititit написа:.е. ако единственият ми доход през годината е този, да кажем 100,000 лв

Лелееее, тия 100 000 лв реални ли са или наистина са "да кажем 100 000". Щото има и закон за ДДС и ако са наистина 100 000 лв, облагането по ЗДДФЛ ще ти се стори песен.

Май схвана механизма на облагането по ЗДДФЛ, ако разбирам правилно какво имаш предвид под "- платените осигуровки".

:) 100,000 за да са по лесни сметките. А иначе, не мисля, че има ДДС, защото това е услуга към фирма извън ЕС, т.е. си е износ, и доколкото чета закона, ставката е 0%. т.е. не дължа ДДС. А пък и все пак става въпрос за сделка(договор) между мен като физическо лице и чужда фирма. Но дори и да беше сделка между две фирми, пак не би следвало да дължа ДДС поради 0% ставка при износ... нали?
ititit
Нов потребител

Мнениеот twist » 03 Юни 2009, 23:11

Каква е данъчната ставка е едно. Но задължението за регистрация по ДДС е друга работа. Кажи, че доходите са под 50 000 лв за 12 месеца назад и да спрем да нищим темата.
twist
Младши потребител

Мнениеот ititit » 03 Юни 2009, 23:58

Да, в конкретния случай става дума за сума, много по-малка от 50,000
Благодаря за разясненията!
ititit
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 04 Юни 2009, 07:57

twist, в случая ДДС не играе, защото мястото на изпълнение е в чужбина (чл. 21 ал.3), та за задължителна регистрация, ще му я откажат ;-)

Иначе ititit, това е облагането и осигуряването ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот twist » 04 Юни 2009, 09:37

prnedev написа:twist, в случая ДДС не играе, защото мястото на изпълнение е в чужбина (чл. 21 ал.3), та за задължителна регистрация, ще му я откажат

Принципно си прав, но говориш така, сякаш не ти се е случвало да прочетеш отговор на директор на НАП :)
Ей виж това писмо например № 20-28/21 от 29.10.2008. От запитването никога не им става ясен предмета на доставката и винаги допускат и друга възможност :twisted:
twist
Младши потребител

Назад към Данъчно право