Здравейте,
Ето, че отново моля за помощ:
Казусът е следния: Моя леля, която е инвалид 1-ва гр. дава съгласие за закупуване на лек автомобил на нейно име, за което издава на купувача съотвеното нотариално заверено пълномощно. /Купувачът всъщност е търговец на автомобили/
Минават се години и леля ми разбира, че дължи данъци за тази кола. Прави опити да намери новите собственици на същата но безуспешно. Няма данни за ДКН на автомобила нито за собствениците а "търговецът" отказва да и даде всякаква информация.
Как би следвало да постъпи моята близка за да се оттърве от това бреме?
Предварително благодаря.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 15:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДАНЪЦИ ЗА ЧУЖДО МПС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ДАНЪЦИ ЗА ЧУЖДО МПС
Това скоро ще стане хроничен проблем!
Само да отбележа , че заглавието на темата Ви е грешно.Всъщност , МПС е на леля Ви , не е чуждо!
Само да отбележа , че заглавието на темата Ви е грешно.Всъщност , МПС е на леля Ви , не е чуждо!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Добре де, правната форма наистина казва, че МПС е на леля, ама като не може да стигне до новите собственици какво да направи?! Ако го обяви за крадено ще яконтрират с пълномощното, което е подписала, ако не го обяви за крадено ще продължи да плаща дължимото на друг. Иначе икъде не съм посочвал в предния пост, тя да е вземала пари, еле-па някакви си 300 лева. Всъшност тя наистина не е получила никаква облага от цялата тази „дандания” а сега само страда.
За сега чао!
За сега чао!
- nikodim77
- Активен потребител
Oттегляте пълномощното с нотариална покана , в която и записвате , че желаете колата да Ви бъде върната ,с предупреждение , че в противен случай ще се обърнете за съдействие към Прокуратурата.Ако и след това действие , пълномощника не реагира , тогава отивате при адвокат и пускате сигнал до прокуратурата.Ама сигнала адвоката да го напише , че да не се обърне срещу вас.За мен в тия случаи има обсебване , но повечето прокурори не мислят така.Важното е все пак , да се образува предварителна проверка по ЗСВ , за да се установи , че колата я няма и да ви издадат служебна бележка от Полицията , с която да си прекратите регистрацията в КАТ и след това в Данъчното!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Добре „REVOLUTION”,
Преди всичко искам да благодаря за отзивчивостта...
Може да изглеждам, като малко дете задаващо елементарни въпроси ама ей на, не съм толкова в час с този казус. За това ще попитам: Какво ще стане ако клата е препродадена и препродадена и тнт...?
Аз си мислесх за едно друго действие (не знам до колко е редно ама „каквото повикало, такова се обадило”) да върне леля ми колата /документално/ на вторични суровини и от там на сетне другите да се оправят??!
пп. За нотаиална покана добре, ама за купувачката има като данни само три имена, ЕГН и номер на ЛК. Адрес няма. /тези данни са от пълномощното/
Преди всичко искам да благодаря за отзивчивостта...
Може да изглеждам, като малко дете задаващо елементарни въпроси ама ей на, не съм толкова в час с този казус. За това ще попитам: Какво ще стане ако клата е препродадена и препродадена и тнт...?
Аз си мислесх за едно друго действие (не знам до колко е редно ама „каквото повикало, такова се обадило”) да върне леля ми колата /документално/ на вторични суровини и от там на сетне другите да се оправят??!
пп. За нотаиална покана добре, ама за купувачката има като данни само три имена, ЕГН и номер на ЛК. Адрес няма. /тези данни са от пълномощното/
- nikodim77
- Активен потребител
Все пропускам по-нещо
При подписване на пълномощното колата все още не ебила регистрирана (внесена е то др. страна) /не е нова и не е скъпа на автопазара "МАЗДА-121" /
И именно за това и се губят следите и не можем да открием, кой я стопанисва по настоящем.
При подписване на пълномощното колата все още не ебила регистрирана (внесена е то др. страна) /не е нова и не е скъпа на автопазара "МАЗДА-121" /
И именно за това и се губят следите и не можем да открием, кой я стопанисва по настоящем.
- nikodim77
- Активен потребител
Леля Ви не може да "предаде" колата на вторични суровини дори и "документално" просто защото не разполага с необходимите документи.
- demark
- Нов потребител
Здравейте,
Пак питания:
Относно нотариалната покана каква трябва да е тя...? Или се има предвид покана, която да е заверена и /или/ изпълнена от нотариус? Би ли могло да бъде нещо от сорта:
„Желая да оттегля пълномощното, което съм подписала на дата ала-бала , и с което Ви упълномощавам да ала-бала като искам колата да ми бъде върната. А в случай, че същата е била обект на търговска сделка, то е необходимо да се изпълнят задълженията съгласно Чл. 145 от ЗДП, с оглед, на което да получа съответните документи или заверени копия на същите.
и други такива али-бали!!!”
Естествено беловата не би изглеждала като тази антиюридическа формулировка.
А сега по другите въпроси:
В пълномощното никъде не се упоменават срокове (БЕЗСРОЧНО Е)
Не е упоменато нищо за данъци и данъчно-свързани действия
Кой е извършил рег. в данъчното се надявам да разбера утре /29.05/. Но не е извъшено от леля ми.
Голям талон не е и виждала защото когато е подписала пълномощното МПС не е било рег. в ПП-КАТ
Ако е наложително бих "копнал" оригиналният текст от същинската част на пълномощното, няма да е проблем.
...Абе, еб..и и заплетената история...
Благодаря!!! и за сега Чао!
Пак питания:
Относно нотариалната покана каква трябва да е тя...? Или се има предвид покана, която да е заверена и /или/ изпълнена от нотариус? Би ли могло да бъде нещо от сорта:
„Желая да оттегля пълномощното, което съм подписала на дата ала-бала , и с което Ви упълномощавам да ала-бала като искам колата да ми бъде върната. А в случай, че същата е била обект на търговска сделка, то е необходимо да се изпълнят задълженията съгласно Чл. 145 от ЗДП, с оглед, на което да получа съответните документи или заверени копия на същите.
и други такива али-бали!!!”
Естествено беловата не би изглеждала като тази антиюридическа формулировка.
А сега по другите въпроси:
„Но! 1. Дали не е безсрочно пълномощното. 2. Упоменато ли е изрично, че упълномощеният трябва да плаща данъците. Ако не, то те се дължат от собственика. 3. А кой регистрира МПС-то в данъчното? 4. Къде е "големия" талон?”
В пълномощното никъде не се упоменават срокове (БЕЗСРОЧНО Е)
Не е упоменато нищо за данъци и данъчно-свързани действия
Кой е извършил рег. в данъчното се надявам да разбера утре /29.05/. Но не е извъшено от леля ми.
Голям талон не е и виждала защото когато е подписала пълномощното МПС не е било рег. в ПП-КАТ
Ако е наложително бих "копнал" оригиналният текст от същинската част на пълномощното, няма да е проблем.
...Абе, еб..и и заплетената история...
Благодаря!!! и за сега Чао!
- nikodim77
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|