Замразих си ЕТ-то още през 2000г. и от тогава не съм подавал годишна декларация . Наскоро една колежка юрист ми заяви , че трябвало да подавам всяка година, независимо, че фирмата няма дейност и е замразена . Говорих и с познат бивш данъчен - според него не е необходимо да подавам декларации ?!? Кое е вярното и ако е трябвало да подавам, ще ми бъде ли наложена санкция и каква ? А след пререгистрация на ЕТ трябва ли да се подава финансов отчет - доколкото знам това се изисква за ООД, АД и т.н., но дали важи и за ЕТ
Благодаря на всички, които знаят и ме информират
- Дата и час: 20 Ное 2024, 15:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Годишна декларация при замразен ЕТ???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Годишна декларация при замразен ЕТ???
Не страдам от психично разстройство-наслаждавам му се:)
- sansan
- Младши потребител
Re: Годишна декларация при замразен ЕТ???
Чувал съм от счетоводители, че дори и да не извършваш дейност си задължен да подваш т. нар. "нулеви" годишни декларации.
При пререгистрация трябва да се подадът ГФО - без значение, че не упражнявате дейност.
Но.... може и да не е така. Нищо не разбирам от декларации и отчети.
При пререгистрация трябва да се подадът ГФО - без значение, че не упражнявате дейност.
Но.... може и да не е така. Нищо не разбирам от декларации и отчети.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
ГФО - след като сте подали декларация веднъж през 2000 г., че спирате дейност, пред НАП и статистиката не следва да подавате нулеви отчети всяка година,
но:
Ако сте пререгистрирали въпросното "замразено " ЕТ, следва да представите "нулевите" ГФО-та за съответните години назад + текущата (сроковете предполагам ги знаете), като си заплатите съответната ДТ.
но:
Ако сте пререгистрирали въпросното "замразено " ЕТ, следва да представите "нулевите" ГФО-та за съответните години назад + текущата (сроковете предполагам ги знаете), като си заплатите съответната ДТ.
-
cleo - Потребител
Напълно правилно е мнението на Клео.
НАП не изисква декларация (а следователно и ГФО) в случай на ЕТ без дейност. За дружества обаче искат.
Но това не означава че не трябва да съставяте ГФО!!!
Ето, че ТР ги иска. Така че, съставете си ги, във вида в който се изискват от ЗСч и си ги подайте след пререгистрацията. Но имайте предвид, че като съставител трябва да се подпише лице, което има право за това.
П.П. И не се бъркайте - "нулеви" не означава непременно пълни само с нули.
НАП не изисква декларация (а следователно и ГФО) в случай на ЕТ без дейност. За дружества обаче искат.
Но това не означава че не трябва да съставяте ГФО!!!
Ето, че ТР ги иска. Така че, съставете си ги, във вида в който се изискват от ЗСч и си ги подайте след пререгистрацията. Но имайте предвид, че като съставител трябва да се подпише лице, което има право за това.
П.П. И не се бъркайте - "нулеви" не означава непременно пълни само с нули.
- SashkoS
- Потребител
И нашата счети каза, че за ЕТ не е задължителна 0-лева декл., щом не развива дейност.
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
ЕТ който не извършва дейност не следва да подава ГД по ЗДДФЛ. Това задължение ще има едва след като започне да развива дейност. При юридическите лица /ЕООД, ООД, АД и др./ това не е така. Независимо дали извършват дейност или не, те следва да подават ГД по ЗКПО. Тези които неизвършват дейност подават нулева ГД по образец.
- boika_d
- Нов потребител
Благодаря на всички за помощта! Но честно казано мненията ви доста си противоречат и съм объркан Пропуснах да ви кажа ,че пререгистрирах ЕТ-то с цел да го прекратя - при това положение, дали ще се наложи да подавам ГФО или направо да задействам прекратяването
- sansan
- Младши потребител
Къде видяхте противоречие?
Всички казват че ЕТ без дейност декларация не подава. И аз казвам така, че даже и данъчните. НО СТАВА ДУМА ЗА ТОВА КАКВО ИСКАТ ДА СЕ ПОДАДЕ В НАП!
Ако искате да сте изрядни (а и май ще ви се наложи), трябва да подадете ГФО в Търговски регистър. Заедно с това си задействайте и прекратяването, едното на другото не пречи.
Всички казват че ЕТ без дейност декларация не подава. И аз казвам така, че даже и данъчните. НО СТАВА ДУМА ЗА ТОВА КАКВО ИСКАТ ДА СЕ ПОДАДЕ В НАП!
Ако искате да сте изрядни (а и май ще ви се наложи), трябва да подадете ГФО в Търговски регистър. Заедно с това си задействайте и прекратяването, едното на другото не пречи.
- SashkoS
- Потребител
Благодаря отново на всички за помощта и особено на SashkoS( за допълнителните разяснения ) - явно като четох първия път коментарите ви доста ми се е спяло Но сега попрочетох и аз малко повече литература и мисля, че нещата доста ми се изясниха . Благодаря ви отново и много успехи
- sansan
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|