начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

особен казус по осигуряването 2008

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

особен казус по осигуряването 2008

Мнениеот jiji2 » 01 Апр 2009, 19:44

Здравейте,
Не се занимавам с материята по осигуряването, винаги съм ползвала консултации и помощ от специалист, но и той в момента е объркан. Второто мнение по въпросите също беше много разколебано, затова се обръщам с питането си тук - ако може да се чуят повече мнения.
Контретния казус е: През ноември 2007 г. бях оперирана с тежка диагноза.
Проблемът ми сега е как да си изчисля дохплащането на осигуровките за 2008 при наличието на следните обстоятелства:
На 27.02.2008 г. имам решение на ТЕЛК с 80% неработоспособност от тази дата. За да подам документи за пенсиониране изискваха да съм с приключена и заверена осигурителна книжка. Посъветваха ме и на 11.04.2008 г. подадох декларация в НАП за прекратяване на дейност. Считано от 03.10.2008 г. ми е отпусната и пенсия за инвалидност поради общо заболяване и социална пенсия за инвалидност.
До 11.04.2008 г. съм се самоосигурявала редовно върху минималната работна заплата. След 11.04.2008 до края на година съм се осигурявала само здравно като безработна. Въпреки това, през цялата година, в това число и по времето, когато не можех да работя и съм подала декларация за дерегистрация, съм получавала месечно средства (на практика помощ от фирмата, която обслужвах докато бях здрава, които обаче бяха оформяни официално като заплатени хонорари). От тази година отново подадох декларация за регистрация като самоосигураващо се лице.
Сега трябва да подам декларация за получените от мен доходи през 2008 г. по чл.50 ЗДДФЛ и се затруднявам:
1. следва ли при определяне на дължимата сума за доплащане за ЗО, от дължимата годишна сума (6% върху общия доход за 2008) да приспадна освен платените нормално вноски преди дерегистрацията (до 11.04.2008 г.) и тези, които съм внесла след това като безработна?
2.След като имам официално определени пенсии от 03.10.2008 г., следва ли да плащам вноски за ДОО и ДЗПО след тази дата (03.10.2008 г.) до края на годината или трябва да платя вноските само до 11.04.2008 г., когато съм се дерегистрирала или само до 03.10.2008?

Благодаря на всички, които ще отделят внимание, за да ми помогнат да намеря отговорите на тези въпроси!
jiji2
Потребител

Re: особен казус по осигуряването 2008

Мнениеот jiji2 » 01 Апр 2009, 19:52

Пропуснах да кажа, че всички неща са правени с дадено от мен пълномощно от въпросния специалист, на който съм оставила да се занимава с въпросите по изчисляване и плащане на всички осигуровки. За дерегистрацията и осигуряването като безработен научавам сега, когато идва време да си платя данъците и искам справка за платените осигуровки. Според обяснението, нямало е как да се подадат документите за пенсиониране, ако не съм дерегистрирана и не ми е приключена осигурителната книжка... Пък и здравословното ми състояние наистина беше много тежко и едва ли се е предполагало, че ще се вдигна отново и ще заработя нормално ...Както и да е, не могат да се поправят миналите неща. Това са обстоятелствата, но поне да съм изрядна и по-малко атакуема при проверка...
jiji2
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Апр 2009, 14:35

Здравей, Джиджи,
Прочетох те, но мисля че колегата Prnedev ще ти даде най-точни указания как да постъпиш - тази материя е стихията му :!:

П.П. Приятелю, Джиджи е колега :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 02 Апр 2009, 16:19

Здравей Мели,
И аз така мисля, но разчитам и на всички други, които могат да ми помогнат да се оправя с това, също да се включат. Докато бях по болниците съм изтървала края на нещата и сега съм малко "сюрпризирана", но сама съм си виновна, макар че хич не ми беше тогава да мисля за такива неща, защото беше по-важно да оцелея...И понеже срокът тече до края на април, спешно трябва да се ориентирам! Най-важното е, че вече съм здрава и прескочих "трапа" и каквото и да става - има оправия. Дори и да ме глобят, ...... му! Ще трябва да довнеса сега някакви осигуровки и да платя данъци, но за последните вече знам, че ми дават облекчението заради ТЕЛК. Само не знам колко и какви осигуровки да им довнеса...
Поздрави от Варна и чакам да се стопли времето, за да се включа в следващата среща!
jiji2
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Апр 2009, 18:07

jiji2 написа:Поздрави от Варна и чакам да се стопли времето, за да се включа в следващата среща!

На 24.04.2009 в София по обичайното време, става ли? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот p_n_n » 03 Апр 2009, 21:00

Привет, jiji2,

С уговорката, че също не се занимавам с материята, считам че няма да имаш възможност да приспаднеш здравните осигуровки платени от теб като безработна, т.е. след 11.04.2008г., а така също мнението ми е, че не дължиш осигуровки след 03.10.2008г. до края на годината...... 8)

А иначе ...
jiji2 написа: Най-важното е, че вече съм здрава и прескочих "трапа" и каквото и да става - има оправия.......

.... съм абсолютно съгласен с теб и ти желая
УСПЕХ!...
p_n_n
Потребител

Мнениеот prnedev » 07 Апр 2009, 00:27

Малко късно се включвам...
Копия от платежните... или банкови извлечения за здравните осигуровки пазите ли? И фирмата (клиента ви) плащал ли е осигуровки върху тези хонорари (или само е удържал данък)?
Не ми е сила осигуряването, но веднага ще препратя тази тема знаещ човек ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот johnn » 07 Апр 2009, 01:53

Що се отнася до основния въпрос за определянето на окончателния размер на здравноосигурителния доход и евентуалните вноски за довнасяне - дали следва да се отчитат внесените по реда на 40(5) ЗЗО вноски, отговорът е ДА. Тъй като не зная за какви размери на доход в ГДД става въпрос, искам да напомня, че в таблицата трябва да бъде посочен и общият размер на получаваните пенсии (за инвалидност и 25-те % от социалната за инвалидност), те са на първо място при определяне достигането на максималния месечен размер.
Само че изложените обстоятелства предизвикват няколко въпроса, за да може да се каже с точност как да се попълнят таблиците в справката.
Първо, защо след като инвалидността е определена от 27.02 пенсиите са отпуснати от 03.10. Чак тогава ли е подадено заявлението?
Второ, кой идиот е посъветвал да се прекрати осигуряването, за отпускане на инвалидна пенсия това не е необходимо. Естествено, далеч съм от мисълта, че човек не може да го прекрати поради физическа невъзможност да се труди. Но в такъв случай това е било резонно да се направи още в края на февруари.
Трето, получаваните от фирмата средства след 11.04 били ли са изплащани без да се внасят осигурителни вноски (т.е. в режим плащане на самоосигуряващо се лице), ако са били над МРЗ след приспадане на НПР. Това може да създаде определени проблеми при определяне до коя дата да се ограничи осигуряването за ДОО - 11.04 или 03.10, както и как да се разбият сумите по месеци. Единственото, което може да се каже категорично е, че след 03.10 осигуряване за ДОО е по желание на лицето. Лично аз считам, че след подаване на декларация за прекратяване на осигуряването осигуряване за ДОО не може да има. Но не съм сигурен как биха преценили тази ситуация контролните органи на НАП.
Четвърто, за периода до 27.02 получавано ли е обезщетение за временна неработоспособност.
johnn
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 07 Апр 2009, 08:23

Благодаря на включилите се!
Това, което мога да дам като допълнителна информация е:

"Копия от платежните... или банкови извлечения за здравните осигуровки пазите ли?" Да, предадена ми е папка, в която всички тези документи са надлежно подредени. За всяко плащане има документ.

"И фирмата (клиента ви) плащал ли е осигуровки върху тези хонорари (или само е удържал данък)?" Нито осигуровки са плащали, нито данък са удържали. Дали са ми чиста сума от 300 лв. месечно. Грижата да си платя осигуровките и данъците си е моя.

"....Що се отнася до основния въпрос за определянето на окончателния размер на здравноосигурителния доход и евентуалните вноски за довнасяне - дали следва да се отчитат внесените по реда на 40(5) ЗЗО вноски, отговорът е ДА...." Да разбирам ли, че платените здравноосигурителните вноски, внесени като "безработен" могат да се приспаднат от общия годишен размер на същите?

"Тъй като не зная за какви размери на доход в ГДД става въпрос...." Става въпрос за годишен размер около 4000 лв.
"... искам да напомня, че в таблицата трябва да бъде посочен и общият размер на получаваните пенсии (за инвалидност и 25-те % от социалната за инвалидност)..." Независимо ли, че те само са определени и още не съм получила нищо? Решението за отпускане на пенсиите дойде в началото на март 2009 г. и още не са ми превеждани пари за пенсии?
"....Само че изложените обстоятелства предизвикват няколко въпроса, за да може да се каже с точност как да се попълнят таблиците в справката.
Първо, защо след като инвалидността е определена от 27.02 пенсиите са отпуснати от 03.10. Чак тогава ли е подадено заявлението?..." Да, заявлението е подадено късно поради наложилото се съпътстващо лечение - химиотерапии, лъчетерапии... и невъзможност да се комплектоват всички необходими документи - трудови книжки, удостоверения и чак на 03.10.2008г. се подаде заявление за отпускане на пенсия.

"....Второ, кой идиот е посъветвал да се прекрати осигуряването, за отпускане на инвалидна пенсия това не е необходимо. Естествено, далеч съм от мисълта, че човек не може да го прекрати поради физическа невъзможност да се труди. Но в такъв случай това е било резонно да се направи още в края на февруари..." Ами осигурителката ми, като е знаела, че съм по болниците си е мислела, че не работя и нямам доходи... Тя просто не е знаела, че ми се изплащат пари и е решила "да ми спести излишни разходи"...Пък и твърди, че от НОИ така й казали... А решението на ТЕЛК излезе със задна дата - 27.02.2008 г.- след изтичането на болничните листи...

"....Трето, получаваните от фирмата средства след 11.04 били ли са изплащани без да се внасят осигурителни вноски (т.е. в режим плащане на самоосигуряващо се лице)..." Да, фирмата не е внасяла нищо...

"... ако са били над МРЗ след приспадане на НПР. Това може да създаде определени проблеми при определяне до коя дата да се ограничи осигуряването за ДОО - 11.04 или 03.10, както и как да се разбият сумите по месеци...." Това не го разбирам ????

"... Единственото, което може да се каже категорично е, че след 03.10 осигуряване за ДОО е по желание на лицето. Лично аз считам, че след подаване на декларация за прекратяване на осигуряването осигуряване за ДОО не може да има. Но не съм сигурен как биха преценили тази ситуация контролните органи на НАП...." А ако лицето не желае да се осигурява за ДОО след 03.10? Т.е. има ли смисъл да се внася при конкретната ситуация?

"....Четвърто, за периода до 27.02 получавано ли е обезщетение за временна неработоспособност...." Не, не съм получавала болнични от РЗК. Така си останаха - издадоха му болнични листи след излизане всеки път от болница, но не съм ги давала никъде и суми не съм получавала по тях. "

Дано да съм дала отговори, които са ориентиращи в ситуацията.
Благодаря на всички за отделеното внимание!
jiji2
Потребител

Мнениеот johnn » 07 Апр 2009, 21:13

Май трябваше да попитам осигуряването включвало ли е и риска "Общо заболяване и майчинство", щото това споменаване на РЗК в комбинация с болничните :roll: Но поне от гледна точка на евентуални проблеми за връщане на обезщетение, понеже има трудова дейност по време на неработоспособността, няма нужда да се търсят невъзможни варианти.

jiji2 написа:"И фирмата (клиента ви) плащал ли е осигуровки върху тези хонорари (или само е удържал данък)?" Нито осигуровки са плащали, нито данък са удържали. Дали са ми чиста сума от 300 лв. месечно. Грижата да си платя осигуровките и данъците си е моя.
"....Трето, получаваните от фирмата средства след 11.04 били ли са изплащани без да се внасят осигурителни вноски (т.е. в режим плащане на самоосигуряващо се лице)..." Да, фирмата не е внасяла нищо...
"... ако са били над МРЗ след приспадане на НПР. Това може да създаде определени проблеми при определяне до коя дата да се ограничи осигуряването за ДОО - 11.04 или 03.10, както и как да се разбият сумите по месеци...." Това не го разбирам ????

Грижата за плащане на осигурителните вноски (пък и на данъка, поне от тази година е така) е на самоосигуряващо се лице. От 11.04 вече не сте такова, така че е трябвало да се спазва съвършено друг подход.
И в КСО, и в ЗЗО, за доходите от работа без трудово правоотношение, когато лицето не е осигурено на друго основание от трудова дейност, има общо правило. Задължението за осигуряване възниква, ако месечното възнаграждение, след приспадане на разходите за дейността по чл. 29 ЗДДФЛ (25 %) е над минималната работна заплата (МРЗ), която за 2008 г. беше 220 лв. Но в този случай осигурителните вноски се разпределят в съотношение 60 : 40 м/у възложителя и изпълнителя, трябва да се внасят след изплащане на възнаграждението, т.е. текущо, трябва възложителят да подава декларация 1 за осигуряването на това лице. При месечно плащане от 300 лв. след приспадането се получават 225 лв. > МРЗ. Това имах предвид, като споменах за възможни проблеми. Оказва се, че нищо такова е нямало и е трудно да се прецени как да се попълни Таблица 1 за осигурителния доход за ДОО.

За здравното нещата са прости. Дотолкова, доколкото невнесените здравни вноски сега ще бъдат внесени след справката в ГДД. Но натоварват декларатора и с вноските, които би следвало да внесе възложителят, след като не е направил това. Авансово внесените по реда на 40(5) ЗОО вноски ще бъдат отчетени по същия начин, както ще се отчетат и авансовите вноски, внесени при самоосигуряването. Просто в колона 4 ще се попълни помесечно избраният авансов доход (за април - с пропорция м/у двата размера), в съответната/ите колона/и 5.х - полученият доход (съобразно приложенията в ГДД), и ще се определи сумата на вноската за довнасяне (като разлика м/у внесеното и дължимото според окончателния размер). Размерът на пенсията също трябва да се попълни в колона 3, нищо че не е била плащана тогава (и че няма да води до ограничаване на месечния размер до максималния). С изплащането й за всички месеци назад от отпускането й ще бъдат внесени и вноските в/у определения размер на сумата от двете пенсии.

За таблица 1 е малко проблемно. Бих казал, че ще зависи от настроението на лицето, проверяващо ГДД и справката. Лично аз виждам следните възможни варианта.
Първи - да се попълнят данни само за времето на самоосигуряването - и като авансов осигурителен доход, и като получено за този период възнаграждение. И спираме до там. Но не знам каква ще бъде реакцията на контролните органи, виждащи доход по служебните бележки, надвишаващ МРЗ, в/у който няма вноски за фонд "Пенсии" и ДЗПО.
Втори - да се попълни като получен доход, в/у който следва да се внасят вноски и полученото за месеците до октомври. От октомври осигуряването за пенсия е по желание на пенсионера, така че в таблицата няма какво да се включва. Но в този случай ще трябва да се впише в осигурителната книжка и този период - като доход, получен от работа без трудово правоотношение, и това ще рефлектира и върху пенсията. :(

Има и възможност за една врътка, ако успеете да уговорите фирмата, която е плащала. Тя би изчистила прекрасно нещата. Да издадат само две служебни бележки - за периода януари - април (със съответната сума за тези месеци) и за периода октомври - декември (със сумата за май - декември). Здравните вноски така или иначе ще трябва да се внесат, но поне от гледна точка на ДОО нещата ще бъдат пределно изчистени.
johnn
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 12 Апр 2009, 19:01

Благодаря за дадените съвети и насоки! Съобразявайки се с тях попълних декларацията и ще я пусна, пък да видим какво ще излезе! Благодаря специално на Пр.Недев и Джонн.
jiji2
Потребител

Мнениеот twist » 17 Апр 2009, 18:48

А какво ще кажете за тази идея:
http://odit.info/?s=6&i=151529&f=671
twist
Младши потребител

Назад към Данъчно право