начало

Съдийската колегия предлага нова процедура за шеф на ВАС, изборът пак да е на 20 март Съдийската колегия предлага нова процедура за шеф на ВАС, изборът пак да е на 20 март

може ли фактурата да е само файл по мейла или не?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

може ли фактурата да е само файл по мейла или не?

Мнениеот magic1 » 27 Мар 2009, 14:14

Здравейте,

Имам следния проблем.

Когато изпратя по мейла сканирана фактура на някого - някои от фирмите ми я връщат и казват, че това като не е с електронен подпис не е документ.
(направих си електронен подпис и не се оправих с него, но това е друга тема)

От друга страна някои фирми ми пращат фактури по мейла и когато на една казах, че това не е документ, който важи ми писаха, че не е вярно.
И ми прати следното:

"по въпроса за скенираната фактура :

Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Първичният счетоводен документ,
адресиран до други предприятия или физически лица, съдържа най-малко
следната информация:

1. наименование и номер, съдържащ само арабски цифри;

2. дата на издаване;

3. (изм. - ДВ, бр. 63 от 2006 г., доп., бр. 105 от 2006 г.) наименование,
адрес и номер за идентификация по чл. 84 от Данъчно-осигурителния
процесуален кодекс на издателя и получателя;

4. предмет и стойностно изражение на стопанската операция;

5. (изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) име и фамилия на
съставителя.

За в бъдеще направо по email-а ще ви пращам фактурите."

Само, че аз намерих този брой на държавен вестник
http://www.paragraf22.com/pravo//archiv/2008_PDF/106_08.pdf

И тъй като не съм запозната добре с терминологията въпреки, че го прочетох 3 пъти така и не разбрах последно може ли да пратя фактурата само по email (без да има електронен подпис) или не може ??
magic1
Нов потребител

Re: може ли фактурата да е само файл по мейла или не?

Мнениеот magic1 » 27 Мар 2009, 15:41

20 прегледа на темата и никой не знае?

Явно, че наистина е много неясна тема, но все пак все някой трябва да има представа от това?
magic1
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 27 Мар 2009, 20:33

Не, темата е неясна, а просто питането ви е зле оформено.
Защото и аз непрекъснато скенирам разни документи, вкл. НА, ама... все си зависи къде и защо ги изпращам. Ок.? :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот magic1 » 28 Мар 2009, 03:12

Неясен ми е въпроса?

"скенирам разни документи, вкл. НА"
какво е НА?

Аз питам за Данъчна фактура . Дали е достатъчно да се прати по емейл или е задължително да бъде по пощата/с куриер/
Кое е толкова неясно в това, което питам?
Защо и на кого се изпращат? Нима има значение на коя фирма изпращам фактура според закона и за различните фирми закона е различн или какво имате в предвид?

Зле оформено е моето запитване? Този форум е само и единствено за юристи, които могат да си оформят запитванията по определен юридически начин?
magic1
Нов потребител

Мнениеот vili_spasova » 28 Мар 2009, 03:54

Мда,
Първо, НА, ако питате какво е - Нот. акт :)

Ако правилно съм разбрала обяснението Ви - Не не може!
Трябва да пратите фактурата, тоест разпечатаната на хартия и надлежно оформена с всички реквизити и по пощата/по куриер или да я предадета на ръка.

Може по мейл, и става с ел. подпис, но там "процедурата" е друга.

И струва пари :)
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот ivarbanov » 28 Мар 2009, 09:10

Аз не съм юрист и случайно видях въпроса, но той ме интересува. По мое мнение промените в ЗДДС, съответно в ЗСч бяха направени именно с цел да се улесни електронният обменн на данни. Каквато е световната практика. Отпадна подписът на съставителя въру ПСД адресиран до външни потребители в чл 7 от ЗСч и конкретно върху фактурата в чл 114 от ЗДДС. Това според мен неминуемо ще усложни работата на търговците. Макар че фактурата не е единствения и основен документ при спорове. Но ние като търговци, по мое мнение, все още не отдаваме нужното значение на останалите документи при една доставка доказващи видовото определяне на стоката и финализиране на сделката при доставката. Каквито са товарителница, приемо.предавателен протокол и т.н. Но това е друга тема. Ал 6 от чл 114 от ЗДДС определя реда по който става обмена на документите. Той може да бъде на хартиен носител и по електронен път. При използване на елктронен път има две кумулативни изисквания за да се приеме фактурата:
- получателят да потвърди получаването и
-да се гарантира автентичността на произхода и ненарушеността на данните по един от посочените 3 начина
1.Чрез електронен подпис Няма какво да се коментира
2.Чрез електронен обмен на данни Струва ми се че тук се има пред вид стандарта за обмен на данни в търговията EDIFACT който гарантира това
3.По друг начин. Точно това определение развързва ръцете но в същото време мисля може да създаде и много проблеми с данъчни органи и контрагенти. Все още нямаме установена практика у нас. По мое мнение един от тези "други начини" може да бъде използването на контролна сума.

Пак повтарям, че не съм юрист за да не стана причина за заблуда. По скоро бих се радвал и аз да чуя коментар върху тези ми разсъждения.
ivarbanov
Младши потребител

Мнениеот ivarbanov » 28 Мар 2009, 19:22

Магик1
Давай по полека! Тука сме гости, при това не съвсем на място. Виж ако искаш въпроса си във счетоводния форум
http://odit.info/?s=6&i=150189&f=1
ivarbanov
Младши потребител

Мнениеот magic1 » 28 Мар 2009, 19:33

ivarbanov , vili_spasova - благодаря за отговорите.
Все още не знам какво да правя освен да настоявам, на тези, които твърдят, че може само по мейл да ми изпратят фактура по пощата, за да нямам проблеми с данъчните.
Би трябвало когато сумите са преведени по банков път при проверка лесно да се установи, че тези пари са получени и фактурите, дори и само изпратени по мейл и разпечатани от файла са достоверни, но точка 3 от това изменение " по друг начин, гарантиращ автентичността на произхода и ненарушеността на съдържанието " не ми дава достатъчно информация може или не. Поредната тъжна безумица в БГ. Направили са промяна в закона с цел улеснение, но така са го написали, че никой не е сигурен какво точно са искали да кажат ...
magic1
Нов потребител

Мнениеот magic1 » 28 Мар 2009, 19:40

ivarbanov! Благодаря ! Изнасям се към счетоводния сайт.
magic1
Нов потребител

Назад към Данъчно право