- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
държавна такса за постоянно пребиваваща
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
държавна такса за постоянно пребиваваща
Жена ми е Руска гражданка имаме брак и дете родено тази годинна.От служба миграция Ловеч ми казаха че трябва да платя 1000лв държавна такса.А в държавен весник прочетох че при брак с бЪлгарски гражданин таксата е 150 лв.Те ми отговориха че това важало за бракове с чужденци от европейския съюз!Така ли е?Помогнете ми.Благодаря.
- everton
- Младши потребител
Re: държавна такса за постоянно пребиваваща
Когато става дума за АДМИНИСТРАТИВНА(административна, не съдебна) услуга не е нормално данъкоплатеца да няма почти никаква яснота и информация как се извърщва, КАКВА Е ТАКСАТА. ЗНАЧИ, АКО НАПРИМЕР ИСКАМ АДМИНИСТРАТИВНА УСЛУГА ОТ ОБЩИНАТА АЗ ТРЯБВА ДА ОТИДА НА АДВОКАТ ЗА ДА ГО ПИТАМ КАКВА Е ТАКСТА ЗА УСЛУГАТА, която следва да платя.
Административните услуги трябва да са достъпни и ясни, а това ,че хората са подложени на тормоз заради липса на най -елементарна информация за услуги(за които са си платили с данъци и такси!) е наистина безобразие. Хората са принудени да плащат няколко пъти за едно и също- първо такси на адм. орган, после данъци, за да издържа на същия адм орган, и на адвокат за да му обясни как да извърши съотвеното деиствие пред чиновника, деиствие за което си е платил- тройно.
Виждаме, че тук питащият пита колко трабва да плати. Неяснотите и безобразията са до там, че дори таксите за услугите са апокрифни и неясни. Изобщо тормозът към данъкоплатеца , осмелил се да поиска административна услуга е пълен.
Административните услуги трябва да са достъпни и ясни, а това ,че хората са подложени на тормоз заради липса на най -елементарна информация за услуги(за които са си платили с данъци и такси!) е наистина безобразие. Хората са принудени да плащат няколко пъти за едно и също- първо такси на адм. орган, после данъци, за да издържа на същия адм орган, и на адвокат за да му обясни как да извърши съотвеното деиствие пред чиновника, деиствие за което си е платил- тройно.
Виждаме, че тук питащият пита колко трабва да плати. Неяснотите и безобразията са до там, че дори таксите за услугите са апокрифни и неясни. Изобщо тормозът към данъкоплатеца , осмелил се да поиска административна услуга е пълен.
- zlostar
- Потребител
Все пак някой ще ми помогне ли колко трябва да платя1000 или 150 лв държавна такса по тарифа номер 4 на мвр за докумени за постоянно пребиваване?!Има ли някакъв изход да не платя тези 1000 лева което си е живо изнудване?!
- everton
- Младши потребител
ТАРИФА № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси
Раздел III
Такси по Указа за паспортите и адресната регистрация на гражданите на Република България
Чл. 12. (1) За разрешаване на постоянно пребиваване на чужденец в Република България се събира такса 1000 лв.
(2) За разрешаване на постоянно пребиваване на чужденец, сключил брак с български гражданин, се събира такса 150 лв.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2000 г., бр. 15 от 2004 г.) Таксите по ал. 1 и 2 се събират еднократно след разрешаване на постоянното пребиваване на чужденеца.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2007 г.) За искане на услуга по ал. 1 и 2 се събира такса 10 лв.
Не знам кои са те,но повече от това не мога да ви помогна.Не мога вместо вас да отида с извадка от нормативната уредба и да си попълня документите.
Раздел III
Такси по Указа за паспортите и адресната регистрация на гражданите на Република България
Чл. 12. (1) За разрешаване на постоянно пребиваване на чужденец в Република България се събира такса 1000 лв.
(2) За разрешаване на постоянно пребиваване на чужденец, сключил брак с български гражданин, се събира такса 150 лв.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2000 г., бр. 15 от 2004 г.) Таксите по ал. 1 и 2 се събират еднократно след разрешаване на постоянното пребиваване на чужденеца.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2007 г.) За искане на услуга по ал. 1 и 2 се събира такса 10 лв.
Те ми отговориха че това важало за бракове с чужденци от европейския съюз!
Не знам кои са те,но повече от това не мога да ви помогна.Не мога вместо вас да отида с извадка от нормативната уредба и да си попълня документите.
- punisher
- Потребител
Тази тарифа ми показаха и в миграционна служба.Казаха ми освен това че трябвало да имам брак най малко 5 години!Как да им докажа?!Кой е прав те или аз?150 или 1000 лв?Как да си потърся правата?
- everton
- Младши потребител
в тарифата няма алинея за 5 години и за брак извън европейския съюз!!
- everton
- Младши потребител
до everton на 05 Мар 2009 10:23 am
Не знам що им верваш на всичките тия СПЕЦИАЛИСТИ а не вземеш като най обикновен човек да прочетеш и намериш всичко дето те интересува, тука на такива като нас които имат нужда а не са специалисти ЮРИСТИ се подиграват и нищо не помагат ...това първо а второ ето ти закони и цени и вземи ги прасни тия в Ловеч по тиквите :
ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ НА
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ
СЕМЕЙСТВА
В сила от 01.01.2007 г.
Обн. ДВ. бр.80 от 3 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.109 от 20
Декември 2007г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г.
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (1) Този закон определя условията и реда, при които гражданите на
Европейския съюз и членовете на техните семейства могат да влизат, пребивават и
напускат Република България.
(2) Този закон се прилага и спрямо гражданите на държави - страни по
Споразумението за Европейското икономическо пространство, гражданите на
Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства, които не са граждани на
Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация
Швейцария, които по силата на сключени международни договори с Европейския съюз
имат право на свободно придвижване.
Чл. 2. Гражданин на Европейския съюз е лице, което е гражданин на държава -
членка на Европейския съюз.
Чл. 3. Гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, които
не са граждани на Европейския съюз, при пребиваването си в Република България имат
всички права и задължения според българските закони и международните договори, по
които Република България е страна, с изключение на тези, за които се изисква българско
гражданство.
ТАРИФА№ 4 ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ В
СИСТЕМАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ
РАБОТИ ПО ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
В сила от 10.03.1998 г.
Приета с ПМС № 53 от 26.02.1998 г.
Отразена деноминацията от 05.07.1999 г.
Обн. ДВ. бр.27 от 10 Март 1998г., изм. ДВ. бр.9 от 2 Февруари
1999г., доп. ДВ. бр.33 от 9 Април 1999г., изм. ДВ. бр.78 от 3 Септември
1999г., изм. ДВ. бр.43 от 26 Май 2000г., изм. ДВ. бр.65 от 8 Август
2000г., изм. ДВ. бр.86 от 20 Октомври 2000г., попр. ДВ. бр.27 от 21
Март 2001г., изм. ДВ. бр.106 от 7 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.108 от
14 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.24 от 14 Март 2003г., изм. ДВ. бр.34 от
15 Април 2003г., доп. ДВ. бр.39 от 25 Април 2003г., изм. ДВ. бр.106 от 5
Декември 2003г., изм. ДВ. бр.111 от 22 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.15
от 24 Февруари 2004г., изм. ДВ. бр.24 от 23 Март 2004г., изм. ДВ.
бр.32 от 20 Април 2004г., попр. ДВ. бр.36 от 30 Април 2004г., изм. ДВ.
бр.52 от 27 Юни 2006г., изм. ДВ. бр.16 от 20 Февруари 2007г., изм. ДВ.
бр.21 от 9 Март 2007г., попр. ДВ. бр.26 от 27 Март 2007г., изм. ДВ.
бр.32 от 17 Април 2007г., изм. ДВ. бр.75 от 18 Септември 2007г., изм.
ДВ. бр.81 от 16 Септември 2008г.
Чл. 45б. (Нов - ДВ, бр. 21 от 2007 г.) За издаване на карта за продължително или
за постоянно пребиваване на член на семейство на гражданин на Европейския съюз, който
член не е гражданин на Европейския съюз, се събира такса 10 лв.
Чл. 46а. (Нов - ДВ, бр. 75 от 2007 г.) За издаване на карта на продължително
пребиваващ или постоянно пребиваващ чужденец - член на семейство на български
гражданин, който не е гражданин на Европейския съюз, се събира такса по чл. 45б.
и попитай специалистите какво ще кажат за това ? жена ти като е руски гражданин не е ли член на твоето семейство ? а ти като си гражданин на Р България не си ли гражданин на Евросъюза ? ами тогава ...
Не знам що им верваш на всичките тия СПЕЦИАЛИСТИ а не вземеш като най обикновен човек да прочетеш и намериш всичко дето те интересува, тука на такива като нас които имат нужда а не са специалисти ЮРИСТИ се подиграват и нищо не помагат ...това първо а второ ето ти закони и цени и вземи ги прасни тия в Ловеч по тиквите :
ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО
СЕМЕЙСТВА
В сила от 01.01.2007 г.
Обн. ДВ. бр.80 от 3 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.109 от 20
Декември 2007г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г.
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. (1) Този закон определя условията и реда, при които гражданите на
Европейския съюз и членовете на техните семейства могат да влизат, пребивават и
напускат Република България.
(2) Този закон се прилага и спрямо гражданите на държави - страни по
Споразумението за Европейското икономическо пространство, гражданите на
Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства, които не са граждани на
Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация
Швейцария, които по силата на сключени международни договори с Европейския съюз
имат право на свободно придвижване.
Чл. 2. Гражданин на Европейския съюз е лице, което е гражданин на държава -
членка на Европейския съюз.
Чл. 3. Гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, които
не са граждани на Европейския съюз, при пребиваването си в Република България имат
всички права и задължения според българските закони и международните договори, по
които Република България е страна, с изключение на тези, за които се изисква българско
гражданство.
ТАРИФА№ 4 ЗА ТАКСИТЕ, КОИТО СЕ СЪБИРАТ В
СИСТЕМАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ
РАБОТИ ПО ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
В сила от 10.03.1998 г.
Приета с ПМС № 53 от 26.02.1998 г.
Отразена деноминацията от 05.07.1999 г.
Обн. ДВ. бр.27 от 10 Март 1998г., изм. ДВ. бр.9 от 2 Февруари
1999г., доп. ДВ. бр.33 от 9 Април 1999г., изм. ДВ. бр.78 от 3 Септември
1999г., изм. ДВ. бр.43 от 26 Май 2000г., изм. ДВ. бр.65 от 8 Август
2000г., изм. ДВ. бр.86 от 20 Октомври 2000г., попр. ДВ. бр.27 от 21
Март 2001г., изм. ДВ. бр.106 от 7 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.108 от
14 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.24 от 14 Март 2003г., изм. ДВ. бр.34 от
15 Април 2003г., доп. ДВ. бр.39 от 25 Април 2003г., изм. ДВ. бр.106 от 5
Декември 2003г., изм. ДВ. бр.111 от 22 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.15
от 24 Февруари 2004г., изм. ДВ. бр.24 от 23 Март 2004г., изм. ДВ.
бр.32 от 20 Април 2004г., попр. ДВ. бр.36 от 30 Април 2004г., изм. ДВ.
бр.52 от 27 Юни 2006г., изм. ДВ. бр.16 от 20 Февруари 2007г., изм. ДВ.
бр.21 от 9 Март 2007г., попр. ДВ. бр.26 от 27 Март 2007г., изм. ДВ.
бр.32 от 17 Април 2007г., изм. ДВ. бр.75 от 18 Септември 2007г., изм.
ДВ. бр.81 от 16 Септември 2008г.
Чл. 45б. (Нов - ДВ, бр. 21 от 2007 г.) За издаване на карта за продължително или
за постоянно пребиваване на член на семейство на гражданин на Европейския съюз, който
член не е гражданин на Европейския съюз, се събира такса 10 лв.
Чл. 46а. (Нов - ДВ, бр. 75 от 2007 г.) За издаване на карта на продължително
пребиваващ или постоянно пребиваващ чужденец - член на семейство на български
гражданин, който не е гражданин на Европейския съюз, се събира такса по чл. 45б.
и попитай специалистите какво ще кажат за това ? жена ти като е руски гражданин не е ли член на твоето семейство ? а ти като си гражданин на Р България не си ли гражданин на Евросъюза ? ами тогава ...
- valery_an
- Младши потребител
Да прочетох в държавен вестник за еднократнато плащане видях само че при брак на чужденец с бЪлгарски гражданин се плаща само 150 лв.Никакъв европейски съюз или задължително живеене 5 год в страната не видях.Прав ли съм?!
- everton
- Младши потребител
everton, много ясно е казано в наредбата - жена ти трябва да плати 150 лв. Посочи "наредба 4" и тази леля ще млъкне. Отиди при началника и , ако не слуша и се оплачи.
- p_dyan
- Потребител
ходих и при началника той май вечно е пиан!и не знае нищо!!как ги държат такива хора!?
- everton
- Младши потребител
everton, има такива спамаджии , бръщолевят глупости - прескачай ги.
Плащането на тези 150 лв свързано ли е с издаване на някакъв документ или нещо друго. Защото би могъл да ги платиш като ги преведеш по сметка (с основание Чл.12, ал.2. Така няма да търсиш чиновническо благоволение.
Пазиш си преводното нареждане, ако се налага за справка.
Плащането на тези 150 лв свързано ли е с издаване на някакъв документ или нещо друго. Защото би могъл да ги платиш като ги преведеш по сметка (с основание Чл.12, ал.2. Така няма да търсиш чиновническо благоволение.
Пазиш си преводното нареждане, ако се налага за справка.
- p_dyan
- Потребител
p_dyan благодаря за доверието.В семейството само аз работя и не можем да си позволим да плащаме безбожни такси.Тази такса се заплаща в банка по превод на МВР,чакаме само да дойде разрешението от София за постоянно пребиваване.След като дойде те искат да платим таксата и тогава ще и извадят лична карта на чужденец с права на постоянно пребиваване.Незнам как да се преборя с бюрокрацията,те или не знаят или нарочно искат да им платя 1000лв.а в държавен вестник пише при брак с чужденец 150 лв.Мисля че чета правилно държавен вестник или бъркам.Не видях никаде клауза за продължително пребиваване 5 год.и че жена ми не е член на страна от Европейския съюз както те ме уверяват и по този параграф аз трябва да им платя 1000лв.
- everton
- Младши потребител
punisher написа:Колеги,забелязвам една тенденция: започваме повече колеги да защитаваме позицията,че питащите трябва да посещават канторите ни,а не форума за обмяна на опит по между ни.Това е искрица надежда зе мен,че започваме да ценим труда си.Но смея да твърдя,че още има колеги,които позволяват да не се уважава нашият труд.
С риск това ми мнение да бъде изтрито заявявам,че ако ние самите не се борим за професията си,няма кой да го стори вместо нас.И после да не се учудваме защо на колегите не им стиска да стават адвокати и да си поемат риска ,а са чираци и чиновници,които чакат поредната работна заплата за стоене в кабинета си.
Нито модератора,нито "наглия"българин ще променят това,което защитавам и което ценят и моите клиенти.Докато дишам,ще защитавам поцизията си.Защото имам достойнство,уважавам себе си и знам доколко съм способна.
PS!!!Нищо лично към въпросът на everton.Позицията ми е принципна.
Не споделям мнението ти, но не мога да ти отнема правото ти да го защитаваш
- gogoalp
- Нов потребител
Видях следното розсъждение по-горе
Не.....Жена му в случая не е съпруга на гражданин на евросъюза. Такава ще бъде ако отидат да живеят например в Франция или Германия или друга страна от ЕС. В България жена му се води просто чужденка. Не заблуждавайте човека.
Дискриминацията на жена му е уредена със закон, по тази причина не може да получи подкрепа на национално ниво трябва да се жалвате зад граница, но като знам там как обичат руснаците по-добре не дейте.
Колкото до таксата 1000 или 150 - зависи от тълкуването.
Може и да мине за 150 лева. Успех
Не.....Жена му в случая не е съпруга на гражданин на евросъюза. Такава ще бъде ако отидат да живеят например в Франция или Германия или друга страна от ЕС. В България жена му се води просто чужденка. Не заблуждавайте човека.
Дискриминацията на жена му е уредена със закон, по тази причина не може да получи подкрепа на национално ниво трябва да се жалвате зад граница, но като знам там как обичат руснаците по-добре не дейте.
Колкото до таксата 1000 или 150 - зависи от тълкуването.
Може и да мине за 150 лева. Успех
- popo45
- Потребител
Да и аз така мисля че трябва да платя 150 лв.Ще видя ще мога ли да се преборя.
- everton
- Младши потребител
Желая ви успех.
- popo45
- Потребител
Мерси има ли някой друг да се изкаже по въпроса?
- everton
- Младши потребител
Виж и тази страница на сайта на мвр http://www.mvr.bg/Guide/new_BG_documents.htm
тук има и мейл, ако решиш пиши им и на тях.
тук има и мейл, ако решиш пиши им и на тях.
- p_dyan
- Потребител
Мерси за отговора!Ще видя този сайт!
- everton
- Младши потребител
Закона за влизането, пребиваването и.... се отнася само за гражданите на ЕС.
За съжаление, в този закон нашите депутати умишлено са забравили нас - българите..тоест, ако Румънец е женен за рускиня и живее в БГ ще е по ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО
СЕМЕЙСТВА, но ако Българин е женен за Рускиня и живее в България, то тя е по ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В Р БЪЛГАРИЯ.
А ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАНЕ НА ОСНОВАНИЕ БРАК МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ ПЕТ ГОДИНИ СЛЕД СКЛЮЧВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК. НЯКЪДЕ 2006 ГОДИНА ГО СМЕНИХ,А ПРЕДИ БЕШЕ 2 ГОДИНИ. ТОЕСТ, СЛЕД КАТО НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА ТОВА УСЛОВИЕ, НЯМА КАК ДА ПОЛУЧИТЕ ПОСТОЯННО, ТОЕСТ ЖЕНА ВИ. АКО ОТГОВАРЯ НА ДРУГО УСЛОВИЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОСТОЯННО, КЪДЕТО ТАКСАТА Е 1000ЛВ - ТОВА Е.
АЗ НЕ ВИЖДАМ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА, В КРАЯ НА КРАИЩАТА В ЗАКОНА СИ ПИШЕ - УСЛОВИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАНЕ И ТАКСА СПОРЕД УСЛОВИЕТО.
За съжаление, в този закон нашите депутати умишлено са забравили нас - българите..тоест, ако Румънец е женен за рускиня и живее в БГ ще е по ЗАКОН ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО
СЕМЕЙСТВА, но ако Българин е женен за Рускиня и живее в България, то тя е по ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В Р БЪЛГАРИЯ.
А ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАНЕ НА ОСНОВАНИЕ БРАК МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ ПЕТ ГОДИНИ СЛЕД СКЛЮЧВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК. НЯКЪДЕ 2006 ГОДИНА ГО СМЕНИХ,А ПРЕДИ БЕШЕ 2 ГОДИНИ. ТОЕСТ, СЛЕД КАТО НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА ТОВА УСЛОВИЕ, НЯМА КАК ДА ПОЛУЧИТЕ ПОСТОЯННО, ТОЕСТ ЖЕНА ВИ. АКО ОТГОВАРЯ НА ДРУГО УСЛОВИЕ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОСТОЯННО, КЪДЕТО ТАКСАТА Е 1000ЛВ - ТОВА Е.
АЗ НЕ ВИЖДАМ КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА, В КРАЯ НА КРАИЩАТА В ЗАКОНА СИ ПИШЕ - УСЛОВИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАНЕ И ТАКСА СПОРЕД УСЛОВИЕТО.
- nikiboy
- Потребител
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|