Здравейте, отново!Имам още един въпрос:
Какви варианти за облагане имам при условие, че съм ЕТ?
Става дума за това, че бизнесът/фото и машинописни услуги/ е едва прохождащ и не зная какви печалби ще има, а патентният ми данък излиза около 1200 лв.На едно място четох, че мога да плащам данък по ЗЗДФЛ /извинете ме, ако съм написала грешно абревиатурата/ и по този начин да избегна патента.Пропуснах да спомена, че съм пенсионер/ ако това има отношение по въпроса, за който питам/.
Надявам се, че отново ще получа компетентни отговори.
Пропуснах:Ако реша мога ли да премина от ЕТ в ЕООД И КАК?
Знам, че тези услуги за платени, но в нашия грам имаме поне 2 случая, при които плащаш на високоплатен счетоводител, а той не стига,че ти взема парите и не е наясно с материята, ами е и нагъл да държи тон,въпреки, че е сгрешил.Другият пък избяга от града.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 13:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Патент или друг вид облагане?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Патент или друг вид облагане?
Имате две решения - счетоводно и адвокатско
1. Счетоводно - регистрирате се доброволно по ДДС и забравяте за патента.
2. Посочили сте го - ЕТ към ЕООД - за това се обърнете към адвокат, а вашият счетоводител ще ви направи оценка на предприятието. При този случай само счетоводител не ви е достатъчен. Най-малкото, защото не му е работа
1. Счетоводно - регистрирате се доброволно по ДДС и забравяте за патента.
2. Посочили сте го - ЕТ към ЕООД - за това се обърнете към адвокат, а вашият счетоводител ще ви направи оценка на предприятието. При този случай само счетоводител не ви е достатъчен. Най-малкото, защото не му е работа
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря за отговора,предполагам ще се насоча ,поне в началото, към първия вариант.Това, което ме интересува е в този случай на какъв процент ще бъда облагана/годишно или за месец/.И какво се облага-чистата печалба или всичко каквото влиза като пари във фирмата/ приходи и разходи/.
- taisanj
- Младши потребител
Облага се годишната печалба - приходи минус разходи, от резултата се вадят пенсионните и здравни осигуровки, каквото остане се облага с данъчна ставка 15%.
Авансови вноски (месечни или тримесечни) дължите, само при положение, че оборота от предходната година е над 200 000 лв.
Авансови вноски (месечни или тримесечни) дължите, само при положение, че оборота от предходната година е над 200 000 лв.
- prnedev
- Активен потребител
Отново благодаря за отговора.Вече бях изгубила надежда, че има вариант, различен от патента.Не бягам от данъци и ако действително направя годишен приход 12000 с радост ще платя.
Да разбирам ли, че в началото на тази година трябва да подам само декларация за предходната, а тези 15% ще ги платя чак догодина? Миналата година фирмата работи като аптека, но само 2 месеца и не съм плащала патент, надявам се да не е проблем.
Не желая да нахалствам, но някъде четох, че ако основната дейност не е по патент и останалите,макар и патентни,не се облагат като патент.Имам предложение да предлагам външна реклама.Правилно ли съм разбрала?
Да разбирам ли, че в началото на тази година трябва да подам само декларация за предходната, а тези 15% ще ги платя чак догодина? Миналата година фирмата работи като аптека, но само 2 месеца и не съм плащала патент, надявам се да не е проблем.
Не желая да нахалствам, но някъде четох, че ако основната дейност не е по патент и останалите,макар и патентни,не се облагат като патент.Имам предложение да предлагам външна реклама.Правилно ли съм разбрала?
- taisanj
- Младши потребител
Тази година ще подадете декларация за резултата ви от миналата година (тези два месеца) и съответно дохода ще се обложи, според счетоводния резултат (15%).
Това, че имате (ще имате) непатентна дейност, не ви освобождава от плащането на патентната. Просто се декларират по различен ред - непатентната по-общия ред - приходи минус разходи, патентната - със съответния патент.
Иначе казано, или не сте разбрали правилно, или са ви подвели. Варианта да избегнете патента го посочих в предния отговор - горните два варианта.
Тъй като споменавате горе, за годишен приход в размер 12 000... няма да е лошо да поговорите със счетоводител. Имам чувството, че не планирате някои задължителни ежемесечни разходи и току виж излезе, че няма да ви е изгоден бизнеса.
Това, че имате (ще имате) непатентна дейност, не ви освобождава от плащането на патентната. Просто се декларират по различен ред - непатентната по-общия ред - приходи минус разходи, патентната - със съответния патент.
Иначе казано, или не сте разбрали правилно, или са ви подвели. Варианта да избегнете патента го посочих в предния отговор - горните два варианта.
Тъй като споменавате горе, за годишен приход в размер 12 000... няма да е лошо да поговорите със счетоводител. Имам чувството, че не планирате някои задължителни ежемесечни разходи и току виж излезе, че няма да ви е изгоден бизнеса.
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря отново.Това за печалбата е само пример, но от друга страна досега не съм се занимавала с такъв бизнес и не зная как ще потръгне.Поне ще опитам, пък каквото ще да става.
- taisanj
- Младши потребител
1200 лв на година патент са 100 лв на месец. Съветвам ви да направите проучване колко ще ви струва счетоводното обслужване при регистрация и без регистрация по ДДС. Ако разликата е по-голяма от 100 лв на месец, може да се окаже, че ще ви е по-изгодно все пак да си плащате патента, уви.
- twist
- Младши потребител
С такива задачки се занимават едни хора,които се наричат адвокати. Посетете някой от тях на работното му място и срещу съответното заплащане , ще получите необходимата консултация.Още повече,че е налице забрана за оказване на нерегламентирана безплатна правна помощ, каквато търсите
- l1122233
- Нов потребител
Лютий, гледам Инвестиционните посредници почнаха да правят някакви подобни сметки - разни проектчета за изкупуване на дружества и т.н. Как мислиш, дали си имат адвокати да смятат кое как е при единия вариант, и как е при другия?
- prnedev
- Активен потребител
Мда.
Как ли би отговорил адвокатът на въпроса от всички законови варианти кой е икономически най-изгоден? Всъщност, ако се направят изчисления, би могъл и да отговори. Ама това с изчисленията дали е от конспекта на адвокатите? Не се заяждам, само питам
Как ли би отговорил адвокатът на въпроса от всички законови варианти кой е икономически най-изгоден? Всъщност, ако се направят изчисления, би могъл и да отговори. Ама това с изчисленията дали е от конспекта на адвокатите? Не се заяждам, само питам
- twist
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|