Няма да се впускам в особенно подробности, но станах съдлъжник (мисля че това е точно терминът) по един кредит за скромната сума от 120 хил. лева, като гаранцията беше помещение оценено на 150 хил. от банката. Това задължение вече не се обслужва редовно, и банката е наложила запор на заплатата на кредитополучателя, но и на мен. Някой би ли ми обяснил по-простичко колко много съм прецакан, и какъв е най лошият възможен вариант, туй като банката се опитва сега да продаде това помещение, но едва ли ще е скоро, като се има предвид кризата на пазара за недвижими имоти. Идеята ми е, след като реално кредитът е обезпечен с този имот, какви са моите задължения спрямо този кредит ?
Благодаря предварително за отделеното време.
- Дата и час: 19 Ное 2024, 22:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Просрочен ипотечен кредит
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Просрочен ипотечен кредит
Общо взето конкретика може да се даде едва като юрист прочете дог. за кредит, който сте подписал, но така или иначе, сте солидарно отговорен за сумата ведно с кредитополучателя. Както споменахте, запорирана е заплатата Ви, което означава, че до удовлетворяване на банката за лихви, такси, комисионни главница, разноски по изпълнителното дело и т н ще си "щипват" от вашата заплата, до пълно погашение на дълга, което може да стане от продажбата на имота, обезпечил кредита, и едва след което, можете да заявите пред съдебния изпълнител да ви конституира като страна-взискател срещу кредитополучателя, за сумите които са ви "щипвали" от заплатата, за да погасяват кредита.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
Добре, ако да речем банката намери купувач за обекта, но на цена която не покрива напълно задълженията по кредита, това означава ли че аз и кредитополучателят ще трябва да възстановим тази разлика ? И някъде бях прочел, че съдлъжник е малко по различно от солидарен длъжник, но предполагам това завиви от подписаният договор. Благодаря още веднъж за отгорова
- kpetehoug
- Нов потребител
В случая има една тънка, тънка разлика между съзадължен и солидарно задължен.
Няма да Ви я обяснявам, защото няма да я разберете веднага, освен това и аз не мога да Ви развия подробно и аргументирано какво имам предвид.
Всяко едно искане на Банката се погасява със срок - така например, със шестмесечен срок се погасява искането на Банката към Вас като поръчител.
Поръчителевата отговорност има временен характер - с изтичането на 6-месечния срок Банката не може да иска от Вас нищо.
Вашите предимства - Банката е официално лице, с установен пощенски адрес и привидна и реална публичност, тоест не може да се прави на тарикат.
Вашите недостатъци - Банката разполага с неограничен ресурс, може да подкупва съдии, следователи, да дава фирмени обедчета, семинари и прогресивни лихви на когото си иска.
Разбира се горното е фикция, съществуваща в болните мозъци на няколко заклети фанатици на идеята - парите отварят врати.
Фикцията в случая е, че Банката не може да не е допуснала грешки - това е едно тромаво, грамадно животно, с хиляди служители, без никаква мобилност, едва ли е придвижила документите както трябва.
Ако сте роден с късмет, не се притеснявайте.
Действайте.
Няма да Ви я обяснявам, защото няма да я разберете веднага, освен това и аз не мога да Ви развия подробно и аргументирано какво имам предвид.
Всяко едно искане на Банката се погасява със срок - така например, със шестмесечен срок се погасява искането на Банката към Вас като поръчител.
Поръчителевата отговорност има временен характер - с изтичането на 6-месечния срок Банката не може да иска от Вас нищо.
Вашите предимства - Банката е официално лице, с установен пощенски адрес и привидна и реална публичност, тоест не може да се прави на тарикат.
Вашите недостатъци - Банката разполага с неограничен ресурс, може да подкупва съдии, следователи, да дава фирмени обедчета, семинари и прогресивни лихви на когото си иска.
Разбира се горното е фикция, съществуваща в болните мозъци на няколко заклети фанатици на идеята - парите отварят врати.
Фикцията в случая е, че Банката не може да не е допуснала грешки - това е едно тромаво, грамадно животно, с хиляди служители, без никаква мобилност, едва ли е придвижила документите както трябва.
Ако сте роден с късмет, не се притеснявайте.
Действайте.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|