начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Данък при продажба на имот

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък при продажба на имот

Мнениеот saflock » 04 Фев 2009, 10:37

Здравейте,

Имам следния въпрос касаещ продажбата на жилищен имот (апартамент) от чужденец гражданин на Русия. До колкото рабрах, тъй като Русия не е членка на ЕС, нейните граждани трябва да плащат 10% данък върху реализираната разлика между покупната и продажната цена на имота. Та въпроса ми е - колко данък трябва да се плати при положоние, че имота е купен през 2007 г. като в нотариалния акт е посочена цена малко над даначната оценка - да кажем 38 000 лв., а (разбира се реалната е доста над тази сума примерно 150 000). При продажбата отново в нотариалния акт ще бъде записана цена по данъчна оценка (да кажем 57 000 лв.), а реалната получена ще е 200 000 лв. Интересува ме кои цени се вземат под внимание при формиране на данъчната основа и проблем ли е ако това са тези по норариален акт (логично е, че това е по-изгодния вариант) също и какви признати разходи могат да се ползват за 2007 и 2008, тъй като знам, че имаше някакви 10% или 20% за двете години. Благодаря ви предварително.
saflock
Нов потребител

Re: Данък при продажба на имот

Мнениеот prnedev » 04 Фев 2009, 18:18

Добре се ориентирате ;-)
Погледнете ЗДДФЛ чл.33 ал.6, чл.37 ал.3 и СИДДО с Руската федерация
prnedev
Активен потребител

Мнениеот saflock » 05 Фев 2009, 13:36

Закона го прегледах и както пише цената на придобиване е документално доказаната цена. Предполагам, че същото важи и за продажната цена - т.е. цената по нотариален акт. Но при евентуална проверка това достатъчно ли е и не се ли взимат под внимание подписани предварителни договори за покупко-продажба, където вече са посочени реалните цени. Освен това не можах да намеря никаква информация за СИДДО с Русия. Знам че имаме такава спогодба но тя не касае ли само операциите с ДДС и КПО?
saflock
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 05 Фев 2009, 19:10

http://www.nap.bg/ospage?id=166&page271=3 - тук можете да намерите спогодбата.
При евентуална проверка, за която казвате, данъчните, стига да желаят и да са изпълнени определени условия, могат да предприемат действия по чл.122 от Данъчно-осигурителният процесуален кодекс - например ал.1 т.2 или ал.1 т.7.
А от там вече току виж се е стигнало и до другия кодекс, за който Янева споменава :wink:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот theinsider » 11 Фев 2009, 18:31

Не трябва по ниакакъв начин да показвате никъде реалните цени на сделките, защото това което е направено си е заобикаляне на данъчното облагане и има доста санкции.
theinsider
Потребител

Назад към Данъчно право