начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Възобновяване дейността на фирма- ЕТ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възобновяване дейността на фирма- ЕТ

Мнениеот taisanj » 27 Яну 2009, 18:34

Здравейте!Надявам се тук да получа отговори.
Как , към днешна дата, стои въпроса с подновяване дейността на временно прекратили работа фирми.Какви точно декларации се подават и къде?
Днес ходих в НАП, но от там ме отрязаха.Не знаели защо трябва да пускам декларация.
Фирмата преди работеше по патент, на едно място прочетох ,че трябвало да се подаде и патентна декларация.Каква е тази декларация?
Какво се случва, ако в края на годината не са подадени нулеви декларации?
Може въпросите ми да ви се струват елементарни, но не съм веща в тази сфера , а и преди имах счетоводител, който по стечение на обстоятелствата почина внезапно.Благодаря предварително.
taisanj
Младши потребител

Re: Възобновяване дейността на фирма- ЕТ

Мнениеот prnedev » 28 Яну 2009, 03:35

Съвсем накратко - връщате се обратно в НАП и искате да ви дадат Декларация образец ОКД-5, с която декларирате, че почвате да упражнявате труд като ЕТ, съответно да си плащате осигуровките.
Тогава ще се сетят данъчните защо трябва да пуснете декларация ;-). Но им е "простено" да не знаят. Преди две години тази декларация се подаваше в НОИ. Възможно е да не са прочели тази малка промяна :P
prnedev
Активен потребител

Мнениеот taisanj » 29 Яну 2009, 17:59

Благодаря за отговора, днес ходих да искам актуално състояние на фирмата и в понеделник ще съм пак в НАП.Този път с всичките документи.Надявам се да не ме върнат.
И да попитам още нещо: след като подам тази декларация нужно ли е още нещо или веднага мога да започна дейност?
taisanj
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 29 Яну 2009, 23:34

taisanj написа:И да попитам още нещо: след като подам тази декларация нужно ли е още нещо или веднага мога да започна дейност?

Да, нужно е. Да си назначите счетоводител или да си намерите такъв на договор.

Успех!
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Данъчно право