начало

Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека Прокуратурата иска по-тежко обвинение за мъжа, който прегази момче на пешеходна пътека

Имотен данък за ателие

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имотен данък за ателие

Мнениеот damianst » 27 Яну 2009, 10:44

Здравейте, в края на 2007 г. придобих апартамент, който обаче по нот. акт се води ателие (първи подпокривен етаж, почти няма скосявания). Като отидох в общината ми казаха, че не мога да ползвам 50% намаление от данък върху недвижимите имоти, тъй като апартаментът е ателие. Знаете ли и други подобни случаи и има ли разрешение или е както с данъка в/у превозните средства за автомобилите които са 99 и 101 конски сили. (т.е. практически няма разлика, но данъчното задължение е многократно по-голямо.
Благодаря Ви предварително.
damianst
Нов потребител

Re: Имотен данък за ателие

Мнениеот twist » 27 Яну 2009, 22:00

Защо не метнеш едно око на Закона за местните данъци и такси?
Заради идеята го погледнах и смятам, че няма значение дали имотът е жилищен или нежилищен, а дали се ползва за основно жилище.
Определението за основно жилище е:
2. "Основно жилище" е имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на гражданина и членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината.

А облекчението е:
Чл. 25. (1) За имот, който е основно жилище, данъкът се дължи с 50 на сто намаление.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) За имот, който е основно жилище на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, данъкът се дължи със 75 на сто намаление.
twist
Младши потребител

Мнениеот fani_i » 27 Яну 2009, 22:50

Там е работата, че има значение дали имотът е жилищен - ателието не може да се ползва за жилище, оттам и да се ползват преференции, свързани с данъчното облагане. Не казвам, че фактически не се ползва, но смятам, че за колега правната разлика е ясна и значителна.
По същата логика, ако съм закупила търговски обект/промишлен и го декларирам като такъв, дори и да живея в него, данъкът се определя и заплаща за търговски/промишлен обект, а не за жилище.
При закупуването на ателие купувачът би трябвало да е наясно и с този въпрос.
fani_i
Потребител

Мнениеот twist » 28 Яну 2009, 00:24

Аз не съм колега, ако вие сте юрист. А и нямам голям опит с покупка и деклариране на недвижими имоти. И затова нямам идея може ли изобщо един имот, който по нотариален акт е ателие, да се декларира в декларацията по чл. 14 от ЗМДТ като жилищен (след като на практика може да се ползва като жилище) Преглеждам декларацията и мисля, че няма проблеми това да стане.
Дори има опция, ако вече е подадена декларация, че имотът не е жилищен, да се подаде нова - за промяна на декларирано обстоятелство, което има значение за определяне на данъка.
Но може би само така си мисля, четейки указанията за попълване на декларацията.
Все пак дори и да се декларира като жилищен имот, за мен остава неразрешен въпроса дали той е основно жилище.
twist
Младши потребител

Мнениеот fani_i » 28 Яну 2009, 00:43

При декларирането на имота се прилага копие от документа за собственост и разрешение за ползване - в двата акта е указан вида на имота и начина на ползване(предназначението). Фактическото ползване е без значение.
За да се променят вече декларирани данни е необходимо да се промени и предназначението на имота по предвидения в закона ред, ако същият отговаря на нормативните изисквания. Тогава се издава ново разрешение за ползване и съответно в декларацията се посочват новите данни.
fani_i
Потребител

Мнениеот damianst » 28 Яну 2009, 15:13

Благодаря ви за отговорите,
damianst
Нов потребител

Мнениеот ilianyanev » 29 Яну 2009, 10:35

fani_i написа:При декларирането на имота се прилага копие от документа за собственост и разрешение за ползване - в двата акта е указан вида на имота и начина на ползване(предназначението). Фактическото ползване е без значение.
За да се променят вече декларирани данни е необходимо да се промени и предназначението на имота по предвидения в закона ред, ако същият отговаря на нормативните изисквания. Тогава се издава ново разрешение за ползване и съответно в декларацията се посочват новите данни.

Това е така на теория. Прилагането на доказателства /копия от документи за собственост напр./ е право на органа по приходите да го иска. Казвам право на органа, по чл.18 от ЗМДТ, а не задължение за деклариращия. Принципът е Вие да си носите отговорноста относно декларираните данни. Така че, ако имате "свой човек", може да си декларирате каквото си искате. Но едва ли ще се случи, тъй като не си струва за толкова "Вашия човек" да си сложи таралеж в гащите. Що се отнася до основно жилище, по същия начин може да си го декларирате като такова, само ако нямате декларирано друго като основно. Тогава и "Вашия човек" няма да свърши работа, т.к. програмата няма да го приеме.
Горното казвам от опит в един определен град. Може на други места да е невъзможно да се случи, поради инсталиране на друга, по-добра програма за администриране на местни данъци и такси.
ilianyanev
Младши потребител

Мнениеот damianst » 30 Яну 2009, 10:50

Да, аз съм го деккларирал като основно жилище, но не ползвам намалението от 50%, защото е ателие по нот. акт.
damianst
Нов потребител

Мнениеот twist » 30 Яну 2009, 14:41

първи подпокривен етаж, почти няма скосявания

ателие , офис, цех, фабрика ...

Офис, цех и фабрика знам какво е. Но какво е ателие? Винаги съм мислел, че е вид жилище
twist
Младши потребител

Мнениеот petarsl » 30 Яну 2009, 15:39

Ателие е работна стая на художник , скулптор .
То е на последния етаж заради светлината , усамотението (творческата обстановка). :D
petarsl
Младши потребител

Мнениеот twist » 30 Яну 2009, 17:43

Аха, за рисуване става, а за живеене - не става?!?
twist
Младши потребител

Мнениеот portokal » 30 Яну 2009, 17:48

Цъ, все едно да живееш в работилница или кантора. :lol:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот damianst » 30 Яну 2009, 18:16

Не, водата, тока, топлото и другите неща си ги плащам като нормален/битов абонат. Четох, че се декларират ателиета, защото за тях не се изисква притежаването на мазе, т.е. общият брой на мазетата може да е по-малък от този на апартаментите.
damianst
Нов потребител

Мнениеот twist » 30 Яну 2009, 18:41

Аз бих пробвал с нова декларация по чл. 14 от ЗМДТ - за промяна на декларирани обстоятелства, където да опиша имота като жилищен. Може и нищо да не стане и разкарването ми да е било излишно, но ако я приемат.... няма да е лошо.
twist
Младши потребител

Назад към Данъчно право