Здравейте, предстои ми подписване на договор /суперфиция/ за строителство на наш имот и ме интересува при отдадено право на строеж, обезщетението което ще получа /жилище / облага ли се с данък печалба?Противоречиви отговори получих досега и съвсем се обърках.
Благодаря предварително.
- Дата и час: 20 Ное 2024, 13:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Облага ли се с данък?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Облага ли се с данък?
Въпросът е зададен некоректно.
Между другото, Печалба се формира от търговска дейност и подлежи на облагане по силата на закон.
Колкото до противорчивите отговори които сте получил до сега, мисля да се въоръжите с търпение, тъй като възможността и тук да получите още такива при тази оскъдна и противоречива фактология, е твърде вероятна.
Между другото, Печалба се формира от търговска дейност и подлежи на облагане по силата на закон.
Колкото до противорчивите отговори които сте получил до сега, мисля да се въоръжите с търпение, тъй като възможността и тук да получите още такива при тази оскъдна и противоречива фактология, е твърде вероятна.
-
Melly - Старши потребител
Не разбирам кое е некоректното
Фактите са следните:
1.Собственик съм на дворно място.
2.Подписваме със строителна фирма договор с отдадено право на строеж срещу обезпечение на собственика.
И следва въпроса ми - дължа ли за това жилище, получено като обезпечение на правото на строеж някакъв данък /освен данък сгради/?
Фактите са следните:
1.Собственик съм на дворно място.
2.Подписваме със строителна фирма договор с отдадено право на строеж срещу обезпечение на собственика.
И следва въпроса ми - дължа ли за това жилище, получено като обезпечение на правото на строеж някакъв данък /освен данък сгради/?
- sierr
- Нов потребител
Още е раничко да мислите за данък "сгради".
-
Melly - Старши потребител
Три въпроса към питанката ви:
1. Това дворно място колко време е ваша собственост
2. По "данъчна оценка" ли е направена сделката
3. Пари, освен апартамента вземате ли?
Въпросите са подредени по степен на важност
Въпросите са подредени по степен на важност
- prnedev
- Активен потребител
1.Мястото е придобито чрез покупко-продажба преди 13 год.
2.В НА е вписана базистната оценка на имота и на частта, която купувам.
3.Не, обезщетението се състои само в недвижимо имущество.
Благодаря Ви за това, че ми зададохте конкретни въпроси, не съм юрист и материята ми е чужда и в този ред на мисли "некоректно зададения въпрос" не е бил умишлен.
1.Мястото е придобито чрез покупко-продажба преди 13 год.
2.В НА е вписана базистната оценка на имота и на частта, която купувам.
3.Не, обезщетението се състои само в недвижимо имущество.
Благодаря Ви за това, че ми зададохте конкретни въпроси, не съм юрист и материята ми е чужда и в този ред на мисли "некоректно зададения въпрос" не е бил умишлен.
- sierr
- Нов потребител
И аз не съм юрист, но направо ви казвам - няма да имате данък върху доходите (данък печалба, както го наричате), дори и няма да декларирате тази придобивка - апартамента, като доход. Т.е. с НАП по тази сделка няма да имате вземане даване.
Когато си вземете апартамента, ще си го регистрирате по ЗМДТ при общинските данъчни (не при НАП), което е съвсем друга стандартна история - за данък сгради и т.н.
Когато си вземете апартамента, ще си го регистрирате по ЗМДТ при общинските данъчни (не при НАП), което е съвсем друга стандартна история - за данък сгради и т.н.
- prnedev
- Активен потребител
Благодаря Ви, че отделихте време и ми отговорихте.
Хубав ден
Хубав ден
- sierr
- Нов потребител
Благодаря на всички отзовали се и познавайки културния начин на комуникиране
- sierr
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|