начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

въпрос относно полезен модел

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно полезен модел

Мнениеот golf4gti1 » 08 Ное 2008, 15:16

здравейте, регистрирах се сега, но съм чел и преди тук. сега се налага да попитам нещо

става дума, че искам да защитя полезен модел (понеже процедурата е по-кратка и улеснена отколкото за изобретение), но имам някои неясноти. бях в патентното ведомство, взех си формулярите и разгледах на таблото и в интернет всичко което успях да намеря.

не ми е ясно само едно - как се формулират патентните претенции, областта е много специфична и не знам точно как да процедирам. всичко друго съм направил - чертежите, реферата, описанието, документите според изискванията.

ако някой сблъсквал се с подобен проблем може да помогне ще съм му задължен, защото в интернет не намерих нищо което да ми помогне.
виждам, че може да се наеме представител по индустриална собственост, което също е вариант, но не знам колко би струвало и как се уреждат взаимоотношенията с него. ако има някой ползвал услугите на някого и е доволен може да сподели малко опит и да го препоръча, ще се радвам!

извинявам се за отнетото ви време и благодаря предварително на евентуално оказалите помощ.
golf4gti1
Нов потребител

Re: въпрос относно полезен модел

Мнениеот palimsest » 10 Ное 2008, 11:14

в случая не всеки адвокат е подходящ,
по-добрия вариант е да си потърсите представител по индустриална собственост, който е с юридическо образование...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: въпрос относно полезен модел

Мнениеот moommy » 18 Ное 2008, 12:27

С тази регистарционна процедура и описание + претенции направени от неспециалист... най-много да получите една хартия, която да окачите на стената.

Трябва Ви ПИС (както вече Ви посъветваха)специалист в областта, в която е новото решение или такъв с юридическо образование (в този случай Вие сте специалиста в областта). Те ще Ви посъветват за подходящата форма на закрила, както и за доста неща, за които няма да се сетите сам/а.
Аватар
moommy
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост