начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Възстановяване на ДДС от минали години

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възстановяване на ДДС от минали години

Мнениеот milenantc » 28 Авг 2008, 15:17

Здравейте, аз имам следният проблем: през 2007г е платено ддс по внос на митница, но при осчетоводяването на плащането сумата е отнесена по сметката на митата и съответно не е включена в дневника по покупки! В ЗДДС пише, че правото за приспадане е в следващите 3 месеца и те са изтекли, но тъй като това плащане все пак е към митнически органи все си мисля, че има някакъв начин да се приспадне сега-то си е платено на държавата, а пък и сумата не е никак малка?
milenantc
Нов потребител

Re: Възстановяване на ДДС от минали години

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 15:35

milenantc написа:Здравейте, аз имам следният проблем: през 2007г е платено ддс по внос на митница, но при осчетоводяването на плащането сумата е отнесена по сметката на митата и съответно не е включена в дневника по покупки! В ЗДДС пише, че правото за приспадане е в следващите 3 месеца и те са изтекли, но тъй като това плащане все пак е към митнически органи все си мисля, че има някакъв начин да се приспадне сега-то си е платено на държавата, а пък и сумата не е никак малка?

Предполагам сумата е внесена в бюджета като ДДС (а не като мито) ...
Ако е така единственото, за което се сещам е да търсите отговорност от гения, който е сътворил това (предполагам счетоводителя е лицето, на което е възложено да следи и да се занимава с тези неща), макар че ако е на трудов договор ...
... или пък директно от управителя на дружеството ... и пак е мъглява работата ...
... това, че счетоводството е водено не както трябва и в следствие на това сте пропуснали срока не е проблем на държавата ...

... ако някой колега се сети за нещо друго ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот milenantc » 28 Авг 2008, 16:01

Предполагам сумата е внесена в бюджета като ДДС (а не като мито) ...
Ако е така единственото, за което се сещам е да търсите отговорност от гения, който е сътворил това (предполагам счетоводителя е лицето, на което е възложено да следи и да се занимава с тези неща), макар че ако е на трудов договор ...
... или пък директно от управителя на дружеството ... и пак е мъглява работата ...
... това, че счетоводството е водено не както трябва и в следствие на това сте пропуснали срока не е проблем на държавата ...

... ако някой колега се сети за нещо друго ...[/quote]

Точно защото е внесена в бюджета като ДДС, се надявам че има някаква вратичка може би по ДОПК, за да успея да приспадна сумата сега! кога ли ще станем като в някои други държави от ЕС, където тези срокове са по 2год. Не ми се иска да повярвам, че няма вариант
milenantc
Нов потребител

Мнениеот p_n_n » 28 Авг 2008, 16:05

Здравейте,

скромното ми мнение е, че едва ли има такава вратичка, нещата са ясни .. при изпуснат срок. Колегата Ви е посочил алтернатива, помислете върху нея.

УСПЕХ!
p_n_n
Потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:46

p_n_n написа:Здравейте,

скромното ми мнение е, че едва ли има такава вратичка, нещата са ясни .. при изпуснат срок. Колегата Ви е посочил алтернатива, помислете върху нея.

УСПЕХ!

Да ама ако питащия "фигурира" като някое от лицата в алтернативата :twisted: .... (например в ролята на "счетоводителя" ;) )
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:47

milenantc написа:... кога ли ще станем като в някои други държави от ЕС, където тези срокове са по 2год.

Когато ние самите си решим приятелю/приятелко ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот p_n_n » 28 Авг 2008, 17:52

inspectora написа:
p_n_n написа:Здравейте,

УСПЕХ!

Да ама ако питащия "фигурира" като някое от лицата в алтернативата :twisted: .... (например в ролята на "счетоводителя" ;) )

:lol:

Тогава вероятно ще се надява да попадне в другата част на указанията Ви - тази визираща трудовия договор....., но все пак да не гадая... :lol:
p_n_n
Потребител

Мнениеот prnedev » 28 Авг 2008, 19:04

milenantc написа:Здравейте, аз имам следният проблем: през 2007г е платено ддс по внос на митница, но при осчетоводяването на плащането сумата е отнесена по сметката на митата и съответно не е включена в дневника по покупки! В ЗДДС пише, че правото за приспадане е в следващите 3 месеца и те са изтекли, но тъй като това плащане все пак е към митнически органи все си мисля, че има някакъв начин да се приспадне сега-то си е платено на държавата, а пък и сумата не е никак малка?

Опитайте по чл.128 - чл.129 ДОПК.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 19:19

prnedev написа:

Опитайте по чл.128 - чл.129 ДОПК.

Цък ... нали казва, че си е било дължимо ДДС-то - грешката била в осчетоводяването и от там не са го "видели", че могат да си го дръпнат ...

...или имате някаква по-интимна мисъл...

П.П.: ако има практика да се възстановява ДДС по 128-129, след като срокът е пропуснат ... аз лично не съм запознат с такава ... но ако има би била чудесна "вратичка" ... :wink:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот milenantc » 29 Авг 2008, 10:00

Опитайте по чл.128 - чл.129 ДОПК.[/quote]

Цък ... нали казва, че си е било дължимо ДДС-то - грешката била в осчетоводяването и от там не са го "видели", че могат да си го дръпнат ...

...или имате някаква по-интимна мисъл...

П.П.: ако има практика да се възстановява ДДС по 128-129, след като срокът е пропуснат ... аз лично не съм запознат с такава ... но ако има би била чудесна "вратичка" ... :wink:[/quote]

ДДС-то е било дължимо-да и е платено, освен това стоката е продадена, т.е. е платено два пъти! За радост не съм счетоводителя, който го е направил, но въпросът сега е да се намери решение, тъй като той вече не работи във фирмата!
milenantc
Нов потребител

Мнениеот milenantc » 29 Авг 2008, 10:43

Опитайте по чл.128 - чл.129 ДОПК.[/quote]
Благодаря за съвета!
milenantc
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 30 Авг 2008, 00:36

@milenantc, я зарежете ДОПК дивотиите, че по-скоро ще си навлечете проверка. По-добре приложете чл.126 ал.3 от ЗДДС, като това не е гаранция, че "лошите хора" няма да дойдат да погледнат :roll:
Разбира се, ако правилно съм ви разбрал, че нямате отразяване по 4531.
Приемете тези приказки като вариант, защото не съм погледнал на живо как са реално нещата... Много ли е голям размера на това ДДС? Помислете, дали няма да ви се наложи да приложите и СС № 8 - редакция 2008 - параграф 7.1.1 - 7.2.3, но затова имате време още.

Приятелю Лютий - xman1985 вие ли сте?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 30 Авг 2008, 20:11

prnedev написа:Приятелю Лютий - xman1985 вие ли сте?

То не стана ли ясно вече :D

Недев, може ли да ни "преведете" малко от поста си, че 1/2 е на "счетоводен" език :)
(все пак форума е правен :) - искаме и ние да разбираме за какво се пише в него)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 30 Авг 2008, 23:00

Ами.... извинявам се :-)))
Накратко - 126 ал.3 - осчетоводява сега както трябва нещата, т.е. данните влизат в текущия период, като същевременно прави едно писмено обяснение на данъчните (грешно осчетоводяване, виновните наказани и т.н.).
Съответно това писмо-обяснение се подава с подаването на месечната ДДС декларация и дневниците (писмото по чл.126 ал.3 т.2)

А за насоката в Счетоводен стандарт 8 - (фундаментални грешки и т.н. глупости) просто го споменавам, защото историйката е била миналата година, а нещата се "оправят" сега и намират отражение тази година.
Нали, идеята е, че незнам как е отчетена тази митническа декларация - не ми стана ясно - ДДС-то е пъхнато в митото, а митото не е ясно къде е сложено ;-) дали е калкулирано във внесената стока или ексколегата го е отпрал на разход ;-) от там да се променя годишния резултат за миналата година и т.н. - но това не касае ДДС-то, а ЗКПО-то. Там би играло евентуално, ако става дума за хиляди левчета

Съвсем накратко, инспекторе, предлагам да се направи по чисто счетоводен път една корекция и да се "накисне" стария счетоводител пред данъчните ;-)

Лошото е, че е минало много време, и ако им се занимава на данъчните, ще дойдат да направят проверка., но това не е задължително, за разлика от варианта да се опитва по ДОПК (128 - 129), където веднага ще увиснат, а за там не знам какво би станало.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 31 Авг 2008, 09:59

Това друго вече :)
Обаче пак не става много ясно дали ще има "благоприятен" изход ... даже поскоро няма да има ... но все пак може да се поразсъждава и пообмисли наистина тоя вариант ;) ... има някакъв резон ... и дори да не бъде "възстановено ДДС", то все пак може да се стигне до "възстановяване" на някакви пари ;) ...
... но не съм много наясно със счетоводната страна на нещата, за да си позволя да анализирам правната в случая ...
Варианта за питащия остава да се консултира едновременно със специалисти в двете области ... и след като се направят съответните изчисления да се прецени дали си струва цялата галимация :) ...
(щото все пак ще трябват и доказателства да се ангажират ... не вярвам да се размине без съд ;) - от НАП пари не връщат току-така :D )
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 31 Авг 2008, 13:20

Аха, съгласен съм ;-)
Нататък трябва да се види какво точно е станало, като се разгледат документчетата ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 31 Авг 2008, 14:02

Може би сега изричам някаква глупост, но прихващането не следва ли да стане по чл. 208 ЗМ? :oops:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 31 Авг 2008, 14:11

Не не, не става ;-) чл.60 ЗДДС. Общо взето няма спор за сумичката, която е платена при митниците. Въпроса е, че за това внесено ДДС при внос, имат право на данъчен кредит, а там са наакали нещата.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 02 Сеп 2008, 17:12

Хм ... май открих "вратичка", но много зависи от това каква е била стоката и с какво се занимава дружеството ...
Недев, ако ми следите мисълта ... ;) - в ЗДДС има някои усложнени хипотези на упражняване на правото на ползване на данъчен кредит в един малко по-дълъг период (5г./20г. от данъчното събитие) ...
Но пак казвам - ЗАВИСИ дали се попада там ... а и "схемата" е дълга за осъществяване (като време за изпълнение ...) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 03 Сеп 2008, 01:36

Не, не става това... Отнася се за налични активи придобити преди датата на регистрация по ЗДДС, а в случая са били регистрирани по ДДС.
Но на мен ми стана интересно защо колегата, който е напуснал, не е ползвал данъчен кредит.
Дали случайно за внесената стока да е нямал право на данъчен кредит (чл.70 ал.1)?
Хубаво е @milenantc да го уточни това. Ако става дума за някой автомобил, мотопед и т.н., ще трябва да се коригира отразяването не на вноса (митническата декларация), а последващата продажба на тази внесена стока (чл.50 т.2)
prnedev
Активен потребител

Следваща

Назад към Данъчно право