Майка ми е една от наследниците на нейн прадядо и има дял 2,6 дка от цялата маса ниви, общо 108 дка. Наследниците са над 30 човека (живите)
и са пръснати по половината софийска област и е почти невъзможно да се организират за доброволна делба. А за съдебна делба адвоката, с който
говорихме ни разубеди, но ни даде друга идея като по безболезнена, но и не много сигурна да откриеме собственици на съседни ниви на една от
нивите, която е най-близка по площ до дяла от 2,6 дка, да се разбереме с тях ако може да ни бъдат свидетели и да се опитаме да я вземеме по давност.
То наистина преди време баба ми обработваше една от нивите и то доста години наред. Има и друг проблем. От както е върната земята двама от
сънаследниците използват близо 50 дка от нивите като навремето обещаваха че ще дават рента на останалите,но до ден днешен рента не сме видяли.
За това се опасяваме ,че те няма да са сагласни на никакви делби и предполагаме, че са си издействали НА по давност. Моля за съвети по вапроса,
как да постъпиме за да си вземеме това което ни се полага. Мерси предварително!
- Дата и час: 20 Ное 2024, 02:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Делба на наследствени земеделски ниви с много наследници!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Делба на наследствени земеделски ниви с много наследници!
Последна промяна veso1985 на 25 Авг 2008, 14:03, променена общо 1 път
- veso1985
- Нов потребител
veso1985, мога да Ви дам съвет и да изкажа съответно мнение "за" и "против" предложението на адвоката Ви. Но подобно мнение би било крайно некомпетентно, тъй като не съм запозната с конкретни факти, обстоятелства, документи, а и неколегиално- този форум не служи за тестване на дадените от други колеги съвети. Ако се интересувате що е то придобивна давност- има много теми в тази насока, прочетете ги.
Пожелавам Ви лек и приятен ден.
Пожелавам Ви лек и приятен ден.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Мерси за отзива. Аз по скоро изкам съвет кой от трите начина е най-безболезнен и лесен за осъществяване - доброволна делба ( мисля че двамата сънаследници работещи част от имотите няма да са сагластни), съдебна делба ( адвоката каза, че много може да се проточи и оскапи а и хората за призоваване са много, повечето не им знаеме адресите а и нивите са доста - 12 имота са с различна площ и ще има едни уравнявания, едно изнасяне на публична продан - ЧУДЕСА , загубена работа е да разчитаме на съдебната делба) и последния вариант разбиране със собственици на съседни ниви на една от тях да лъжесвиделстват и да се направи опит да се вземе по давност. До колкото за придобивната давност четох доста във форума и не претендирам че съм в час с материята.
- veso1985
- Нов потребител
Има и четвърти вариант: някои от съсобствениците да си продадат дела на други съсобственици и след това, тези, които като резултат от покупко-продажбите останат съсобственици, да си направят доброволна делба. По този начин ще улесните задачата да се съберете съсобствениците за изповядване на доброволната делба.
Имайте предвид, че за лъжесвидестелстване се носи наказтелна отговорност (за престъпление)-това по повод на придобиването по давност. Освен това, констативните актове за придобивна давност могат и да бъдат съборени по съдебен ред.
И, действително: съдебната делба е най-бавният и скъп начин да си разделите имота.
Имайте предвид, че за лъжесвидестелстване се носи наказтелна отговорност (за престъпление)-това по повод на придобиването по давност. Освен това, констативните актове за придобивна давност могат и да бъдат съборени по съдебен ред.
И, действително: съдебната делба е най-бавният и скъп начин да си разделите имота.
- rts
- Активен потребител
rts написа:Има и четвърти вариант: някои от съсобствениците да си продадат дела на други съсобственици и след това, тези, които като резултат от покупко-продажбите останат съсобственици, да си направят доброволна делба. По този начин ще улесните задачата да се съберете съсобствениците за изповядване на доброволната делба.
Мерси за 4 - я вариант
- veso1985
- Нов потребител
Ще Ви обърна внимание, че доброволна делба е възможна само, когато всичките 30 човека са съгласни с дяловете и начина на разпределение на имотите. Във Вашия случай доколкото разбирам такова съгласие е почти невъзможно да се постигне. За това според мен единственият възможне способ е съдебната делба. Не знам какви са съображенията, поради които адвокатът Ви разубеждава. Действително това е едно бавно и трудоемко производство, но друг изход няма. А от друга страна Вашето бездействие наистина може да доведе до това, някой да Ви противопостави придобиване по давност.
- vili
- Потребител
vili написа:Ще Ви обърна внимание, че доброволна делба е възможна само, когато всичките 30 човека са съгласни с дяловете и начина на разпределение на имотите. Във Вашия случай доколкото разбирам такова съгласие е почти невъзможно да се постигне. За това според мен единственият възможне способ е съдебната делба. Не знам какви са съображенията, поради които адвокатът Ви разубеждава. Действително това е едно бавно и трудоемко производство, но друг изход няма. А от друга страна Вашето бездействие наистина може да доведе до това, някой да Ви противопостави придобиване по давност.
Много лошо за нас . То това бездействие е от всички без тези двамата, които обработват част от земята. Мсички се оправдават, че не им се занимава с подялбата, но вече може и да няма какво да се дели.
- veso1985
- Нов потребител
Re: Делба на наследствени земеделски ниви с много наследници
veso1985 написа:Има и друг проблем. От както е върната земята двама от сънаследниците използват близо 50 дка от нивите като навремето обещаваха че ще дават рента на останалите,но до ден днешен рента не сме видяли.
Нотариална покана за сумите....съдебно производство...обаче не пишете от колко години е това положение...
veso1985 написа:За това се опасяваме ,че те няма да са сагласни на никакви делби и предполагаме, че са си издействали НА по давност. Моля за съвети по вапроса, как да постъпиме за да си вземеме това което ни се полага. Мерси предварително!
Съдебна делба- не губете време , а се консултирайте с колега, който ще се наеме с тази трудоемка задача- адреси се откриват, но изисква време и средства.
Дали има наличен НА по обстоятелствена -въпреки съмненията ми.. проверете в АВ по местонахождение на имота
В съответната ОС ЗГ и други справки може да направите...
Изобщо- казусът Ви, не е загубена кауза, но ще е трудоемко развитието му.
- Гост.
- Старши потребител
Re: Делба на наследствени земеделски ниви с много наследници
poli_g написа:veso1985 написа:Има и друг проблем. От както е върната земята двама от сънаследниците използват близо 50 дка от нивите като навремето обещаваха че ще дават рента на останалите,но до ден днешен рента не сме видяли.
Нотариална покана за сумите....съдебно производство...обаче не пишете от колко години е това положение...veso1985 написа:За това се опасяваме ,че те няма да са сагласни на никакви делби и предполагаме, че са си издействали НА по давност. Моля за съвети по вапроса, как да постъпиме за да си вземеме това което ни се полага. Мерси предварително!
Съдебна делба- не губете време , а се консултирайте с колега, който ще се наеме с тази трудоемка задача- адреси се откриват, но изисква време и средства.
Дали има наличен НА по обстоятелствена -въпреки съмненията ми.. проверете в АВ по местонахождение на имота
В съответната ОС ЗГ и други справки може да направите...
Изобщо- казусът Ви, не е загубена кауза, но ще е трудоемко развитието му.
Мерси за оптимизма. Значи тези двамата роднини обработват земята от повече от 10 години дори тези дни чухме от познати, че даже имат наглостта да обработват и чужди пустеещи ниви около някои от наследствените ниви.
- veso1985
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|