начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Трудов стаж в чужбина

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов стаж в чужбина

Мнениеот GDIMOVA » 20 Авг 2008, 20:16

Добър ден,
работила съм легално в периода 2000-2004 година в Австрия (1.5 г.) и Великобритания (1.5 г.). Вчера ходих в НОИ да попитам дали този стаж ще ми се признае при пенсиониране и от там ми отговриха утвърдително, но ми казаха, че чак като се пенсионирам (сега съм на 36) ще трябва да занеса документите. Не ми обясниха обаче, какви точно документи трябва да представя. Разполагам с договорите, както и със съответните документи за данъците и таксите, които съм плащала там. Имам и т.нар национален осигурителен номер в съответната държава. Бихте ли ми изяснили какви точно документи са необходими и въпроса за трудовия стаж не може ли да се реши сега, а не в някакво доста далечно бъдеще.
GDIMOVA
Нов потребител

Re: Трудов стаж в чужбина

Мнениеот donna » 20 Авг 2008, 21:45

GDIMOVA написа:Добър ден,
работила съм легално в периода 2000-2004 година в Австрия (1.5 г.) и Великобритания (1.5 г.). Вчера ходих в НОИ да попитам дали този стаж ще ми се признае при пенсиониране и от там ми отговриха утвърдително, но ми казаха, че чак като се пенсионирам (сега съм на 36) ще трябва да занеса документите. Не ми обясниха обаче, какви точно документи трябва да представя. Разполагам с договорите, както и със съответните документи за данъците и таксите, които съм плащала там. Имам и т.нар национален осигурителен номер в съответната държава. Бихте ли ми изяснили какви точно документи са необходими и въпроса за трудовия стаж не може ли да се реши сега, а не в някакво доста далечно бъдеще.

http://www.noi.bg/content/publikacii/Brochure_BG.pdf

пише кои формуляри са необходими

Списък на най-важните формуляри:
• серия E 100/ Европейска здравна карта за обезщетения при командироване, болест и майчинство;
• серия E 200 за пенсии;
• серия E 300 за обезщетения за безработица;
• серия E 400 за семейни обезщетения.
21
Откъде се получават тези формуляри?
• Серия E 100/ Европейска здравна карта за обезщетенията при командироване, болест и майчинство: НЗОК, НОИ
• Серия E 200 за пенсиите: НОИ
• Серия E 300 за обезщетенията за безработица: НОИ
• Серия E 400 за семейните обезщетения: Агенцията за социално подпомагане.

Не зная от къде може сда ги изтеглите за да ги видите ,по добре се обърнете към НОИ.
donna
Старши потребител

Re: Трудов стаж в чужбина

Мнениеот GDIMOVA » 20 Авг 2008, 22:44

Хиляди благодарности Дона :-)
GDIMOVA
Нов потребител

Назад към Данъчно право