начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

Проблем със съсобственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със съсобственик

Мнениеот ptodorova » 15 Юли 2008, 16:02

Собственик съм на къща и 1/4 идеална част от мястото, на което е построенна къщата. Един от съсобствениците, който притежава 1/8 ид.ч. от двора огради, без съгласието на нито един от другите собственици, с решетки и метални заграждения почти целия двор, като е остави незаети само една пътека и една малка част навътре в имота.
Всички други съсобственици се разбираме.
Досега съм се консултирала с трима различни адвокати и един асистент от СУ. И четиримата ми дадоха почти еднакви съвети.
Ако някой знае БЪРЗ, но законосъобразен начин да накараме нахалния ни съсобственик да освободи заетите площи и да не ни пречи да си ползваме имота, нека ми пише лично съобщение.
Последна промяна ptodorova на 19 Юли 2008, 11:10, променена общо 1 път
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот amateur » 18 Юли 2008, 16:51

Ако бях на Ваше място бих се спрял на следния БЪРЗ и ЗАКОНОСЪОБРАЗЕН начин да си реша проблема: Заедно с останалите съсобственици (без този с едната осма) наемаме един багер и насмотаваме огради, решетки и прочие в некой ъгъл на имотеца, като отправяме покана в най-скоро време съсобственика с 1/8 да си ги прибЕре от там, защото ние, останалите съсобственици, като притежатели на повече от половината ид.ч., сме решили да извършим действие на управление върху така подравненото от багера място, а именно: да посадим върху него къснозреещи домати (че то за другите време не остана). И те така бих направил, ако бях на Ваше място.
Успех!!!
amateur
Младши потребител

Мнениеот ptodorova » 18 Юли 2008, 17:49

:lol: :lol: :lol:
баща ми ме посъветва същото - да засадя домати
дори каза, че ще ми осигури разсада
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот amateur » 18 Юли 2008, 17:57

Баща Ви е умен човек. :D
amateur
Младши потребител

Мнениеот ptodorova » 23 Юли 2008, 22:25

След губене на време и пари, констатирах, че много малко адвокати следят измененията в законите, ако въобще ги познават.

В ГКП от 1.03.2008г. са в сила промени, които решават проблема ми, стига адвокатът, който съм наела, да си свърши добре работата по оформяне на документите и представяне на доказателствата.

Като ми остане време, ще формулирам една анкета по темата.

От две седмици чета закони и кодекси, разхождам се по адвокати, катеря стълби и след много мотане, открих "телето под вола".

Освен това, разходките в жегите се оказаха полезни. Днес усетих, че панталонът ми е широк, претеглих се и ... три килограма по-малко, без диета.
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот bubamara2 » 23 Юли 2008, 22:29

Ми споделете, ако не е тайна... :roll:
bubamara2
Потребител

Re

Мнениеот mari55 » 24 Юли 2008, 10:34

Привет! Споделям трудностите Ви.Установих,че нашите юристи„с изключение“ предлагат помощ само на богаташи,защото питащите в този форум не са от тях.Може и някой да реши между другото ,ако има кеф да отговори!Съжелявам ги,човек трябва да помогне ,ако може ,а не да си искат само хонорара,трябва да си го заслужат и съм убедена, че след време добрите юристи ще имат работа, а некадърните и лошите на боклука!Защото те знаят само пари да вземат и да не вършат и грам работа!Ще дойде и тяхното време,като започнем да си търсим услуги в ЕС!Приятен ден на всички!
mari55
Младши потребител

Мнениеот ptodorova » 24 Юли 2008, 12:17

би било добре, ако мовехме да получим информация за даден адвокат, преди да го наемем.
Не ме интересува ЛИ, но бих искала да знам с какъв успех е завършил, в колко дела е участвал и др. такива.

А сега и аз мога да си сложа табелка "Адвокат Тодорова", за по-малко от час ще си напечатам перфектна диплома - клиента и да иска, няма как да провери дали е истинска, защото няма никакъв достъп до архивите на СУ и да си давам консултации.
Последна промяна ptodorova на 24 Юли 2008, 13:20, променена общо 1 път
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот blossom » 24 Юли 2008, 12:49

Така като чета постовете ви си мисля, че нямате нужда и от адвокат. Толкова закони сте изчели, запознати сте с измененията в ГПК, а и имате притеснения относно качествата на вашия адвокат. Предлагам ви сама да си свършите работата и в съда - тогава отслабащият ефект на преживяването ще е поразителен и дълготраен.
blossom
Потребител

Мнениеот ptodorova » 24 Юли 2008, 13:09

За качествата на адвоката ми нямам съмнения.
Сигурна съм, че ще си свърши перфектно работата по оформянето на документите и представянето им в съда.
А според мен това е най-важното за спечелването на едно дело.
Преди да се срещна със сегашния ми адвокат, изгубих много нерви и пари в разходки по адвокати, които дори не си бяха направили труда да прочетат измененията в ГКП, ЗСВ и др.

А да ме съветвате да си водя сама делото е все едно, ако сте открил, че имате прободна рана на корема, да ви посъветват сам да си зашиете червата.

Както за всяка друга услуга, си плащам и за адвокатските, но очаквам те да се основават на реално действащи закони и да са полезни.
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот blossom » 24 Юли 2008, 13:59

Разсъждавате правилно, че всеки проблам следва да се разрешава от съответния специалист. Изненадва ме само факта, че се съмнявате в консултациите дадени ви от 4-ма колеги, защото според вас /може би в това ви е убедил последният калега/, се основавали на стари закони. А дали не сте предпочели този, който ви обещава желаният от вас изход? Не споделяте кои разпоредби от новия ГПК ползват вашия проблем, но ако съдя по включването ви в една друга тема от този раздел, май имате предвид бързо производство. :?: него си го имаше и преди - макар и по-различно. Т.2 на чл.310 касае само опразване на наети и заети за ползване помещения - т.е. ползвани по силата на договор за наем или на заем за послужване. Искове между съсобственици относно разпределяне на ползването не могат да се гледат по този ред/а и хич не си мислете, че е много бърз/. Вашата претенция може да е по чл.32 от ЗС - за разпределяне на ползавнето, както и за заплащане на обезщетение .
blossom
Потребител

Мнениеот proxycap » 24 Юли 2008, 16:23

ptodorova написа:За качествата на адвоката ми нямам съмнения.
Сигурна съм, че ще си свърши перфектно работата по оформянето на документите и представянето им в съда.
А според мен това е най-важното за спечелването на едно дело.
Преди да се срещна със сегашния ми адвокат, изгубих много нерви и пари в разходки по адвокати, които дори не си бяха направили труда да прочетат измененията в ГКП, ЗСВ и др......

Като чета твърденията на госпожата си мисля, че тя дълго време трябва да е живяла в джунглата , сред аборигените и се е чувствала там като бог...
Независимо , че мисленето и е атавистично , а самочувствието необуздано.
Не бих си позволил да и отговоря по същество ,защото тя вече има оформено становище . Още повече, че вероятно вече си е отпечатала и визитките.
Ще си позволя само да изразя скромното си мнение , че измененията на ГПК изобщо няма да и вършат работа , дори с риска като свинете да се обърне и да ме изкаля ...
Бих я помолил обаче , най-учтиво , да цитира на мене , непросветения, разпоредбите на посочения от нея ЗСВ , които имат отношение към нейния " много сериозен" казус?!...
........................................................................................................................................
"Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен." Kurt Vonnegut, Junior
proxycap
Нов потребител

Мнениеот amateur » 24 Юли 2008, 20:35

Госпожо Тодорова, продължавайте да отслабвате. Очевидно ТОВА за вас е приоритет в момента. И един добронамерен съвет: Не се излагайте повече с неподготвени изказвания (постове).
amateur
Младши потребител

Мнениеот ptodorova » 25 Юли 2008, 02:04

blossom написа:....
Вашата претенция може да е по чл.32 от ЗС - за разпределяне на ползавнето, както и за заплащане на обезщетение .

Това ми го предложиха, но с обяснението, че на практика такива дела се мотаят средно по 5 години.
Следва най-смешното: Дори да спечелим делото, ако съсобственикът откаже да изпълни решението на съда, наказанието е глоба.
Трудно ми е да приема, че някой може да загради почти целия двор, да заеме всички общи помещения, и ние останалите да не можем да му попречим по законен начин.
За обезщетения - понеже от заградените площи и помещения не сме имали приходи, не можем да получим и обезщетение.
Освен това, след последните изменения на ЗСВ, прокуратурата не се занимава със случаи на самоуправствено нарушени права, но за това пък ,ако аз му разкарам боклуците от общите помещения или му премахна загражденията, тогава по чл. 323 ще ме подгонят.
И така, според законодателството на РБ, всеки би могъл да обсеби нечий имот, това вече не е наказуемо, но ако собственик се опита да си го върне, е наказуемо.
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот blossom » 28 Юли 2008, 11:27

На един човек като не му е изгодна истината, се прави че я няма. Казва ви се най-културно какви са ви възможностите, а вие - не, та не! Само не се изненадвайте, ако съдът ви "отреже" иска по вашето "бързо" производство, защото това е, което трябва да направи ако прилага закона. В предишния си пост писах защо.
blossom
Потребител

Мнениеот sunrise » 28 Юли 2008, 11:45

ptodorova написа:
blossom написа:....
Вашата претенция може да е по чл.32 от ЗС - за разпределяне на ползавнето, както и за заплащане на обезщетение .

Това ми го предложиха, но с обяснението, че на практика такива дела се мотаят средно по 5 години.
Следва най-смешното: Дори да спечелим делото, ако съсобственикът откаже да изпълни решението на съда, наказанието е глоба.
Трудно ми е да приема, че някой може да загради почти целия двор, да заеме всички общи помещения, и ние останалите да не можем да му попречим по законен начин.
За обезщетения - понеже от заградените площи и помещения не сме имали приходи, не можем да получим и обезщетение.
Освен това, след последните изменения на ЗСВ, прокуратурата не се занимава със случаи на самоуправствено нарушени права, но за това пък ,ако аз му разкарам боклуците от общите помещения или му премахна загражденията, тогава по чл. 323 ще ме подгонят.
И така, според законодателството на РБ, всеки би могъл да обсеби нечий имот, това вече не е наказуемо, но ако собственик се опита да си го върне, е наказуемо.

Абсолятно несъстоятелни твърдения , непочиващи нито на отменено , нито на действащо законодателство.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ptodorova » 28 Юли 2008, 12:59

http://sportni.bg/?tid=40&oid=1111293

Тази статия е от преди 11 месеца. За потърпевшия съм сигурна, че е ползвал услугите на добри адвокати.
Опитах се да проследя развитието на случая, но засега не откривам нищо друго, освен че заведението продължава да е затворено и, казано накратко, жертвата на самоуправството продължава да губи, а извършителят е ненаказан.
ptodorova
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба