начало

13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС 13 съдии са повишени в Гражданската колегия на ВКС

Колеги, Помощ основание чл. 266 ДОПК обжалване разпорежд АДВ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колеги, Помощ основание чл. 266 ДОПК обжалване разпорежд АДВ

Мнениеот vili_spasova » 16 Юли 2008, 13:25

Привет,

Колеги,
Моля Ви някой да подскаже основание за обжалване на разпореждане на Публичен изпълнител чл. 266 ДОПК - то си е ясно изброено в ДОПК -

Чл. 266. (1) Действията на публичния изпълнител могат да се обжалват от длъжника или от третото задължено лице пред изпълнителния директор на Агенцията за държавни вземания, съответно пред териториалния директор на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите чрез публичния изпълнител, който ги е извършил. Жалбата се подава в 7-дневен срок от извършването на действието, ако лицето е присъствало или е било уведомено за извършването му, а в останалите случаи - от деня на съобщението. За третите лица срокът тече от узнаване на действието.

(2) Длъжникът прилага към жалбата си препис за публичния изпълнител, а третото задължено лице - и препис за длъжника.

(3) Не подлежи на обжалване определеният размер на публичното задължение.

(4) Жалбата не спира действията по принудителното изпълнение, освен ако е подадена от трето лице със самостоятелни права върху вещта, върху която е насочено принудителното изпълнение. Самостоятелните права се удостоверяват с писмени доказателства, приложени към жалбата.

Мога ли в основанията да кажа че не сме получили надлежно съобщения за образуване на ИД, не сме получили покана за доброволно изпълнение от кредитора - или да пиша свободно творчество, пък добрият изпълнителен директор ако имам пропуски да ми укаже да ги отстраня в 7 дн. срок.

Трагедията при мен е че всеки си се уведомява както и където намери за добре, а като дойде НП, разпореждане или ЧСИ за изпълнение и срока изтича днес- ми казват - обжалвай- без да знам за каво става въпрос!
НАПРАВО СЪМ БЯСНА !!!
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот libellule » 16 Юли 2008, 13:43

Мога ли в основанията да кажа че не сме получили надлежно съобщения за образуване на ИД, не сме получили покана за доброволно изпълнение от кредитора ?

Да, напишете това.Но не задълбавайте много в процесуалните нарушения. Ако има нарушения на материалния закон опишете го по- подробно и обосновано. Съжалявам, че не мога да Ви помогна реално. Желая Ви успех.
libellule
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 16 Юли 2008, 14:18

Благодаря! :)

Със сигурност ще напиша жалба, но как да кажа, исках да се оплача от безхаберието на НЕКОИ хора, пък в крайна сметка ИЛ не е издаден на мое име, нали така...

Лошото е, че хората си ВЪОБРАЗЯВАТ че като хвърлят един лист, без никаква допълнителна информация, очакват едва ли не чудо, а като попиташ за подробности, казват че си некомпетентен.

И май като цяло тава е отношението на българският "бизнес" към юристите, за мое голямо съжаление :cry:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 16 Юли 2008, 20:16

По ДОПК НЯМА покана за доброволно изпълнение. Нарича се "Съобщение за доброволно изпълнение". Поканата за доброволно изпълнение е по чл. 182 ДОПК, връчва се от публичния взискател, а не от АДВ, и неполучаването й от Вас е наистина процесуално нарушение...обаче...имайте предвид, че при получаване на преписките в АДВ филтриращата функция на деловодството е много засилена - връщат всяка преписка, при която няма доказателства за надлежно връчена покана за доброволно изпълнение. Така че вероятността да бъде образувано изп. дело по този начин е минимална. Та най-добре е да видите самото изп. дело и после да пускате жалба. Имайте предвид също така, че поканата по чл. 182 ДОПК не е в обхвата на чл. 266 ДОПК. Голото СДИ на публ. изпълнител от АДВ също не е основание за обжалване. А ако оспорвате съществуването на публ.задължение - жалбата Ви по чл. 266 ДОПК 100% ще бъде отхвърлена като недопустима - съществуването на публ. задължение следва да се оспорва пред публ. взискател, а не пред ИД на АДВ.
Това всъщност не се знае от повечето колеги -адвокати и те затова постоянно пускат безсмислени жалби по чл. 266 ДОПК.
Можете да обжалвате, че не сте надлежно уведомени със СДИ, но...само ако вече има предприети действия по принудително изпълнение. Иначе нямате правен интерес от обжалване. Всъщност обхватът на чл. 266 е доста стеснен, тъй като обжалването на налагането на обезпечителни мерки се извършва по друг ред - чл. 198 ДОПК (ако не се лъжа, това беше цифрата). По 266 ДОПК по принцип подлежат на обжалване всички действия, свързани с публичните продажби.
НЕ РАЗЧИТАЙТЕ Венци Петкова (или по точно юристите от ГД "Публични изпълнители", които всъщност пишат становищата по жалбите) да Ви посочат нередовности за отстраняване-просто процедурата е друга - жалбата се подава чрез публичния изпълнител и той е органът, който следва да Ви посочи нередовностите на жалбата от процесуална страна. Той е органът, който ще остави жалбата Ви "без движение", ако има такива.
Не разбрах за какъв кредитор става дума по ДОПК - споменавате НП, вероятно става дума за глоба/имуществена санкция. НП връчено ли е? Акое им. санкция, начислени ли са Ви лихви? Иска ми се да доживея деня, в който най-сетне длъжник ще се престраши да обжалва начислените по им. санкции лихви пред СЪД и да видя съдебна практика по въпроса :!:
п.п. сега видях, че пишете пък за ИЛ...кое е в крайна сметка - НП или ИЛ?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 17 Юли 2008, 10:01

Уважаеми kalahan2008 :)

Много благодаря за точния и компетентен отговор :)

Освен това мисля че и други колеги ще могат да го ползват по предназначение.

При мен развитието на случая е следното - убедих шефа да платим 30 % от дължимата сума и да се уговорим с ДИ за разсрочване на остатъка.

Лек и успешен ден на Всички :)[/u]
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Юли 2008, 22:33

vili_spasova написа:При мен развитието на случая е следното - убедих шефа да платим 30 % от дължимата сума и да се уговорим с ДИ за разсрочване на остатъка.

:roll:
Разсрочване на плащанията след плащане на 30 % от дълга е допустимо само по ГПК, но не и по ДОПК. По ДОПК такива "разсрочвания" са възможни само "неофициално".
п.п. Какво значи "ДИ"?
п.п.п От есента АДВ преминава към НАП. За разлика от НАП, АДВ счита, че следва да се начисляват лихви върху имуществените санкции. НАП твърдо е против и затова АДВ начислява лихви по всички Им. санкции по НП, с изключение на тези на НАП. Много ми е интересно какво ще се случи след като АДВ премине към НАП - НАП ще начисляват ли лихви :roll: Има публ. взискатели като Митниците, МОСВ и ДКСБТ, които ИЗРИЧНО посочват в молбите за образуване на изп. дело, че искат да им се начисляват лихви по им. санкции. Много интересна ситуация се очертава - очаквам напрежение, особено между НАП и Агенция "Митници".
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 18 Юли 2008, 13:13

Еха :) :) :)

Разкриха ме!

/Съжалявам колега -МОЛЯ за извинение- и веднага правя корекция/ :
за калахан - Просто предполагам че сте невръстен младеж, но познанията Ви в областта на изп. производство са впечатляващи/

падам си по мъже на поне 43- 45 г. възраст :) с тегло поне 100 - 120 кг. и с добър апетит т.е. добре закръглен мъж в разцвета на силите :)
Между другото си имам такъв и много си го обичам, храня го и не го оставям /това го цитирам по памет от "Гарфилд"/.

А за темата - вероятно както предположи колегата се прехвърля автоматично и в так-са.
/Или съм била толкова пияна, че да не помня - :)

За СВАЛКИТЕ - СВАЛКИ - НЯМА !
Последна промяна vili_spasova на 18 Юли 2008, 19:30, променена общо 1 път
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 18 Юли 2008, 19:38

Поправих срамната дума - :oops:

Прощавайте колега :oops:
и....
Обаждайте се! Сигурна съм че съветите Ви са помогнали не само на МЕН!

Бихте ли приели следното извинение:

http://www.youtube.com/watch?v=s6JDmaT3 ... re=related
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 18 Юли 2008, 22:36

Мерси :oops: И аз обичам руската музика, навява спомени за детството ми :wink:
Няколко поздрава и от мен :wink:
http://pl.youtube.com/watch?v=D1LW7tDWdvk
http://pl.youtube.com/watch?v=Jo-vRkd3L ... re=related
А по повод "онова" :wink: :
http://pl.youtube.com/watch?v=n7CuJ8cR9sg