начало

Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна Марин Маринов е избран за председател на апелативния съд във Варна

ЗПЗЗ

Казуси за недвижими имоти

ЗПЗЗ

Мнениеот зддд » 17 Мар 2004, 18:11

Колеги,какво мислите за иск с правно основание чл.14 ал.4 от ЗПЗЗ,предявен от наследниците на починал през 1950год. изселил се в чужбина наследодател,на когото през 1992год. ПК е отказала правото да възстанови зем.земи.Иска е предявен срещу съответната Община,Областна управа,Министерство на регионалното развитие и Министерство на земеделието,тъй като земята е преминала в ДПФ../Боже какво доживях/Как да се постъпи с тези ответници?Въобще допустим ли е?Благодаря предварителнол
зддд

Re: ЗПЗЗ

Мнениеот bgjurist » 17 Мар 2004, 18:54

От така представената информация мисля, че предмет на иска е отказът на ПК; не виждам мястото на общината, областната управа, МРРБ и МЗ в тоз казус. Възможное да греша, но не съм запознат с документите.
bgjurist
Потребител

Мнениеот boba » 18 Мар 2004, 09:50

Считам, че решението за отказа на ПК е следвало да се обжалва в 14-дневния срок след като е получено /ако е получено още през 1992 г. му е изтекъл срока/. Сега ми се струва, че би следвало да се води установителен иск, а не по чл.14, ал.4 ЗСПЗЗ. Нещо му куца на казуса.
boba

Мнениеот зддд » 18 Мар 2004, 13:43

Следва да уточня,че ищците претендират за установяване по отношение на ответниците,че са собственици по наследство на зем.земи,включени в Държавния поземлен фонд - т.е.,че тъй като тези земи са станали държавна собственост,то държавата е тази,която оспорва собствеността им /в лицето на нейните органи и институции,които били придобили тези земи не по установения ред / А решението на ПК отдавна е влязло в сила.И тъй като са си кръстили исковата молба като такава с пр. осн-е чл.14 ал.4 - т.е. като спор за материално право,то не става ясно,че спорят за собствеността към един минал момент - преди ТКЗС и пр.На мен тази материя не ми е мн позната и ще бъда благодарна на всеки който даде мнение.
зддд

Мнениеот bgjurist » 18 Мар 2004, 13:50

Дуколкут си спомням, влезлите в сила решения на ПК са НЕОБЖАЛВАЕМИ.
bgjurist
Потребител

Мнениеот зддд » 18 Мар 2004, 14:10

Необжалваеми са,но къде е мястото на спора за материално право,който може да бъде поведен независимо от постановените вече решения на ПК?
зддд

Назад към Имотни казуси