"............осъден за документно престъпление, се връща на работа в Софийската районна прокуратура..............Той дописал сам протокол за разпит, без да има такъв, ........... съдът му е наложил само глоба от 100 лв. "
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000402
- Дата и час: 20 Ное 2024, 01:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ВСС върна на работа осъден прокурор
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
Сега по повод такъв...подписан протокол...без да е имало разпит, ще Ви разкажа следното:
В едно столично РПУ началниците се надигнаха и искат дознателите да се разписват на такива протоколи от разпити, проведени от оперативни работници. Казаха: ми, делата по дневник ще се водят на дознателя, но разследването срещу неизвестния извършител ще го провежда оперативния, нищо, че дознателят няма да знае какво става по делото, което му се води. После, когато оперативният си разпита някого, от името на дознателя разбира се, дознателят да положи пдписа си. Така и с назначените експертизи, така и с всичко по това дело. Дознателите от това столично РПУ възнегодуваха. Скочиха и стана проблем. Казаха: та, нали така е възможно да напрвим алиби на някого, когото уж сме "разпитвали", пък той в това време убивал някой. Освен това по следствени действия, които само "разписваме" как да знаем колко качествено са проведени и дали прокурорът е съгласен с тях. Началниците отговарят: когато нещо не ви хареса от разпита зачертавате и казвате на ОР-то как да бъде написано...ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ?????? Като подскомчиха дознателите и казаха - не щем да идем на военен съд, защото това ни карате да направим - престъпление. А началниците отговарят: тъй като всички знаят положението на дознателите, никой няма да ви гони гарез...ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ???? Още добавят - за просрчени дела ще наказваме дознатели (тъй като имате прекалено много дела), но ще бъде наказани и ние - ръководителите за неупражнен контрол. Дознателите отново подскчиха и казаха: по-добре дисциплинарно наказани за просрочени дела, отколкото на военен съд за документи престъпления...Един дознател от това РПУ по време на това събрание се сети да попита - "Господа Началници, защо тогава не издадете вътрешна заповед да се работи по този начин?" А един от Началниците се изпусна: "Защото тази заповед няма да е законна!" Смях в залата, където беше събранието. Значи заповедта е незаконна и противоречи на НПК, обаче дознателите трябва да работят по незаконния начин, определен от началниците. Началниците озлобяха съвсем и казаха - от 17.03.08 г. проверка на всички дознатели и ще падат глави, щом на искате да работите по "нашия" вариант.
Учудвам се, че всичко това се случва пред очите на прокуратура и МВР и нищо не се случва - няма отговорност за тези хора. Предполагам, че имат някакъв личен интерес делата срещу неизвестен извършител да се водят от ОР-тата (може би с цел да се прикриват някои престъпници по тях, незнам?)
Моля ви за Вашия коментар по изнесеното от мен. ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ. АКО ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СРП ВЪВ ФОРУМА - МОЛЯ ЗА МНЕНИЕ, АКО НЯМА КАК ДА ОКАЖАТ СЪДЕЙСТВИЕ.
В едно столично РПУ началниците се надигнаха и искат дознателите да се разписват на такива протоколи от разпити, проведени от оперативни работници. Казаха: ми, делата по дневник ще се водят на дознателя, но разследването срещу неизвестния извършител ще го провежда оперативния, нищо, че дознателят няма да знае какво става по делото, което му се води. После, когато оперативният си разпита някого, от името на дознателя разбира се, дознателят да положи пдписа си. Така и с назначените експертизи, така и с всичко по това дело. Дознателите от това столично РПУ възнегодуваха. Скочиха и стана проблем. Казаха: та, нали така е възможно да напрвим алиби на някого, когото уж сме "разпитвали", пък той в това време убивал някой. Освен това по следствени действия, които само "разписваме" как да знаем колко качествено са проведени и дали прокурорът е съгласен с тях. Началниците отговарят: когато нещо не ви хареса от разпита зачертавате и казвате на ОР-то как да бъде написано...ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ?????? Като подскомчиха дознателите и казаха - не щем да идем на военен съд, защото това ни карате да направим - престъпление. А началниците отговарят: тъй като всички знаят положението на дознателите, никой няма да ви гони гарез...ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ???? Още добавят - за просрчени дела ще наказваме дознатели (тъй като имате прекалено много дела), но ще бъде наказани и ние - ръководителите за неупражнен контрол. Дознателите отново подскчиха и казаха: по-добре дисциплинарно наказани за просрочени дела, отколкото на военен съд за документи престъпления...Един дознател от това РПУ по време на това събрание се сети да попита - "Господа Началници, защо тогава не издадете вътрешна заповед да се работи по този начин?" А един от Началниците се изпусна: "Защото тази заповед няма да е законна!" Смях в залата, където беше събранието. Значи заповедта е незаконна и противоречи на НПК, обаче дознателите трябва да работят по незаконния начин, определен от началниците. Началниците озлобяха съвсем и казаха - от 17.03.08 г. проверка на всички дознатели и ще падат глави, щом на искате да работите по "нашия" вариант.
Учудвам се, че всичко това се случва пред очите на прокуратура и МВР и нищо не се случва - няма отговорност за тези хора. Предполагам, че имат някакъв личен интерес делата срещу неизвестен извършител да се водят от ОР-тата (може би с цел да се прикриват някои престъпници по тях, незнам?)
Моля ви за Вашия коментар по изнесеното от мен. ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ. АКО ИМА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СРП ВЪВ ФОРУМА - МОЛЯ ЗА МНЕНИЕ, АКО НЯМА КАК ДА ОКАЖАТ СЪДЕЙСТВИЕ.
- babyfoot
- Потребител
Какъв коментар? Явно така са си свикнали да работят някои от едно време.... И на мен се опитаха да ми пробутат подобен протокол. Абе, нямало ме и те да ми услужат.... Не става! Просто не го подписах и приложих, а си призовах човека. Та на колегите като им се водят при тях делата, нали се подписват в дневника при получаването. Не го получаваш, не се подписваш и чиста работа. Другото си е за военна прокуратура.
- Gabi1
- Потребител
babyfoot написа:Моля ви за Вашия коментар по изнесеното от мен. ТОВА Е ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ.
Ужас и срам , и съчувствие ...Не го чувам за първи път,че е било практика , било е, че е практика , е, ама не знаех, че нещата са стигнали до явно формулиране, на Събрание, че и от "ръководството".
Какъв ти коментар- с цитати от НК ли?
За целия район - срам.
Заповедта ще противоречи не само на НПК, но и на НК.
- kpavlova
- Активен потребител
Много интересно кое е това столично РПУ? Не че всички не са един дол дренки, но има и шампиони по глупотевини и некомпетентност, така че това въобще не е учудващо. Сещам се, когато дознателите от едно, пак софийско, РПУ публично бяха възнегодували срещу ред простотии, тогава всички дознатели от София бяха събрани и им бе казано, че нещата няма да се променят и който не му харесва да си ходи, така че "беганье" му е майката.
И още нещо чудя се дали има някой дознател, на който да му плащат извънреден/нощен труд когато е дежурен 24 часа и клечи в районното, ама май всички си траят.
И още нещо чудя се дали има някой дознател, на който да му плащат извънреден/нощен труд когато е дежурен 24 часа и клечи в районното, ама май всички си траят.
- FeliksDzierzynski
- Нов потребител
няма значение в кое РПУ в Столицата се случи всичко това. Просто много ми накипя. сега ни обявиха бойкот и абсолютно никакво съдействие не ни се оказва от оперативния състав и от началниците. Маса дела стоят неразкрити само защото не ни ги посочват извършителтие, не ни установяват очевидците, отказват дори да ни конвоират лицата до съда за мерки. На знем докъде ще стигне тая работа. Някой прокурор като ми изпищи по телефона да му ида на крак за нещо си или като трябва да се свърши нещо по някое дело извънредно - по усмотрение на прокурора, как да му обясня, че сме поставени във фактическа невъзможност и сме оставени на самотек. Нещо повече - вече тече проверката срещу дознателите в това РПУ. Ще има рязане на уши, късане на глави и др.дисциплинарни глупости, за просрочени дела, разбира се. Освен това на всяко СПО се пише вече и дознател, на всеки футбулен мач по стадионите - нищо, че нямаме функции извън НПК и т.н. Започнаха почти вс. ден да ни искат писмени обяснения при кой точно прокурор сме били на доклад, че липсваме от местоработата си точно в тази митнута. Не знам, колеги, обичам си работата и не ми се напуска. Но смятам, че нстъпи края. И всичко само заради проклетите досъдебни срещу неизвестен - врътнахме кранчетата на маса началници, поток от пари им спряхме (нали се сещате колко разкрити престъпници оставаха преди "неразкрити", когато бяха досъдебните в ръцете на оперативните...).
- babyfoot
- Потребител
Gabi1 написа:Да, на мен ми плащат извънредния труд в празнични и почивни дни, другият се компенсира с почивка.
Габи, нашия извънреден труд се заплаща само от 08.30 часа до 17.30 часа в Събота и в Неделя. През останалото време - няма. Компенсации - също. Поне мен не са ме компенсирали с нищо.
- babyfoot
- Потребител
Не знам какви са Ви наблюденията, колега, но разследващата структура именно в МВР е най-доброто според мен. И Вие сте били там и го знаете....
Иначе се къса пъпната връв...
А как ни наричат, не ми пука!!!!
Иначе се къса пъпната връв...
А как ни наричат, не ми пука!!!!
- Gabi1
- Потребител
cruel_la, вече тотално се убедих, че си права!!! Не може разследването да е в МВР. ТО ТРЯБВА ДА Е НЕЗАВИСИМО. независимо като структура, като прерогативи и т.н. Дори независимо донякъде от прокурора. Следва да има право да му възрази, когато е очевадно необходимо. А то сега какво - не можеш дао възразиш на началници, на управлението, на начините и методите в МВР, не можеш и на прокурорските изцепки (понякога има и такива!!!). Разследването в момента се е превърнало в МАРА ОБЩАТА - за всички, кой къде я добара.. Съжалявам за грубите думи, които употребих, но така чувствам в момента нещата, а и себе си чувствам така в МВР
- babyfoot
- Потребител
А за това, че в момента нещата са много зле, съм на същото мнение. Особено щом ще има поливане...
Имах предвид, че е добре разследването да е в МВР по принцип от гледна точка връзка с другите служби, информационни масиви и т.н./, а не в момента. Сега където и да е, все ще е зле с тези безумия, които се правят. Та ние не можем и до тоалетната да отидем, без да питаме прокурора... без извинение за грубия израз! А мойте са в друг град... А за самото МВР в момента просто не ми се говори.... А между другото не можем да задържаме ние по ЗМВР......Обикновено съм оптимист и предпочитам да оставя нещата така. Нека не разваляме "доброто" впечатление, което правим.
Имах предвид, че е добре разследването да е в МВР по принцип от гледна точка връзка с другите служби, информационни масиви и т.н./, а не в момента. Сега където и да е, все ще е зле с тези безумия, които се правят. Та ние не можем и до тоалетната да отидем, без да питаме прокурора... без извинение за грубия израз! А мойте са в друг град... А за самото МВР в момента просто не ми се говори.... А между другото не можем да задържаме ние по ЗМВР......Обикновено съм оптимист и предпочитам да оставя нещата така. Нека не разваляме "доброто" впечатление, което правим.
- Gabi1
- Потребител
Абе хора няма ли да разберете най-накрая, че МВР не е място за млади, кадърни и можещи хора, още повече юристи. Че как да работиш, като начлника ти е бивш ватерполист или инженер. Това, че разследването трябва да е извън това МВР вече го видяха и малките деца. Жалко само за все по малкото оставащи хора, които наистина са съвестни и искат да си вършзт работата, но системата е така направена, че тези хора по всякакъв начин да бъдат изгонени или да бъдат принудени да напуснат, тъй като са неудобни с "безумното" си желание да си вършат честно работата.
- FeliksDzierzynski
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|