- Дата и час: 20 Ное 2024, 11:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ценообразуване и площообразуване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
ценообразуване и площообразуване
Колеги, някой има ли информация относно процедурата по ценообразувне и площообразуване на невдвижими имоти. Или поне кои нормтивни актове я уреждат. Освен, че документацията се изготвя от лицензиран оценител, после каква е процедурата по превръщане на чисто математическите изчисления в скици на имотите и в данъчни оценки? Благодаря предварително!
- zzzzz
- Потребител
Както много колеги отбелязаха вече - бизнес с консултации по форумите не се върти.
Накратко ПРОЦЕДУРАТА:
1. Вещо лице;
2.Кадастър;
3.Данъчна служба.
Накратко ПРОЦЕДУРАТА:
1. Вещо лице;
2.Кадастър;
3.Данъчна служба.
- rts
- Активен потребител
Благодаря за информацията. Не става въпрос за "въртене на бизнес по форумите". Просто исках да разбера основанието и процедурата за за изготвяне на площообразуването и ценообразуването на имотите след тяхното построяване. Извинете ме за невежеството, но никога не съм виждала въпросните документи. А една колежка ми спомена,че след изготвяне на документа за площообразуването на имотите, след подаването им в кадастър и данъчна служба, след това се подават и някакви документи в съда. Възможно е да не съм разбрала правилно, но за съжаление това в университета не се учи. Моля, колегите, които са вещи по въпроса да не ме критикуват остро.
- zzzzz
- Потребител
Re: ценообразуване и площообразуване
zzzzz написа:Колеги, някой има ли информация относно процедурата по ценообразувне и площообразуване на невдвижими имоти. Или поне кои нормтивни актове я уреждат. Освен, че документацията се изготвя от лицензиран оценител, после каква е процедурата по превръщане на чисто математическите изчисления в скици на имотите и в данъчни оценки? Благодаря предварително!
Здравейте, наредбата се ползва от лицензирани оценители.
1. Архитекта изготвя работния проект с всички площи по етажи и отделни обекти - но там са само светлите и чисти площи. Отделно подава и площите на общите части, на дворно място и вс. останало.
2. Тези данни оценителя ползва, за да направи по тази наредба чрез специални коефициенти крайните площи на обектите с придаващи се общи части от сградата - т.н. РЗП. Смята също и придаващи се идеални части от земята към всеки обект.
3. След изготвянето на това т.н. ценообразуване строителят си прави собствена работна таблица за всеки обект от сградата - с чиста площ, обща площ, ид. части от земя.
4. По тази таблица той продава обектите и прави данъчни оценки - т.е. тези площи той /или новия собственик/ ги съобщава в данъчното, нищо повече.
5. Реално това ценообразуване като документ е нужно при изповядване на сделката с обекта, както и при теглене на ипотечен кредит. Също би могло да се ползва при съдебни спорове /особено за земята - ако строителя е продавал общото дворно място като самостоятелни открити паркоместа.../
Дано бях от полза
- forum
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|